A kefir a Kaukázus északi részéről származó joghurtféleség, amely nem csupán tejsavbaktériumokat, hanem élesztőgombákat is tartalmaz. Gazdag probiotikumokban, enzimekben, vitaminokban és ásványi anyagokban, mint például a B-vitaminok, A- és K-vitamin, a kalcium, a foszfor. Bár természetesen a kefir is tartalmaz tejcukrot, emellett egy olyan baktériumot is, ami le is bontja azt, így más tejtermékekkel összehasonlítva jóval kevesebb laktóz terheli a szervezetet, így sok ember számára, akik laktózintoleranciában vagy tejallergiában szenvednek, könnyebben fogyasztható alternatívát jelenthet a hagyományos tejtermékekhez képest.
A kefirben található baktériumok egy része megvédhet egyes fertőzésektől. Hogy miként? Gátolja például a szalmonella, a helicobacter pylori és az escherichia coli (e. coli) káros törzseinek növekedését.
Állatkísérletek azt mutatják, hogy a kefir rendszeres fogyasztása hasznos lehet a magas vérnyomásban szenvedők számára. A kefir ugyanis stimulálhatja a belek és az agy közötti kommunikációt, és így pozitívan befolyásolja a vérnyomást. Ráadásul gazdag káliumban, így a napi 2-3000 mg mennyiségből 200-300-at letudhatsz, ha minden nap megeszel egy doboznyi kefirt.
A kefir rendszeres fogyasztása elősegíti az emésztést, valószínűleg változatos mikrobiális tartalma miatt. Ezek a jótékony baktériumok segíthetnek helyreállítani a bélrendszer egyensúlyát, és javíthatják az emésztőrendszer egészségét és működését.
A teljes zsírtartalmú tehéntejből készült hagyományos kefir jó forrása a kalciumnak és a K2-vitaminnak, a csontok egészsége szempontjából fontos tápanyagoknak. Ahogy öregszünk, csontjaink sűrűbbé válnak, ami növelheti a csontritkulás és a törések kockázatát, különösen a menopauza után. A kefir más tejtermékekkel együtt segíthet megőrizni a csontok egészségét és sűrűségét.
A krónikus gyulladás számos betegség velejárója, beleértve az irritábilis bélbetegséget és a rheumatoid arthritist. A probiotikumok gyulladáscsökkentő hatásait egyre több vizsgálat támasztja alá.
A kefir legismertebb tulajdonsága, hogy probiotikumot, azaz jótékony baktériumokat tartalmaz, amelyek a bélflóra egészséges működését segítik elő, így az immunrendszert is erősítik.
Mivel a kefirt többféle eljárással készítik, egyes termékek bővelkednek probiotikumokban, míg van, amelyikbe kevesebb található. Ha nem szoktál fermentált ételeket fogyasztani, érdemes kis mennyiséggel kezdeni és lassan növelni az elfogyasztott kefir mennyiségét. Ha legyengült az immunrendszered, vagy hisztamin intoleranciában szenvedsz, kérd ki orvos tanácsát, mielőtt bevezetnéd étrendedbe a kefirt.
(Borítókép: Shutterstock)
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.