Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Lencsefőzelék recept
Lencsefőzelék
Klasszikus kocsonya recept
Klasszikus kocsonya
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Lencsés-húsos hasé recept
Lencsés-húsos hasé
Pihe-puha mézeskalács recept
Pihe-puha mézeskalács
Mézes-sörös sült oldalas recept
Mézes-sörös sült oldalas
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Forralt bor egyszerűen recept
Forralt bor egyszerűen
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
30 perces sajtos rúd recept
30 perces sajtos rúd
Zserbó – az eredeti recept recept
Zserbó – az eredeti recept
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
A tökéletes flódni recept
A tökéletes flódni
Tárkonyos csirkeraguleves gazdagon recept
Tárkonyos csirkeraguleves gazdagon
Lencsegulyás recept
Lencsegulyás
Kaszinótojás franciasalátával recept
Kaszinótojás franciasalátával
Karácsonyi bejgli recept
Karácsonyi bejgli
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Egészséges

6 jó dolog, amiért érdemes kefirt fogyasztanod

A kefir savanykás ízét nem mindenki kedveli, pedig rendszeres fogyasztása számos egészségügyi előnnyel járhat. Összegyűjtöttük, miért érdemes néha elfogyasztani egy-egy pohárkával és eláruljuk azt is, milyen esetben ajánlott megkérdezni egy szakembert arról, hogy beépítheted-e az étrendedbe ezt a fanyar finomságot.

A kefir a Kaukázus északi részéről származó joghurtféleség, amely nem csupán tejsavbaktériumokat, hanem élesztőgombákat is tartalmaz. Gazdag probiotikumokban, enzimekben, vitaminokban és ásványi anyagokban, mint például a B-vitaminok, A- és K-vitamin, a kalcium, a foszfor. Bár természetesen a kefir is tartalmaz tejcukrot, emellett egy olyan baktériumot is, ami le is bontja azt, így más tejtermékekkel összehasonlítva jóval kevesebb laktóz terheli a szervezetet, így sok ember számára, akik laktózintoleranciában vagy tejallergiában szenvednek, könnyebben fogyasztható alternatívát jelenthet a hagyományos tejtermékekhez képest.

Jótékony hatásait elsősorban probiotikumtartalmának köszönheti / Fotó: Shutterstock
Jótékony hatásait elsősorban probiotikumtartalmának köszönheti / Fotó: Shutterstock

Védhet a bakteriális fertőzések ellen

A kefirben található baktériumok egy része megvédhet egyes fertőzésektől. Hogy miként? Gátolja például a szalmonella, a helicobacter pylori és az escherichia coli (e. coli) káros törzseinek növekedését.

Csökkentheti a vérnyomást

Állatkísérletek azt mutatják, hogy a kefir rendszeres fogyasztása hasznos lehet a magas vérnyomásban szenvedők számára. A kefir ugyanis stimulálhatja a belek és az agy közötti kommunikációt, és így pozitívan befolyásolja a vérnyomást. Ráadásul gazdag káliumban, így a napi 2-3000 mg mennyiségből 200-300-at letudhatsz, ha minden nap megeszel egy doboznyi kefirt.

Javíthatja az emésztést

A kefir rendszeres fogyasztása elősegíti az emésztést, valószínűleg változatos mikrobiális tartalma miatt. Ezek a jótékony baktériumok segíthetnek helyreállítani a bélrendszer egyensúlyát, és javíthatják az emésztőrendszer egészségét és működését.

Érdemes minden reggel meginni (vagy megenni) egy adag kefirt / Fotó: Shutterstock
Érdemes minden reggel meginni (vagy megenni) egy adag kefirt / Fotó: Shutterstock

Elősegítheti a csontok egészségét

A teljes zsírtartalmú tehéntejből készült hagyományos kefir jó forrása a kalciumnak és a K2-vitaminnak, a csontok egészsége szempontjából fontos tápanyagoknak. Ahogy öregszünk, csontjaink sűrűbbé válnak, ami növelheti a csontritkulás és a törések kockázatát, különösen a menopauza után. A kefir más tejtermékekkel együtt segíthet megőrizni a csontok egészségét és sűrűségét.

Gyulladáscsökkentő hatású

A krónikus gyulladás számos betegség velejárója, beleértve az irritábilis bélbetegséget és a rheumatoid arthritist. A probiotikumok gyulladáscsökkentő hatásait egyre több vizsgálat támasztja alá.

Erősítheti az immunrendszert

A kefir legismertebb tulajdonsága, hogy probiotikumot, azaz jótékony baktériumokat tartalmaz, amelyek a bélflóra egészséges működését segítik elő, így az immunrendszert is erősítik.

Mivel a kefirt többféle eljárással készítik, egyes termékek bővelkednek probiotikumokban, míg van, amelyikbe kevesebb található. Ha nem szoktál fermentált ételeket fogyasztani, érdemes kis mennyiséggel kezdeni és lassan növelni az elfogyasztott kefir mennyiségét. Ha legyengült az immunrendszered, vagy hisztamin intoleranciában szenvedsz, kérd ki orvos tanácsát, mielőtt bevezetnéd étrendedbe a kefirt.

(Borítókép: Shutterstock)

8 KEFIRES FOGÁS, AMIBŐL MINDENKI REPETÁZIK>>>

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.