Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Minestrone recept
Minestrone
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Mákos guba  recept
Mákos guba
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Alapételek

Ne félj a rántástól! Így nem lesz csomós és nem kozmál oda

Így készíthetsz tökéletes rántást
A rántás számos leves és szósz alapja, a magyaros főzelékek pedig egyenesen elképzelhetetlenek nélküle. Fogadd meg a tanácsainkat, hogy a tied soha többé ne kozmáljon oda és ne legyen csomós!

1. A rántás készítéséhez is fontos a megfelelő edény

Vastag aljú lábosban, fazékban vagy teflonos serpenyőben kevésbé fenyeget a veszély, hogy a folytonos keverés ellenére odakozmál a rántás. Ha gáztűzhelyed van, használj lángelosztót, hogy egyenletesen melegedjen fel az edény!

2. Nem mindegy, milyen és mennyi zsiradékot használunk

Az étel jellegének és ízvilágának megfelelően válassz! Pl. krémlevesekhez és világos mártásokhoz vaj, főzelékekhez sertés- vagy libazsír, esetleg olaj illik. Minél több zsiradékot hevítesz fel, annál több liszt kell majd bele. Margarinból kb. 30 százalékkal többet adagolj, mert kevesebb zsírt tartalmaz, mint a vaj. Érdemes mindkettőt lassú tűzön kiforralni, hogy a víz elpárologjon belőlük.

Ez a jó rántás titka
Ez a jó rántás titka

3. A liszt a rántás alapja

Az úgynevezett fogós vagy a rétesliszt kevésbé hajlamos a csomósodásra. Csak annyit szórj a forró zsiradékba, hogy könnyen lehessen kevergetni. Inkább legyen híg, mint túl sűrű! Megint csak az étel jellegétől függ, hogy mennyire kell megpirítani. Fehér mártáshoz elég, ha jól felhabzik, a leveshez, főzelékhez valót addig kavargasd, amíg zsemleszínű lesz. Ha ennél sötétebb, akkor könnyen odakap. A vastag aljú edényt a vége felé húzd le a tűzről, mert tartja a hőt, ezért hevítés nélkül is tovább pirul benne a liszt!

4. Viszlát csomók!

A meleg rántást mindig hideg vízzel öntsd fel, a kihűltet pedig meleg folyadékkal (vízzel vagy főzőlével) engedd fel. Ezután keverd teljesen simára fakanállal, mielőtt az ételhez adnád. Előfordulhat, hogy pirításkor a liszt a túl kevés zsiradék miatt morzsalékosan összeáll. Ha ezt öntöd fel, számolnod kell azzal, hogy csomós lesz. Pánikra azonban semmi ok, mert ha kicsivel több folyadékot adsz hozzá, könnyedén csomómentesre dolgozhatod egy kis habverővel.

5. Az ételek sűrítése

Mindig csak annyi rántást használj, amennyi éppen szükséges. A túl sok rántás a legfinomabb főzeléket is élvezhetetlenül lisztízűvé teszi. A berántott ételt ne húzd félre egy-két forrás után, mert a kívánt állagtól függően 10-15 percig ajánlott forralni.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.