Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Minestrone recept
Minestrone
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Csörögefánk recept
Csörögefánk
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Praktikus

Jól használod a konyhai reszelőt? Meglepődsz, ha megtudod, hogyan kell!

A legtöbben a négyoldalú konyhai reszelőt csak sajtreszelésre használjuk – de a kihasználatlanság csak az egyik hiba, amit ezzel az eszközzel elkövetünk. Mutatjuk a leggyakoribb tévedéseket, amiket szerencsére könnyen orvosolhatunk.

Egy négyoldalú reszelő igazán nagy segítség a konyhában: majdnem olyan mint egy konyhai robotgép. Könnyen tisztítható, nem foglal sok helyet, egyszerűen használható és olcsó. Hogyan lehet akkor „rosszul” használni? Nos, máris eláruljuk!

Többnyire állítva használjuk, és mindent a legnagyobb lyukon reszelünk / Fotó: Shutterstock
Többnyire állítva használjuk, és mindent a legnagyobb lyukon reszelünk / Fotó: Shutterstock

1. Állítva használod

Tudjuk, hogy így tűnik logikusnak: beállítod egy edénybe vagy a vágódeszkára, kezedben a reszelni kívánt élelmiszer és máris fel, le, fel, le… Amikor felemeled a reszelőt, az apró darabok szerteszét hullanak, ráadásul a reszelőt nem könnyű tartani. A megoldás? Fektesd az oldalára a reszelőt, és használd úgy! Így stabilabban fekszik és magába tudja gyűjteni a lereszelt ételt.

2. Csak egy oldalát használod

Nem fogsz meglepődni, ha eláruljuk, melyiket: igen, igen, a nagy lyukú részt. Ezen pillanatok alatt le lehet reszelni a sajttól kezdve a sárgarépáig mindent. De ott van még három oldal… Az apró kis lyukakon remekül lehet például parmezánt reszelni, de a zöldségeket is finomra reszeli. A szeletelőkéses oldalán felapríthatod az uborkát, a cukkinit, vagy akár a burgonyát is. Végül ott van az apró, éles csillag alakú kiemelkedésekkel ellátott oldal, ami a legtöbb zavart okozza. Ez elsősorban a citrusfélék héjának reszelésére alkalmas, de használhatod szerecsendióhoz vagy kemény sajtok reszeléséhez is.

A csillag alakú reszelőn célszerű a citrusfélék héját reszelni / Fotó: Shutterstock
A csillag alakú reszelőn célszerű a citrusfélék héját reszelni / Fotó: Shutterstock

3. Lágy sajtot reszel(nél)

Ezt is biztosan tapasztald már. A végeredmény: egy ragacsos massza, aminek semmi köze a reszelt sajthoz. Különösen a mozzarella, a fontina vagy a gouda sajt tud gondot okozni. A megoldás nagyon egyszerű: tedd a lágy sajtokat a fagyasztóba kb. 15-30 percre. Ez idő alatt megszilárdul annyira, hogy könnyedén le tudod reszelni. (Ezzel a módszerrel vajat is tudsz reszelni, sőt tésztát is.)

4. Mosogatógépben mosogatod

Hiába van rajta a jel, miszerint mosogatógépben mosható, ez egyszerűen nem igaz. Csábító használat után betenni a gépbe, de van egy bökkenő: minden egyes mosási ciklussal jelentősen lerövidíted azt az időtartamot, amíg jól használható a reszelő minden oldala. A megoldás? Mosogasd mosószeres szivaccsal, finoman, lágyan dörzsölve. Hidd el, megtérül a gondoskodás!

Tipp:

Fogadjunk, hogy nem használtad még a reszelőt fűszernövények, például a petrezselyem szárának eltávolítására. Nézd csak:

(Borítókép: Shutterstock)

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.