A slow cooker valójában egy elektromos fazék, amiben az étel „magától" elkészül, így nincs szükség arra, hogy órákig mellette álljunk, és folyamatosan kavargassuk az ételt. Mivel a főzés hosszú időn keresztül alacsony hőfokon történik, a hagyományos főzéssel ellentétben az értékes tápanyagok jelentős részét nem veszítjük el – írja cikkében a Fanny magazin. Dénes Júlia, a Tudatos Vásárlók Egyesületének szakértője mondja el, miért jó, ha lassúfőzőt használunk.
Egyszerűen elkészíthetünk pörköltet, gulyást, húsos ragut, leveseket, de akár száraz bab, lencse vagy csicseriborsóból készült ételekhez is nagy segítséget jelent. A módszer rendkívül egyszerű: egyszerűen csak fel kell szeletelni az összetevőket, ízesíteni, beletenni az edénybe, majd bekapcsolni a készüléket.
Az étel típusától és a hőmérséklettől függően a főzési idő 3-10 óra között lehet, azonban sokkal kevesebb elektromos energiát fogyaszt, mint a hagyományos főzési módszerek, ezért hosszú távú energiamegtakarítást érhetünk el.
Az időzítő funkcióval egyszerűen beállíthatjuk, hogy az előkészített étel főzése pontosan mikor induljon el. Amikor az étel elkészül, a készülék automatikusan átvált a „melegen tartás" üzemmódra, így az ételt melegen tartja anélkül, hogy túlfőne. Ez utóbbi akkor is praktikus, ha nem mindenki ugyanabban az időpontban szeretne étkezni, vagy ha az ételt későbbi fogyasztásra is melegen szeretnénk tartani.
A kerámia és cserépedények valamivel nehezebbek az alumínium tálaknál. Az alumíniumkészülékek előnye, hogy rendelkeznek tapadásmentes bevonattal, ami könnyebb tisztítást tesz lehetővé. A cserépedények viszont sütőben is használhatók.
Néhány slow cooker belső edénye alkalmas elektromos, gáz- vagy indukciós főzőlapon való használatra. Ebben az edényben akár a húst vagy zöldségeket is előre megdinsztelhetjük, így elkerülhetjük az újabb edények használatát és mosogatását, sőt, a kivehető kerámiaedénnyel rendelkező készülékek kiválóan alkalmasak sütésre is.
Az egyszerűbb készülékeknél általában csak magas és alacsony hőmérsékletet tudunk beállítani, a prémium termékek azonban közepes beállítási módokkal is rendelkezhetnek. Magas hőmérsékleten általában világos húsokat, például csirkét készíthetünk el, míg a közepes hőfok inkább ajánlott darabolt vöröshúsokhoz, az alacsony hőmérséklet pedig a keményebb vöröshúsok elkészítésére alkalmas.
Mire figyeljünk vásárláskor?
(Nyitókép: Shutterstock)
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.