Ugye ismerős érzés, amikor egy újabb „egyszer már bevált” diéta után néhány hónappal ismét ott vagy, ahol elkezdted, mert bár ledobtál két hét alatt 10 kilót, de aztán elengedted magad, és sunyin mind visszakúszott. Nos, képzeld, ami igazán működik, az nem csak „egyszer válik be”, hanem végérvényesen, és ehhez bizony egyetlen dolog kell: szemléletmódváltás.
A mai rohanó világban nagyon könnyen magukkal sodornak a hétköznapok, és az életünk automatikus cselekedetek sorozatává válhat. Ez ugyan minden szempontból káros jelenség, mi most az étkezések irányából közelítjük a problémát. Általános a túlkínálat: rengeteg sok mindenből válogathatunk, és persze mindent magunkénak akarunk. Szinte hétről hétre (de legalábbis havonta) megjelenik egy új termék, vagy egy meglévőt új ízesítéssel dobnak piacra. Ilyenkor gondolkodás nélkül rohanunk, hogy megkóstoljuk, „nehogy már pont én maradjak ki belőle”, igaz? A baj nem azzal van, hogy fogékonyak vagyunk az újdonságokra, hanem hogy nem állunk meg egy percre, és tesszük fel a kérdést: „tényleg szükségem van erre?”.
A másik az a jelenség, hogy manapság nem tudunk kizárólag enni, azaz az étkezés ideje alatt nem figyelni másra. Az evés közbeni sorozatnézés, a közösségimédia-oldalak görgetése, vagy éppen a munkavégzés mind hátráltat abban, hogy tudatosan figyeljünk a testünk jelzéseire, például a jóllakottságérzettel kapcsolatban. A figyelem megosztása mindemellett észrevétlenül egy állandó stresszállapotban tart minket, aminek jelentős szerepe van a túlevésben és az elhízásban.
A jelentudatosság napjainkban a pszichológiai vizsgálatok egyik központi témája, és számtalan kutatásból bebizonyosodott már, hogy gyakorlása rengeteg pozitív hatással van az életünkre. A mindfulness, vagyis, leegyszerűsítve, a mindennapok éber megélése, szemben a robotpilóta üzemmódban működéssel, segít átvészelni nehéz helyzeteket, megküzdeni a szorongás tüneteivel és testileg-lelkileg kiegyensúlyozottan élni. A táplálkozás területén is lehetünk tudatosan jelen. Ez dióhéjban azt jelenti, hogy jobban odafigyelünk magára az ételre és az érzéseinkre. Ezáltal, egyebek mellett, különbséget tudunk tenni a fizikai és emocionális éhség között, aminek eredményeképpen egészséges étkezési szokásokat alakíthatunk ki, így támogatva a fogyást. Bonyolultnak hangzik? Valójában kicsit sem az. A következő néhány tippel segítünk, hogyan kezdj neki.
Hogyan legyenek tudatosak az étkezéseink?
A tudatos táplálkozás alapvetően a következőket foglalja magában:
Lassan és figyelmesen egyél: hagyj időt a szervezetednek, hogy feldolgozza, ami történik, és étkezés közben ne foglalkozz más dolgokkal.
Figyelj a tested, az agy jelzéseire, és fejezd be az evést, ha úgy érzed, jóllaktál.
Próbálj meg különbséget tenni a valódi éhség, valamint az érzelmek és a külső ingerek (pl. illatok, ételfotók, -videók) kiváltotta evési impulzus között. Csak akkor egyél, ha tényleg a testednek van szüksége a táplálékra.
Vond be az érzékszerveidet az evésbe. Koncentrálj az ételek színére, illatára, majd az ízekre, textúrákra, és tudatosítsd is mindezeket.
Tanuld meg kezelni az egyes ételekkel, étkezéssel kapcsolatos negatív érzéseidet, például a bűntudatot.
Ne csak örömforrás legyen az étel, tekints rá úgy is, mint a tested üzemanyaga. Ha azt akarod, hogy jól funkcionáljon (= egészséges legyél), akkor a megfelelő tápanyagokat juttasd a szervezetedbe.
A mindfulnesskutatások egyöntetűen azt mutatják, hogy a jelentudatos táplálkozás az étkezési szokások jó irányba formálásával és a csökkent stressz-szinttel hozzájárul az egészséges testsúly eléréséhez, és ami a legfontosabb: fenntartásához.
(Borítókép: Shutterstock)
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.