Tárkonyos csirkeraguleves
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Zsemlegombóc
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Rigójancsi, ahogy mi szeretjük
Klasszikus grízgaluska leves
Finomfőzelék
Klasszikus túrógombóc fahéjas tejföllel
Kijevi csirkemell rizibizivel
Babgulyás
Mákos guba
Dubarry-csirkemell
Tojásos nokedli fejes salátával
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Vadas marha
Dödölle - az eredeti recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Káposztás tészta egyszerűen
Kínai szezámmagos csirke
Alapételek

Tejfölös-tárkonyos savanyú krumplileves, ahogy a nagyi készítette

A krumplileves egy egyszerű, sokak által kedvelt fogás, amely a magyar konyha alapételei közé tartozik, és számos változatban készülhet. Mi most egy tárkonnyal ízesített receptet hoztunk.

Biztosak vagyunk benne, hogy mindenki evett a nagyinál krumplilevest, hiszen ez tipikusan az az étel, ami minden magyar háztartásban felbukkan az étlapon. Kevés hozzávalóból, rövid idő alatt elkészíthető, és számtalan módon variálható. Van, ahol húst, főleg kolbászt vagy szalonnát tesznek bele, máshol zöldségekkel gazdagítják, például sárgarépával, zellerrel vagy gombával. Receptünkben a tejföl teszi kicsit krémessé a levest, a tárkony pedig pikánssá varázsolja az ízét.

Tejfölös-tárkonyos savanyú krumplileves / Recept és fotó: Vidék íze magazin

Elkészítési idő: 40 perc

1 adag: 240 kcal 

Hozzávalók: 

  • 6-8 db közepes krumpli 
  • 3 db kisebb sárgarépa 
  • 1 db nagy vöröshagyma 
  • 2 gerezd fokhagyma 
  • 1 kis csokor friss vagy 1 kávéskanál szárított tárkony 
  • 1-2 evőkanál tárkonyecet 
  • 3 db babérlevél 
  • őrölt pirospaprika 
  • 3 dl tejföl 
  • 1,5 evőkanál liszt 
  • zsiradék 
  • só 
  • bors 

 Elkészítés:

  1. Meghámozzuk és finomra vágjuk a vöröshagymát, hozzányomjuk a fokhagymát. Kevés zsiradékon elkezdjük együtt dinsztelni.
  2. Közben meghámozzuk a krumplit, centis kockákra vágjuk, rádobjuk a párolódó hagymákra. Kis idő múlva rádobjuk a megtisztított, felkarikázott sárgarépát is, és együtt puhítjuk. Lehúzzuk a tűzről, elkeverünk benne egy jó evőkanálnyi őrölt pirospaprikát. Felhúzzuk körülbelül egy liter vízzel.
  3. Visszatesszük a vízzel, beledobjuk a babérlevelet, sózzuk és borsozzuk. Felforraljuk, majd kis lángon főzzük tovább.
  4. Ha már majdnem puhák a zöldségek, a lisztet kikavarjuk egy kis hideg vízzel, majd összevegyítjük a tejföllel, és behabarjuk vele a levest. Hozzászórjuk az összevágott tárkonyt, és pár percig forraljuk együtt. Végül ízlés szerint savanyítjuk tárkonyecettel. 

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.