Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Nincs is annál jobb, mint mikor egy hatalmas tálban elénk kerül az aranysárga, vanília illatú madártej, amelynek a tetején finoman úszkálnak a fehérjehab felhők, szigetek. A madártejben az a fantasztikus, hogy nagyon hamar elkészíthető, ellenben nagyon nehéz kibekkelni, amíg megfelelő hőfokra hűl.

A madártej a húsvéti ünnepkör egyik kedvelt desszertje. Nem véletlenül, hiszen a tavaszi jó idő és a húsvéthoz köthető tojásfogyasztási láz mind-mind abba az irányba mutat, hogy feltétlen madártejjel kell készülnünk az ünnepre.

Madártej, az örök kedvenc
Madártej, az örök kedvenc
Amire szükséged van

A madártejhez alig kell valami. Jó minőségű tej, néhány, szintén jó minőségű tojás, egy rúdnyi vanília, némi természetes édesítő, egy kis keményítő vagy finomliszt (bár ezek el is hagyhatók). A vaníliát nem érdemes vaníliás cukorral helyettesíteni, egy fél rúd is elég egy nagyobb tál madártejhez, főleg, ha a tejbe nem csak a magokat, hanem magát a kikapart vaníliarudat is belefőzzük. Az is jó megoldás lehet, ha vanília esszenciával ízesítjük a desszertünket, s a madártej még egy leheletnyi reszelt narancshéjat is elbír.

A cukorral kemény habbá vert fehérjéből kikanalazott habszigeteinket főzhetjük vízben vagy az óvatosan melegített madártejben
A cukorral kemény habbá vert fehérjéből kikanalazott habszigeteinket főzhetjük vízben vagy az óvatosan melegített madártejben
Ha biztosra mész...

Abban az esetben, ha szeretnénk biztosra menni, s félünk attól, hogy túl híg lesz a madártej, illetve nem merjük túlmelegíteni a tojássárgáját, akkor érdemes két teáskanálnyi finomlisztet vagy keményítőt csomómentesen kikeverni a tojássárgájával, s úgy a tejhez adni. A keményítő jobb választás, mivel a keményítővel elkevert sárgája már kevésbé fog kicsapódni, akkor is, ha véletlenül kissé túlhevítenénk.

A habsziget készítése

Amikor kellő sűrűségű a madártejünk, akkor már csak a habszigeteket kell elkészítenünk. A habot többféle módon is megfőzhetjük. A cukorral kemény habbá vert fehérjéből kikanalazott habszigeteinket főzhetjük vízben vagy az óvatosan melegített madártejben is elkészíthetjük, de kedvelt, biztonságos és gyors megoldást jelent, ha a mikróban készítjük el.

A vaníliát nem érdemes vaníliás cukorral helyettesíteni, egy fél rúd is elég egy nagyobb tál madártejhez
A vaníliát nem érdemes vaníliás cukorral helyettesíteni, egy fél rúd is elég egy nagyobb tál madártejhez
Tedd egyedivé!

A kész madártejet tálaláskor még tovább variálhatjuk. Adhatunk hozzá pirított mandulapelyhet, megszórhatjuk egész mákkal, darált dióval, de különféle szirupokkal (mandula-, mák-, pörkölt mogyoró) szintén kedvünk szerint ízesíthetjük. Arra ügyeljünk, hogy a sziruppal édesített madártejnél az alap krémben kicsit vegyünk vissza a hozzáadott cukor vagy bármilyen más természetes édesítőszer mennyiségét.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.