Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Milyen találó a majoránna népi neve! Pecsenyevirág. Hiszen levelével kiválóan fűszerezhetünk vadakat, halakat, szárnyasokat. Balkonládában is megterem, és a krumplifőzelék elképzelhetetlen nélküle.

Hívják Major Annának, Ánnának is, de pecsenyevirágként is emlegetik a balkonládában és kertben is termeszthető majoránnát. Édeskés, pikáns ízével zöldfűszerként fantasztikus, teljesen más ízeket érzünk, ha friss majoránnát használunk.

Igazi mediterrán növény, a hideget nem szereti. A majoránna az árvacsalánfélék családjának tagja, így közeli rokona a menta, a zsálya és az oregánó is. Ez utóbbit vad majorannának is hívják.

Majoranna a kertben
Majoranna a kertben

Aphrodité fűszere

Őshazája a Földközi-tenger környéke, ma legfőbb termőterületei Közép- és Dél-Európában, Észak-Afrikában és Ázsiában vannak. Az ókori görögöknél a boldogságot szimbolizálta, Aphrodité növénye volt. Potpourriként, kézmosóvízben használták, de dísznövényként is elterjedt volt. Hozzánk valószínűleg török közvetítéssel került a 16. században.

Gasztrónimai felhasználása

Levesek, vadhúsok, szárnyasok, halak, főzelékek, pástétomok fűszere. Tehetjük tésztaételekbe, ragukba is. Frissen a legjobb, de szárítva is megőrzi kellemes aromáját. A mediterrán konyha általában a bazsalikommal és a kakukkfűvel együtt használja.

Majorannás sertésszelet
Majorannás sertésszelet

A majoranna, mint gyógyszer

Étvágytalanságra, puffadásra, gyenge gyomorra, idegességre, fejfájásra, köhögésre, légzési problémákra kiváló gyógyteát készíthetünk, ha egy teáskanál szárított majoránnát 3 percig forró vízben áztatunk, majd leszűrjük.

A kertben vagy balkonládában termő friss majoránnából készítsünk olajat úgy, hogy 4 evőkanál friss majoránnát 1 dl bázisolajjal összekeverünk, és meleg helyen egy hónapig érleljük. Ezután csak le kell szűrni, és sötét üvegben tárolni. A köldök feletti részt bedörzsölve kiválóan megszünteti a puffadást, felfúvódást.

Azok a lányok, akik szép házasságot szeretnének, tegyenek a kelengyéjük közé majoránna levelet. Azok az asszonyok, akik szép házasságot szeretnének, főzzenek az uruknak finom majoránnás étkeket.

Majorannás mustáros marha
Majorannás mustáros marha

Majoránnás krumplifőzelék

Hozzávalók:
1 fej vöröshagyma
6 közepes burgonya
só, bors, majoránna, szerecsendió
6 evőkanál tejföl
2 evőkanál étkezési keményítő

Elkészítés: A vöröshagymát felkockázzuk, kevés olajon megdinszteljük. A burgonyát megtisztítjuk, felkockázzuk, és a hagymához adjuk. Hozzáadjuk a fűszereket, majd kevés vízzel felöntjük és puhára főzzük. Közben a tejfölt elkeverjük a keményítővel, majd a megfőtt burgonya levével kikeverjük. A tejfölös, keményítős elegyet a burgonyához adjuk, és egyet forralunk rajta.

Majoránnás sült krumpli

Hozzávalók:
1 kg vékony héjú burgonya
1 csokor friss majoránna
5 dkg vaj
só (ínyencek próbálják ki Maldon sóval

Elkészítés: A burgonyát megmossuk, letöröljük, és héjastól hasábokra vágjuk. Egy nagy tepsit kivajazunk, beletesszük a burgonyát, hozzászórjuk a majoránna leveleit, és rádobjuk a megmaradt vajat felkockázva. Megsózzuk. Alufóliával lefedjük, és 200 fokon sütjük fél órát, majd fólia nélkül még kb. fél órát, míg szép piros lesz. Friss rozmaringgal is isteni.

Májas-majorannás csirkecomb sörben sütve

Hozzávalók:
4 db egész csirkecomb
4 db csirkemáj
2 db zöldpaprika
1 fej hagyma
4 gerezd fokhagyma
15 dkg reszelt sajt
majoránna
ételízesítő
bors

olaj
5 dl sör

Elkészítés: A csirkecombokat majorannával, sóval, borssal, ételízesítővel a bőr alatt is bedörzsöljük. A májból 1-1 darabot a bőr alá töltünk. Tepsibe tesszük, rárakjuk a vékonyra szeletelt hagymát és paprikát. Ráöntjük a kevéske olajat, valamint a sört. Alufólia alatt megpároljuk. Ha megpuhult, a zúzott fokhagymát rákenjük, és a reszelt sajttal megszórjuk. Visszatesszük a sütőbe addig, míg ráolvad a sajt.

Mustáros-majorannás hús

Hozzávalók:
80 dkg fehérpecsenye
2 fej vöröshagyma
2 evőkanál zsír
1 teáskanál őrölt paprika
3 evőkanál mustár
majoranna


Elkészítés: A fehérpecsenyét felszeleteljük. A 2 fej apróra vágott hagymát zsíron megdinszteljük, beletesszük a hússzeleteket. Amikor a hús levet enged, őrölt paprikával megszórjuk, és fedő alatt puhára pároljuk. A hús levét természetesen mindig pótoljuk. 3 evőkanál mustárt kevés hideg vízzel elkeverjük, felöntjük vele a hússzeleteket, meghintjük majorannával, majd 5-10 percig főzzük. Burgonyakrokettel kínáljuk.


Majorannás karaj

Hozzávalók:
1 kg karaj
2 evőkanál mustár
majoránna

bors
babérlevél
2 evőkanál reszelt torma
diónyi vaj
1 evőkanál liszt
1 dl tejföl

Elkészítés: A sovány sertéskarajt sózzuk, majoránnával bedörzsöljük, majd mustárral bekenjük. Tűzálló tálban ujjnyi vizet felforrósítunk, belehelyezzük a fűszerezett karajt, mellédobunk 1 babérlevelet, és lefedve, lassú tűzön puhára pároljuk. Ha elkészült, deszkára téve felszeleteljük. A levében 2 evőkanál reszelt tormát és diónyi vajat elkeverünk, végül 1 evőkanál liszttel elkevert 1 dl tejföllel besűrítjük. A felszeletelt karajt a mártásba visszatéve alaposan átforraljuk, majd burgonyapürével tálaljuk.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.