A mediterrán étrend elsősorban a görög, spanyol és olasz emberek körében kerül fogyasztásra, de hazánkban is megoldható a kivitelezése! Tudományos kutatások is alátámasztják, hogy ezen táplálkozási forma szerint étkezők körében jóval alacsonyabb a szív- és érrendszeri megbetegedések aránya. A jelentős antioxidáns-tartalmú étrend mellett a daganatos betegségek kialakulásának veszélyét is csökkenti.
A Földközi-tengeri országokban termő, nap érlelte paradicsom mély piros színét a likopin nevű pigment adja. A legújabb vizsgálatok szerint ez a festékanyag segít elkerülni az életkor előrehaladtával jelentkező szív-, illetve mentális problémák kialakulását, és bizonyos rosszindulatú daganatok kifejlődését is. A kutatások eredményei alapján az, ha valakinek sok likopin van a vérében, gátolja az érelmeszesedés lényegét jelentő gyulladásos folyamat beindulását. A pigment emellett erős antioxidáns is, így a sejtek oxidációját szintén akadályozza.
Az alábbiak mindennapos fogásnak számítanak a mediterrán étrendben:
- Halak, tenger gyümölcsei, zsírszegény húsok, tojás, tej, joghurt, kefir, sajtok.
- Durumlisztből készült kenyerek, pékáruk és tészták, rizs és más gabonafélék.
- A lencse és a bab különféle változatai.
- A zöldségek és a gyümölcsök közül jellemzően a cékla, a brokkoli, a karfiol, az articsóka, a répa, a cikória, az endívia, a fejes saláta, a paprika- és hagymafélék, a paradicsom, a narancs, az eper, a málna, a citrom, a mandarin, a grépfrút, a szőlő és a barackok.
- A gabonafélék, a hüvelyesek, a zöldségek és a gyümölcsök rostjai gátolják az elhízást, és megakadályozzák az energiát adó tápanyagok gyors felszívódását, így a rostban gazdag étrend csökkenti az elhízás és az azzal járó szövődmények kialakulásának veszélyét.
- A felesleges koleszterin bevitel okozta betegségek előfordulási kockázata rendszeres, már kevés jó minőségű olívaolaj és az omega-3 zsírsavakban gazdag halfélék fogyasztásával is csökkenthetőek.
- Ha vállalkozó kedvű, és szeretné kipróbálni a különféle tengeri herkentyűket, például a polipot, a rákot, illetve a kagylót, akkor azt csak alapos hőkezelés után tegye!
- Ha legszívesebben ásványvizet iszik, ügylejen arra, hogy olyan termékeket fogyasszon, amelyek oldott ásványianyag-tartalma 500 mg alatt van, és az is fontos, hogy váltogassa a különböző márkákat!
- A pomance vagy sansa olívaolajok a legsilányabb minőségűek, mivel ezek a sajtolás utolsó fázisának termékei. Válasszon helyettük extra szűz olajat!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.