Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Mesterkurzus (blog)

Afrikai harcsafilé mustármártással és paszternákpürével - Zsolttól

Egy fantasztikus étel következik ma, az afrikai harcsa mustármártással és paszternákpürével, mely lehet egyszerű vagy ünnepi fogás is. Aki nem szereti a harcsát, próbálja ki lazaccal vagy fogassal!
Az afrikai harcsáról

Az afrikai harcsa - vagy más néven tüdős harcsa - olyan hal, ami bármire ráharap, ezért vannak horgászok, akik kedvelik és vannak, akik nem annyira. Ellentétben a szürke harcsával, ennek a húsa barna színű sütéskor, és nem olyan kemény, mint a szürke társa. Árát tekintve nem túl drága, sok szupemarketben megtalálható frissen, filézve vagy szeletelve, de elkészíthetjük egészben sütve is, a mustármártás és a püré akkor is illik mellé.

Ünnepi étel is lehet
Ünnepi étel is lehet

Afrikai harcsafilé mustármártással és paszternákpürével

Hozzávalók 4 személyre:
70 dkg burgonya
30 dkg paszternák
20 dkg vaj
2 dl tej
szerecsendió
80 dkg afrikai harcsafilé
5 dkg rétesliszt
½ l étolaj
8 dkg póréhagyma
3 gerezd fokhagyma
1 db babérlevél
5 szem feketebors
1 teáskanál mustármag
1 dl fehérbor
2 dl halalaplé
1 dl tejszín
15 dkg mustár
1 evőkanál méz
2 evőkanál étkezési keményítő
10 dkg tejföl

Elkészítés:
1. A burgonyát és a paszternákot meghámozunk, összekockázzunk, és feltesszük főni úgy, hogy a víz kétujjnyira ellepje. Ha megfőtt, leszűrjük, áttörjük.

2. 10 dkg vajat felmelegítünk, 2 dl tejet hozzáadunk, sóval, szerecsendióval ízesíthetjük. Lassú mozdulatokkal simára keverjük.

3. 10 dkg vajon megpirítjuk a póréhagymát és a fokhagymát, adunk hozzá babérlevelet, feketeborsot, mustármagot.

4. Felengedjük fehérborral és halalaplével (lehet zöldségleves vagy víz is), és a felére beforraljuk.

5. Majd hozzáadunk 1 dl tejszínt, 15 dkg mustárt, 1 evőkanál mézet, sóval ízesítjük. 2 evőkanál vízzel elkevert étkezési keményítővel sűrítjük. Dúsíthatjuk tejföllel, kiegészíthetjük petrezselyemzölddel, kaporral, kaprival…

6. Az afrikai harcsafilét felszeletelünk, sózzuk, réteslisztben megforgatjuk, olajban szép pirosra sütjük, papírszalvétán leitatjuk tálalás előtt.

7. A kisütött harcsát a pürével és a mustármártással tálaljuk.

Afrikai harcsafilé mustármártással és paszternákpürével
Afrikai harcsafilé mustármártással és paszternákpürével

A mustármártásról

A mustármártáshoz érdemes valamilyen jó minőségű mustárt használni, akár ízesített mustárt is, pl. narancsosat. Az alapmártás elkészítése után pedig szabadon beállíthatjuk, hogy mennyire szeretnénk mustárosra, az már nem befolyásol a mártás állagán. Még tálalás előtt kicsi cukorral és akár tejszínhabbal is érdemes fellazítani a mártást, így még légiesebb élményben lesz részünk. Az édes ízt kedvelők kiegészíthetik mézzel és kaporral.

A paszternákról

Dunszt Zsolt
Dunszt Zsolt

A paszternák hasonlít a petrezselyemgyökérre, de kicsit rövidebb és tömzsibb. Édeskés ízű, és egy kicsit illatosabb, mint a petrezselyem. Hosszanti irányban egész vékonyra szeletelve finom chips is készíthető belőle, amit akár köretként is fogyaszthatunk zöldsaláta mellé. Levesnek is szenzációs (paszternákpüré leves).

És egy kis személyes élmény…

Amikor először találkoztam harcsával, még tanulóéveimet töltöttem a szegedi csárdában. Tisztán emlékszem a pillanatra. Kinyitottam a hűtőkamrát, és igencsak meglepődtem, amikor szembenézett velem egy 2 méter 30 cm-es tiszai harcsa. Hatalmas állat volt, 10 cm vastag zsír volt rajta, és négyen is alig bírtuk lehúzni a bőrét. Ez akkora fogás volt, hogy még a szegediek is csodájára jártak, és a csárda előtt fotóztatták magukat a harcsával. Rég volt, de igaz volt.

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.