Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Mákos guba  recept
Mákos guba
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
A mediterrán országokban szinte mindennapi ételnek számít, Magyarországon csak ritkán fellelhetőek a bárányból illetve birkából készült ételek. Szubjektív kampány a bárányhúsért.

Horvátországban a tengerparton tengeri sóval ízesítik a bárányt, mángoldot és burgonyát adnak mellé, sütik út mellett, nyárson, kilóra mérve árulják, paradicsom, édes hagyma és kukoricakenyér jár mellé, nincs semmi flikk-flakk, réparózsa és csalamádé, narancskarika, salátalevél. Szicíliában a citrom, narancs és a jó minőségű frissen préselt olívaolaj a fűszer, a juhbélbe töltött birkakolbászoknál gyakori a menta, az édeskömény, a chili és ezek kombinációja.

Báránycomb zöldbabpürével és narancsos tormamártással
Báránycomb zöldbabpürével és narancsos tormamártással

Azt javaslom, kezdjék a próbálkozást sütőben egy kisebb darab hússal, mondjuk combbal vagy lapockával. Meg lehet tűzdelni fokhagymával, rozmaringgal, persze mellé is tehetjük a tepsibe, a finom aromák bele fognak kúszni a húsba. Vagy lehet a tűzdelés helyett a injektálást is alkalmazni. Egy egyszerű injekciós tűvel benyomhatjuk a hússzövetek közé a páclevet. Ez a fajta pác is megosztja a közvéleményt, úgy tartják, a gyorspác nem jó. Szerintem pedig ez attól függ, hogy mit és mikor nyomunk a húsba! A húsvéti sonkák gyorspácolása üzleti fogásnak mondható, konyhatechnológiai viszonylatban másképpen értelmezhető és jótékony hatású. A hússzövetek közé kerülő lé ízessé és szaftossá teszi a húsunkat, omlós lesz. Az erős fűszerezés elnyomja a hús jellegzetes illatát, ízét de ezt mindenki ízlésének megfelelően beállíthatja. A harmonikus fűszerezés szerintem a legjobb.

Báránycomb zöldbabpürével és narancsos tormamártással

Natúr ízek - izgalmas összeállításban
Natúr ízek - izgalmas összeállításban

Hozzávalók:
1 báránycomb (1,2 kg)
2 fej fokhagyma
2 szál rozmaring
tengeri só
extraszűz olívaolaj
1 kápiapaprika
1,5 vörösbor

A zöldbabpüréhez:
50 dkg ceruzabab
1 nagy burgonya
5 dkg vaj

A mártáshoz:
1 narancs leve és héja
10 dkg friss torma vagy akár ecetes torma is lehet
1 dl víz
1 csapott mokkáskanál keményítő
2 evőkanál méz
4 evőkanál krémsajt

Elkészítés: A báránycombot megtűzdeljük a fél centisre vágott fokhagymagerezdekkel és a rozmaringgal, egymástól 2-3 centinként. A tengeri sóval alaposan bedörzsöljük, beirdaljuk, olívaolajjal meglocsoljuk.

A húst 180 fokos sütőbe toljuk. 1 óra múlva 1,5 dl vörösbort öntünk alá, lefóliázzuk, és további fél órát sütjük.

Rozmaringgal és fokhagymával tűzdel báránycomb
Rozmaringgal és fokhagymával tűzdel báránycomb

A zöldbabot megtisztítjuk, feldaraboljuk, sós, szódabikarbónás vízben megfőzzük, leszűrjük. A krumplit is megfőzzük sós vízben. A leszűrt zöldségekhez adjuk a vajat, pürésítjük.

A mártáshoz a narancs sárga héját lehámozzuk, levét kifacsarjuk. Hozzáadjuk a reszelt tormát és a mézet, összeturmixoljuk. A keményítőt elkeverjük a hideg vízzel, és pár perc alatt összeforraljuk, amíg besűrűsödik. Hozzáadjuk a krémsajtot, összeturmixoljuk.

A combot 5-10 percig pihentetjük, felszeleteljük, majd a zöldbabpürével és narancsos tormamártással tálaljuk.

A hús fantasztikusan omlós és aromás, a különleges narancsos tormamártás szenzációs hozzá!
A hús fantasztikusan omlós és aromás, a különleges narancsos tormamártás szenzációs hozzá!

A hangsúly a hús minőségén van. Természetesen tudni kell elkészíteni is bárányt. Ne etessék meg önökkel, hogy az olcsó hús, az jó. A bio módszerekkel tenyésztett, úgynevezett rideg tartású állatok lassabban érik el a vágósúlyt, drágábbak, de ízletesebbek, és természetes illatuk van.

A birkánál fajtánként változhat a faggyú mennyisége és illata. Az állattartók azt mondják, a nálunk őshonos racka birkának nincs erős faggyúillata, beszerzése viszont nehezebb. Az új-zélandi birkáé könnyebb!!!

Az lenne az igazi, ha az alapanyagokat be tudnánk szerezni 20-30 km-es körzetből. De addig még van fejlődni valónk!

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.