Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Még néhány napig tart a farsang, érdemes kihasználni, és még egy utolsó fánkkal elbúcsúztatni a telet. A csörögét ajánlom most figyelmetekbe, mégpedig sós és édes variációban.

Őszi Balázs
Őszi Balázs

A farsangról és a fánkról már ejtettünk néhány szót, és bemutattunk egy különleges, ropogós svájci csörögefánkot.

Most viszont saját hagyományainkhoz nyúlnék inkább vissza, hogy megosszam veletek a csöröge - vagy más néven forgácsfánk - receptjét. Talán kevéssé népszerű, mint a szalagos fánk, pedig egyszerű - és rengeteg változatban elkészíthetjük. Természetesen az alaprecept sokféleképp variálható.

A sós változatot most kaporral ízesítve, köretként ajánlom egy paprikás halételhez, amely a klasszikus halászlé egyfajta újragondolása.

Az édes csörögét pedig borral és marcipánnal gazdagítva, lekvár és porcukor helyett ezúttal mazsolás puncsmártással.

Sósan - halpaprikással
Sósan - halpaprikással

Édesen - puncsmártással
Édesen - puncsmártással

Harcsakockák halászlémártással és kapros csörögével

Hozzávalók 4 személyre:
1 kg harcsafilé
1 kg halaprólék (gerinc, farok fej)
1,25 l víz
1,5 fej hagyma
1 babérlevél
1 evőkanál pirospaprika
1 evőkanál só
kb. 2 cm-es darabka gyömbér
½ paradicsom
½ pritaminpaprika
¼ citrom héja
pár szál sáfrány
1 pohár tejföl

Elkészítés: 1. Elkészítjük az alaplevet: az apróra vágott halaprólékot és egy fej apróra vágott hagymát, a gyömbérrel, a sóval, a babérrel és a hideg vízzel feltesszük főni.

2. Forrás után hozzáadjuk a pirospaprikát, 40 percig erősen forraljuk.

3. Leszűrjük, és kissé beforraljuk.

4. Majd beletesszük a harcsakockákat, és 5 perc alatt megfőzzük.

5. A paradicsomot, a pritaminpaprikát és fél fej hagymát apró kockára vágunk, hozzákeverjük a citromhéjat és a sáfrányt, majd a mártásba kanalazzuk. Tejföllel meglocsoljuk, tálaljuk.

Ha más ételhez készítjük köretnek, kipróbálhatjuk más zöldfűszerrel is
Ha más ételhez készítjük köretnek, kipróbálhatjuk más zöldfűszerrel is

Kapros csöröge

Hozzávalók:
33 dkg liszt
6 tojássárgája
25 dkg túró
1 csokor kapor
2 evőkanál cukor
1 evőkanál konyak
1 evőkanál só
1 liter olaj

Elkészítés: 1. A lisztet a tojássárgájával, a sóval, a túróval, a konyakkal, a cukorral és az apróra vágott kaporral összekeverjük, tésztává gyúrjuk. Ne legyen se lágy, se kemény, ha túl lágy, lisztet adunk még hozzá, és ha túl kemény, akkor tejfölt.

2. Fél órát pihentetjük a tésztát.

3. Majd kinyújtjuk 1 cm vastagra, derelyevágóval rombuszokat vágunk belőle, mindegyik közepén bemetszést készítünk, és a metszeten átfordítjuk a tésztát.

4. Forró, bő zsiradékban kisütjük.

Elkészítési idő: 60 perc
Fogyasztható: azonnal

És az édes változat...

A tésztája a marcipántól és a bortól különleges
A tésztája a marcipántól és a bortól különleges

Marcipános csöröge puncsmártással

Hozzávalók kb. 24 fánkhoz:
1 kg liszt
6 dkg tejföl
8 db tojássárgája
10 dkg cukor
2 evőkanál citromlé
1 dl és 2 evőkanál rum
6 evőkanál fehérbor
15 dkg marcipán
10 dkg mazsola
1 csomag puncs ízű pudingpor
5-6 dl tej

Elkészítés: 1. A mazsolát 1 dl rumban áztatjuk legalább fél órát, de lehet egy éjszakát is.

2. A lisztet deszkára borítjuk, közepébe lyukat készítünk, ahová a tejfölt, a tojássárgáját, 2 evőkanál rumot, a citromlevet, a cukrot és a bort öntjük, a marcipánt belereszeljük. Belülről kifelé, körkörös mozdulattal hozzákeverjük a lisztet, majd jól összedolgozzuk a tésztát, és kinyújtjuk.

3. Derelyeszaggatóval rombusz alakzatot vágunk ki, mindegyik közepére bemetszést készítünk, és a lyukon átfordítjuk a tészta egyik végét.

4. Forró olajban kisütjük, papírtörlőn vagy rácson lecsepegtetjük.

5. A pudingport másfél vagy kétszeres mennyiségű tejjel főzzük meg, hogy ne sűrűsödjön be annyira, amikor kész, hozzákeverjük a mazsolát.

6. A kisült csörögefánkot a puncsmártással tálaljuk.

Elkészítés: kb. 40 perc
Fogyasztható: azonnal

Jó farsangolást és fánkolást!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.