A farsangról és a fánkról már ejtettünk néhány szót, és bemutattunk egy különleges, ropogós svájci csörögefánkot.
Most viszont saját hagyományainkhoz nyúlnék inkább vissza, hogy megosszam veletek a csöröge - vagy más néven forgácsfánk - receptjét. Talán kevéssé népszerű, mint a szalagos fánk, pedig egyszerű - és rengeteg változatban elkészíthetjük. Természetesen az alaprecept sokféleképp variálható.
A sós változatot most kaporral ízesítve, köretként ajánlom egy paprikás halételhez, amely a klasszikus halászlé egyfajta újragondolása.
Az édes csörögét pedig borral és marcipánnal gazdagítva, lekvár és porcukor helyett ezúttal mazsolás puncsmártással.
Hozzávalók 4 személyre:
1 kg harcsafilé
1 kg halaprólék (gerinc, farok fej)
1,25 l víz
1,5 fej hagyma
1 babérlevél
1 evőkanál pirospaprika
1 evőkanál só
kb. 2 cm-es darabka gyömbér
½ paradicsom
½ pritaminpaprika
¼ citrom héja
pár szál sáfrány
1 pohár tejföl
Elkészítés: 1. Elkészítjük az alaplevet: az apróra vágott halaprólékot és egy fej apróra vágott hagymát, a gyömbérrel, a sóval, a babérrel és a hideg vízzel feltesszük főni.
2. Forrás után hozzáadjuk a pirospaprikát, 40 percig erősen forraljuk.
3. Leszűrjük, és kissé beforraljuk.
4. Majd beletesszük a harcsakockákat, és 5 perc alatt megfőzzük.
5. A paradicsomot, a pritaminpaprikát és fél fej hagymát apró kockára vágunk, hozzákeverjük a citromhéjat és a sáfrányt, majd a mártásba kanalazzuk. Tejföllel meglocsoljuk, tálaljuk.
Hozzávalók:
33 dkg liszt
6 tojássárgája
25 dkg túró
1 csokor kapor
2 evőkanál cukor
1 evőkanál konyak
1 evőkanál só
1 liter olaj
Elkészítés: 1. A lisztet a tojássárgájával, a sóval, a túróval, a konyakkal, a cukorral és az apróra vágott kaporral összekeverjük, tésztává gyúrjuk. Ne legyen se lágy, se kemény, ha túl lágy, lisztet adunk még hozzá, és ha túl kemény, akkor tejfölt.
2. Fél órát pihentetjük a tésztát.
3. Majd kinyújtjuk 1 cm vastagra, derelyevágóval rombuszokat vágunk belőle, mindegyik közepén bemetszést készítünk, és a metszeten átfordítjuk a tésztát.
4. Forró, bő zsiradékban kisütjük.
Elkészítési idő: 60 perc
Fogyasztható: azonnal
Hozzávalók kb. 24 fánkhoz:
1 kg liszt
6 dkg tejföl
8 db tojássárgája
10 dkg cukor
2 evőkanál citromlé
1 dl és 2 evőkanál rum
6 evőkanál fehérbor
15 dkg marcipán
10 dkg mazsola
1 csomag puncs ízű pudingpor
5-6 dl tej
Elkészítés: 1. A mazsolát 1 dl rumban áztatjuk legalább fél órát, de lehet egy éjszakát is.
2. A lisztet deszkára borítjuk, közepébe lyukat készítünk, ahová a tejfölt, a tojássárgáját, 2 evőkanál rumot, a citromlevet, a cukrot és a bort öntjük, a marcipánt belereszeljük. Belülről kifelé, körkörös mozdulattal hozzákeverjük a lisztet, majd jól összedolgozzuk a tésztát, és kinyújtjuk.
3. Derelyeszaggatóval rombusz alakzatot vágunk ki, mindegyik közepére bemetszést készítünk, és a lyukon átfordítjuk a tészta egyik végét.
4. Forró olajban kisütjük, papírtörlőn vagy rácson lecsepegtetjük.
5. A pudingport másfél vagy kétszeres mennyiségű tejjel főzzük meg, hogy ne sűrűsödjön be annyira, amikor kész, hozzákeverjük a mazsolát.
6. A kisült csörögefánkot a puncsmártással tálaljuk.
Elkészítés: kb. 40 perc
Fogyasztható: azonnal
Jó farsangolást és fánkolást!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.