Klasszikus stíriai metélt
Zsemlegombóc
Dubarry-csirkemell
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Krémes spenótfőzelék
Rakott zöldbab darált hússal
Mákos guba
Rigójancsi, ahogy mi szeretjük
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Kijevi csirkemell rizibizivel
Tárkonyos csirkeraguleves
Kapros tökfőzelék virslivel
Tojásos nokedli fejes salátával
Finomfőzelék
Kínai szezámmagos csirke
Csupacsokis brownie
Káposztás tészta egyszerűen
Mézes-mustáros csirkemell
Körömpörkölt csülökkel
Vadas marha
A kelt tészta népszerűsége töretlen. Omlós, könnyű, lágy – és persze ezer és egy dologra felhasználható, de talán a legnagyobb klasszikus mégis a kakaós csiga.

A kelt tésztától sokan tartanak: nem kel meg, megfázik, szalonnás lesz. Nem kell félni! Ha van egy jó receptünk, kellő türelmünk (a kelesztéshez), és ügyelünk arra, hogy az alapanyagok mind szobahőmérsékletűek legyenek, csak sikerélményünk lehet!

 

Kakaós ikercsigák készültek! :)
Kakaós ikercsigák készültek! :)

 

A kelt tészta számtalan finomság alapja: készülhet belőle kalács, briós, kuglóf, bukta, isteni aranygaluska.

A jó kelt tészta lágy, puha, ezt pedig a benne lévő vajnak köszönheti. A következő receptbe extra vaj is került, kicsit már a leveles tésztára hajazva. Azt kell mondjam, hogy bőven megéri azt a plusz 40 percet, amivel a hajtogatás és pihentetés megnyújtja az elkészítési időt.

Kakaós csiga kelt tésztából

 

Klasszikusok klasszikusa!
Klasszikusok klasszikusa!

Hozzávalók:

A tésztához:
50 dkg liszt (BL55)
20 dkg cukor
csipet só
2,5 dkg élesztő
10 dkg vaj
3 dl tej

Valamint:
10 dkg vaj
A töltelékhez:
Porcukros kakaó

Elkészítés: A tésztához valókat összedolgozunk, kézzel vagy géppel 6-8 percig dagasztjuk. Fél órát hagyjuk kelni, átgyúrjuk, majd újabb fél órát pihentetjük.

Kinyújtjuk 2 cm vastagra. A 10 dkg puha, de nem folyékony vajjal megkenjük, összehajtogatjuk, és fél órát újra pihentetjük.

 

Kezdjük a trükközést: kinyújtjuk a tésztát...
Kezdjük a trükközést: kinyújtjuk a tésztát...

 

 

Megkenjük a vajjal
Megkenjük a vajjal

 

 

Félbehajtjuk
Félbehajtjuk

 

 

Majd jobbról-balról is hajtunk rajta
Majd jobbról-balról is hajtunk rajta

 

 

Ismét pihentetjük!
Ismét pihentetjük!

 

Kinyújtjuk, megszórjuk a porcukros kakaóval, és két oldalról felcsavarjuk a feléig. Felvágjuk, sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és kb. 20 percig kelesztjük langyos helyen.

 

A nyújtás után kakaóval és porcukorral megszórjuk, először az egyik oldalról félig feltekerjük
A nyújtás után kakaóval és porcukorral megszórjuk, először az egyik oldalról félig feltekerjük

 

 

A másik oldalról is feltekerjük
A másik oldalról is feltekerjük

 

 

Éles késsel szeleteljük!
Éles késsel szeleteljük!

 

 

A tepsibe téve még érdemes keleszteni kicsit!
A tepsibe téve még érdemes keleszteni kicsit!

 

200 fokon 8-10 percig sütjük.

 

Csokit is reszelhetünk a tésztára a kakaó helyett!
Csokit is reszelhetünk a tésztára a kakaó helyett!

 

A kakaós csiga alaptésztája természetesen tölthető mással is: diós, pisztáciás, fahéjas, csokoládés, vaníliakrémes vagy lekváros töltelékkel is isteni finom. Reggelire, tízóraira, uzsonnára tökéletes egy nagy bögre kakaóval vagy tejeskávéval.

A dupla tekerés szerintem szokatlanabb, mutatósabb, mint a hagyományos, és talán a kakaós rész is több így benne, mintha egy nagy csigát csavarintanánk. De lehet, hogy ez csak nekem fontos, én ugyanis a legjobban a csiga csokis belsejét szeretem. Önök hogy vannak ezzel?

 

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.