Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Puncstorta  recept
Puncstorta
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Párolt lilakáposzta  recept
Párolt lilakáposzta
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
A kelt tészta népszerűsége töretlen. Omlós, könnyű, lágy – és persze ezer és egy dologra felhasználható, de talán a legnagyobb klasszikus mégis a kakaós csiga.

A kelt tésztától sokan tartanak: nem kel meg, megfázik, szalonnás lesz. Nem kell félni! Ha van egy jó receptünk, kellő türelmünk (a kelesztéshez), és ügyelünk arra, hogy az alapanyagok mind szobahőmérsékletűek legyenek, csak sikerélményünk lehet!

Kakaós ikercsigák készültek! :)
Kakaós ikercsigák készültek! :)

A kelt tészta számtalan finomság alapja: készülhet belőle kalács, briós, kuglóf, bukta, isteni aranygaluska.

A jó kelt tészta lágy, puha, ezt pedig a benne lévő vajnak köszönheti. A következő receptbe extra vaj is került, kicsit már a leveles tésztára hajazva. Azt kell mondjam, hogy bőven megéri azt a plusz 40 percet, amivel a hajtogatás és pihentetés megnyújtja az elkészítési időt.

Kakaós csiga kelt tésztából

Klasszikusok klasszikusa!
Klasszikusok klasszikusa!

Hozzávalók:

A tésztához:
50 dkg liszt (BL55)
20 dkg cukor
csipet só
2,5 dkg élesztő
10 dkg vaj
3 dl tej

Valamint:
10 dkg vaj
A töltelékhez:
Porcukros kakaó

Elkészítés: A tésztához valókat összedolgozunk, kézzel vagy géppel 6-8 percig dagasztjuk. Fél órát hagyjuk kelni, átgyúrjuk, majd újabb fél órát pihentetjük.

Kinyújtjuk 2 cm vastagra. A 10 dkg puha, de nem folyékony vajjal megkenjük, összehajtogatjuk, és fél órát újra pihentetjük.

Kezdjük a trükközést: kinyújtjuk a tésztát...
Kezdjük a trükközést: kinyújtjuk a tésztát...

Megkenjük a vajjal
Megkenjük a vajjal

Félbehajtjuk
Félbehajtjuk

Majd jobbról-balról is hajtunk rajta
Majd jobbról-balról is hajtunk rajta

Ismét pihentetjük!
Ismét pihentetjük!

Kinyújtjuk, megszórjuk a porcukros kakaóval, és két oldalról felcsavarjuk a feléig. Felvágjuk, sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és kb. 20 percig kelesztjük langyos helyen.

A nyújtás után kakaóval és porcukorral megszórjuk, először az egyik oldalról félig feltekerjük
A nyújtás után kakaóval és porcukorral megszórjuk, először az egyik oldalról félig feltekerjük

A másik oldalról is feltekerjük
A másik oldalról is feltekerjük

Éles késsel szeleteljük!
Éles késsel szeleteljük!

A tepsibe téve még érdemes keleszteni kicsit!
A tepsibe téve még érdemes keleszteni kicsit!

200 fokon 8-10 percig sütjük.

Csokit is reszelhetünk a tésztára a kakaó helyett!
Csokit is reszelhetünk a tésztára a kakaó helyett!

Őszi Balázs
Őszi Balázs

Természetesen tölthetjük mással is: diós, pisztáciás, fahéjas, csokoládés, vaníliakrémes vagy lekváros töltelékkel is isteni finom. Reggelire, tízóraira, uzsonnára tökéletes egy nagy bögre kakaóval vagy tejeskávéval.

A dupla tekerés szerintem szokatlanabb, mutatósabb, mint a hagyományos, és talán a kakaós rész is több így benne, mintha egy nagy csigát csavarintanánk. De lehet, hogy ez csak nekem fontos, én ugyanis a legjobban a csiga csokis belsejét szeretem. Önök hogy vannak ezzel?

Csigák, bukták, briósok és más kelt tészták >>>

Kakaós csiga Habliliom blogjában >>>

Kakaós csiga receptek még >>>

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.