15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen recept
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Avokádókrém recept
Avokádókrém
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Puncstorta  recept
Puncstorta
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Édes-savanyú saláta cukkinivel, mungóbabbal és mangóval, szezámmagos kéreg alatt sült csirkemellfilével... A cukkinit és a csirkemellet ismerjük, Zsolt receptjével pedig ihletet meríthetünk változatosabb felhasználásukhoz!

Ha különlegesebb étellel akarunk kísérletezni, muszáj az alapanyagok beszerzésénél is elidőzni. Fontos, hogy a világ melyik részéről származó alapanyagot akarjuk felhasználni a főzéshez, mert ez sok mindent befolyásolhat. Nem biztos, hogy a dundi, díszdobozba rakott mangó jóízű, vagy hogy a hibátlan zöld levelű ananász lesz a nyerő választás. Én sokszor előtérbe helyezem a kevésbé szép, már leértékelt árut, igen gyakran jobban járunk így. Aki nem tudja, milyen egy igazi mangó, egy igazi mangalica kolbász vagy egy igazi avokádó, az nagyot csalódhat. (Az utóbbiból a kőkemény példányokkal nem sokra megyünk, keressük a puhábbakat és ráncosabbakat, azok sokkal lédúsabbak.)

Az az igazi, ha először a nagymamánál kóstolod a húslevest és a töröknél a kebabot. Kell a megfelelő viszonyítási alap. Próbálgatni kell az ízeket, még ha merészek is. Lehet, hogy egy recept először nem fog ízleni, de akkor igazítsd a saját ízlésedhez! Minden alapanyagból csoda varázsolható!

Rizs és vadrizs keverékével tálalva tökéletes fogás
Rizs és vadrizs keverékével tálalva tökéletes fogás
Édes-savanyú saláta cukkinivel, mungóbabbal és mangóval, szezámmagos kéreg alatt sült csirkemellfilével

Hozzávalók 4 személyre:

1 db cukkini
10 dkg mungóbab csíra
1 db érett mangó
1 csokor petrezselyem
4 szál zöldhagyma
½ dl rizsecet
1 teáskanál szezámolaj
2 evőkanál mogyoróolaj
6 evőkanál méz
1 friss chilipaprika
3 evőkanál étolaj
4 db csirkemellfilé
4 szelet toast kenyér
1 gerezd fokhagyma
1 evőkanál szezámmag
2 púpozott evőkanál vaj

Elkészítés: 1. A cukkinit megmossuk, és a zöldséghámozóval hosszanti irányban, folyamatosan forgatva a zöldséget, vékony csíkokra vágjuk a magos részig.

A cukkinit egészen a magokig *hámozzuk* - szeletelés helyett
A cukkinit egészen a magokig *hámozzuk* - szeletelés helyett



2. A mangót meghámozzuk, és zöldséghámozóval vékony csíkokra vágjuk. A cukkinihez és a mangóhoz adjuk a babcsírát, a petrezselymet és a vékony karikákra vágott zöldhagymát. Ízesítjük sóval, borssal, rizsecettel, szezám- és mogyoróolajjal, mézzel, és apróra vágott friss chilivel (a friss chili magjait először kaparjuk ki, és úgy vágjuk a paprikát apróra).

3. A csirkemelleket sózzuk, borsozzuk, és serpenyőben - 3 evőkanál étolajon - egészben elősütjük.

4. A toast kenyeret a fokhagymával, a szezámmaggal és egy csipet sóval összedaráljuk, majd a szobahőmérsékletű vajjal összedolgozzuk. A kenyérmasszát az elősütött csirkemellekre osztjuk, elsimítjuk rajtuk, majd 180 fokra előmelegített sütőben pirosra sütjük.

A friss morzsás bundát elsimítjuk a húson
A friss morzsás bundát elsimítjuk a húson



5. A sült húst szeleteljük, és a saláta mellé tálaljuk. Illatos könnyű fehérbort kínálhatunk mellé.

Tipp: növelhetjük a szezám ízt, ha pörkölt szezámmag olajat adunk a masszához.

Elkészítés: 25 perc
Fogyasztható: azonnal

Édes-savanyú saláta cukkinivel, mungóbabbal és mangóval, szezámmagos kéreg alatt sült csirkemellfilével
Édes-savanyú saláta cukkinivel, mungóbabbal és mangóval, szezámmagos kéreg alatt sült csirkemellfilével

Mungóbab, te drága!

A mungóbab csíra kapható friss állapotban, de mindig figyeljük, hogy 1 napnál ne legyen öregebb! A mungóbab pedig konzerv formában már elég sok helyen elérhető. Maga a csíra igazi csemege, tele vitaminnal, kevés kalóriával, friss borsóra és babra emlékeztető ízzel, szinte bármilyen salátához, vagy készételhez jó. Lehet köret is ázsiai vagy mediterrán ételek mellé. A babot pedig használhatjuk leveshez, krémleveshez, nyákleveshez (a szakmában a keményítőt tartalmazó anyagból készült levest nevezik így, ahol nincs külön keményítő hozzáadva), egytálételekhez és salátákhoz - ugyanúgy, mint a többi babfélét.

A szezámmag különleges ízei

Dunszt Zsolt
Dunszt Zsolt

A szezámmagot nagyon szeretik a papagájok, viszont a mag olajtartalma megpörkölt állapotban igazi finom csemege a mi számunkra is. Hasonlóképpen a többi olajos maghoz (mák, dió, tökmag) megpirítva nagyon finom illata van, jelen receptnél ez az íz remekül passzol az alapanyagokhoz, és kellemes ázsiai ízeket idéz. Ezt már csak tovább fokozza a szezámolaj, ami szintén egyedülálló.

Friss morzsa

A fűszeres kéreghez friss toast kenyeret javaslok, amit konyhai aprítóval érdemes ledarálni. Ha mondjuk túrógombócot készítünk, és morzsát akarunk hozzá pirítani, ezt a technológiát ismét elő lehet venni, ugyanis a friss darált kenyérből, vajjal és cukorral pirított morzsánál jobbat el sem lehet képzelni. Ilyen apróságon múlhat egy felejthetetlen étel íze, melynek emléke örökre megmarad. Szép fehér tányér, gőzölgő túrógombóc, rászórva egy nagy kanál frissen pirított morzsa, tejföllel nyakon öntve, mellé pedig egy késői szüretelésű bor, nem is kell ennél több. Ez a morzsa a vajjal elkeverve bármilyen húshoz használható (csirkemell, sertéskaraj, mangalica szűz, lazac, fogas, angolna).

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.