Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen recept
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Balázs és Zsolt szeretettel és finom falatokkal várja a Mindmegette olvasóit Etyeken, a Kezes-Lábos fesztiválon! Lazactatár, Sült paprikás fetakrém, Sonkás-paradicsomos falatkák és isteni Chili con carne az étlapon!

Vége a BNV-nek, 5 napos bemutatón vagyunk túl, három féle szendvicskrémet készítettünk a Mindmegette kiadójának, az Axel Springer dekoratív standjánál. Célunk az volt, hogy igyekezzünk olyan recepteket megmutatni, ami nagyon egyszerűen, otthon is elkészíthető, mégis kreatív.

Először készítettünk egy sültpaprikás fetasajtkrémet, azt hiszem, ez volt a legnépszerűbb. Rendkívül könnyen elkészíthető az év bármely napján szinte kivétel nélkül.

Második volt az Iberico sonkával készült sárga- és piros húsú paradicsomból készült, úgynevezett „salsa”. Ehhez azt hiszem, olyan alapanyagokat választottunk, amit egy top étterem is megirigyelt volna. A sonka spanyol, a világ legjobb és legízletesebb sonkájának tartják, megjegyzem, nem alaptalanul. Ez a feketepatájú ténylegesen ridegtartásban nevelkedett, ami a Magyarországon tenyésztett mangalicákról nem minden esetben mondható el, ott viszont még a makkon neveltek között is kategóriákat állítanak fel, nem is akármilyen követelménnyel. A Dabason termett sárga és piros húsú paradicsom rendkívül ízletessé és színessé tette a „salsát”, végül, de nem utolsó sorban Barbera, egy szicíliai olívaolaj. Eddig a legjobb évjáratos szűretlen olaj, amivel találkoztam. Szóval ez a néhány összetevője. Nem vagyok biztos benne, hogy erőfeszítéseink mindenkinek világosak voltak, de egytől egyik mindenkinek ízlett, azt tudom.

Végül a lazacos, ami önmagáért beszél, lehet füstölt és nyers lazacból készíteni, a recepteket nem fontos készpénznek venni, lehet variálni nyugodtan a zöldségeket. Sőt!

Aki a hosszú sorokat nem bírta kivárni, ne keseredjen el, ott leszünk a hétvégén Etyeken is (szeptember 20-21.), az Etyeki Kezes-Lábos fesztiválon a Mindmegette, a Kiskegyed Konyhája és a Fanny Konyha sátrában! Ismét hasonló különlegességekkel készülünk, kiegészítve egy speciális Chili con carne egytálétellel.

Lazactatár

Lazactatár
Lazactatár

Hozzávalók:
• 10 dkg sárgarépa
• 10 dkg cukkini
• 5 dkg csiperkegomba
• 2 dkg illatos gomba
• 1 csokor újhagyma
• 1 csokor petrezselyem
• 1 kg lazacfilé
• 50 dkg mascarpone sajt
• 1 citrom leve
• pirított kiflikarikák

Elkészítés: A zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk, a hallal együtt nagyon apróra vágjuk (vagy összeturmixoljuk). Sóval, borssal, citromlével ízesítjük, és a mascarpone sajtba forgatjuk. Pirítóson vagy pirított kiflikarikán tálaljuk!


Sonkás-paradicsomos falat

Sonkás-paradicsomos falat
Sonkás-paradicsomos falat

Hozzávalók:
• 15 dkg pármai sonka
• 1 kg húsos paradicsom
• 10 szem kapribogyó
• 2 evőkanál genovai zöld pesztó
• 1 dl extraszűz olívaolaj
• pirított kiflikarikák

Elkészítés: A pármai sonkát csíkokra vágjuk, és 100-120 fokos sütőben kb. 10-15 perc alatt ropogósra pirítjuk. Ezután könnyedén apróra tördeljük. A paradicsom húsát és a kapribogyót apróra vágjuk (vagy leturmixoljuk), hozzákeverjük a sonkát, a pesztót és az olívaolajat, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Pirítóson vagy pirított kiflikarikán tálaljuk!


Sült paprikás fetasajtkrém

Sült paprikás fetasajtkrém
Sült paprikás fetasajtkrém

Hozzávalók:
• 70 dkg piros húsú paprika (3-4 darab)
• 1 csokor zöldhagyma
• 1 csokor petrezselyem
• 30 dkg feta
• 10 dkg magozott fekete olajbogyó
• 10 dkg krémsajt
• pirított kiflikarikák

Elkészítés: A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A paprikát megmossuk, tepsire rakjuk, és a sütőben 10-15 perc alatt megsütjük. Akkor jó, ha már fekete a héja. Kivesszük, még melegen egy másik tálba átszedjük, és fóliával letakarjuk. Hagyjuk kihűlni. Ha kihűlt, könnyedén lehúzzuk a héját. Közben a hagymát megtisztítjuk, a petrezselymet leöblítjük, a fetával és az olajbogyóval együtt apróra vágjuk vagy leturmixoljuk. Összekeverjük a paprikával, a krémsajttal, és pirított kiflikarikán vagy pirítóson tálaljuk.

Chili con carne

Hozzávalók:
• 2 evőkanál olaj
• 1 fej vöröshagyma
• 2 gerezd fokhagyma
• 1 babérlevél
• 60 dkg darált marhahús
• 3 evőkanál paradicsompüré
• 2 dl vörösbor
• 5 dkg kaliforniai paprika
• 3 doboz (3x400 g) vörösbab konzerv
• 1 doboz (340 g) kukoricakonzerv
• 10 dkg ketchup
• ½ cm egész fahéj
• 1 csokor petrezselyem
• 2 teáskanál chili con carne fűszerkeverék

Chili con carne
Chili con carne


Elkészítés: Az olajon megdinszteltjük az apróra vágott hagymát, a fokhagymát és a babérlevelet. Hozzáadjuk a darált marhahúst, addig sütjük, amíg a levét elforrja. Hozzákeverjük a paradicsompürét, azzal is jól átsütjük, hogy megpörzsölődjön. Folyamatos kevergetés mellett hagyni kell, hogy oda-odakapjon, majd kevés vörösborral felöntjük, megvárjuk, amíg megint odakap, akkor újra felöntjük kevés vörösborral. Ezt a folyamatot többször megismételjük. Felaprítva hozzáadjuk a paprikát, a konzerveket a levükkel együtt, a ketchupot és a fűszereket. Fél órát főzzük, és forrón tálaljuk.

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.