Vége a BNV-nek, 5 napos bemutatón vagyunk túl, három féle szendvicskrémet készítettünk a Mindmegette kiadójának, az Axel Springer dekoratív standjánál. Célunk az volt, hogy igyekezzünk olyan recepteket megmutatni, ami nagyon egyszerűen, otthon is elkészíthető, mégis kreatív.
Először készítettünk egy sültpaprikás fetasajtkrémet, azt hiszem, ez volt a legnépszerűbb. Rendkívül könnyen elkészíthető az év bármely napján szinte kivétel nélkül.
Második volt az Iberico sonkával készült sárga- és piros húsú paradicsomból készült, úgynevezett „salsa”. Ehhez azt hiszem, olyan alapanyagokat választottunk, amit egy top étterem is megirigyelt volna. A sonka spanyol, a világ legjobb és legízletesebb sonkájának tartják, megjegyzem, nem alaptalanul. Ez a feketepatájú ténylegesen ridegtartásban nevelkedett, ami a Magyarországon tenyésztett mangalicákról nem minden esetben mondható el, ott viszont még a makkon neveltek között is kategóriákat állítanak fel, nem is akármilyen követelménnyel. A Dabason termett sárga és piros húsú paradicsom rendkívül ízletessé és színessé tette a „salsát”, végül, de nem utolsó sorban Barbera, egy szicíliai olívaolaj. Eddig a legjobb évjáratos szűretlen olaj, amivel találkoztam. Szóval ez a néhány összetevője. Nem vagyok biztos benne, hogy erőfeszítéseink mindenkinek világosak voltak, de egytől egyik mindenkinek ízlett, azt tudom.
Végül a lazacos, ami önmagáért beszél, lehet füstölt és nyers lazacból készíteni, a recepteket nem fontos készpénznek venni, lehet variálni nyugodtan a zöldségeket. Sőt!
Aki a hosszú sorokat nem bírta kivárni, ne keseredjen el, ott leszünk a hétvégén Etyeken is (szeptember 20-21.), az Etyeki Kezes-Lábos fesztiválon a Mindmegette, a Kiskegyed Konyhája és a Fanny Konyha sátrában! Ismét hasonló különlegességekkel készülünk, kiegészítve egy speciális Chili con carne egytálétellel.
Hozzávalók:
• 10 dkg sárgarépa
• 10 dkg cukkini
• 5 dkg csiperkegomba
• 2 dkg illatos gomba
• 1 csokor újhagyma
• 1 csokor petrezselyem
• 1 kg lazacfilé
• 50 dkg mascarpone sajt
• 1 citrom leve
• pirított kiflikarikák
Elkészítés: A zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk, a hallal együtt nagyon apróra vágjuk (vagy összeturmixoljuk). Sóval, borssal, citromlével ízesítjük, és a mascarpone sajtba forgatjuk. Pirítóson vagy pirított kiflikarikán tálaljuk!
Hozzávalók:
• 15 dkg pármai sonka
• 1 kg húsos paradicsom
• 10 szem kapribogyó
• 2 evőkanál genovai zöld pesztó
• 1 dl extraszűz olívaolaj
• pirított kiflikarikák
Elkészítés: A pármai sonkát csíkokra vágjuk, és 100-120 fokos sütőben kb. 10-15 perc alatt ropogósra pirítjuk. Ezután könnyedén apróra tördeljük. A paradicsom húsát és a kapribogyót apróra vágjuk (vagy leturmixoljuk), hozzákeverjük a sonkát, a pesztót és az olívaolajat, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Pirítóson vagy pirított kiflikarikán tálaljuk!
Hozzávalók:
• 70 dkg piros húsú paprika (3-4 darab)
• 1 csokor zöldhagyma
• 1 csokor petrezselyem
• 30 dkg feta
• 10 dkg magozott fekete olajbogyó
• 10 dkg krémsajt
• pirított kiflikarikák
Elkészítés: A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A paprikát megmossuk, tepsire rakjuk, és a sütőben 10-15 perc alatt megsütjük. Akkor jó, ha már fekete a héja. Kivesszük, még melegen egy másik tálba átszedjük, és fóliával letakarjuk. Hagyjuk kihűlni. Ha kihűlt, könnyedén lehúzzuk a héját. Közben a hagymát megtisztítjuk, a petrezselymet leöblítjük, a fetával és az olajbogyóval együtt apróra vágjuk vagy leturmixoljuk. Összekeverjük a paprikával, a krémsajttal, és pirított kiflikarikán vagy pirítóson tálaljuk.
Hozzávalók:
• 2 evőkanál olaj
• 1 fej vöröshagyma
• 2 gerezd fokhagyma
• 1 babérlevél
• 60 dkg darált marhahús
• 3 evőkanál paradicsompüré
• 2 dl vörösbor
• 5 dkg kaliforniai paprika
• 3 doboz (3x400 g) vörösbab konzerv
• 1 doboz (340 g) kukoricakonzerv
• 10 dkg ketchup
• ½ cm egész fahéj
• 1 csokor petrezselyem
• 2 teáskanál chili con carne fűszerkeverék
Elkészítés: Az olajon megdinszteltjük az apróra vágott hagymát, a fokhagymát és a babérlevelet. Hozzáadjuk a darált marhahúst, addig sütjük, amíg a levét elforrja. Hozzákeverjük a paradicsompürét, azzal is jól átsütjük, hogy megpörzsölődjön. Folyamatos kevergetés mellett hagyni kell, hogy oda-odakapjon, majd kevés vörösborral felöntjük, megvárjuk, amíg megint odakap, akkor újra felöntjük kevés vörösborral. Ezt a folyamatot többször megismételjük. Felaprítva hozzáadjuk a paprikát, a konzerveket a levükkel együtt, a ketchupot és a fűszereket. Fél órát főzzük, és forrón tálaljuk.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.