Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Mákos guba  recept
Mákos guba
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Minestrone recept
Minestrone
Húsvét

Így válassz húsvéti sonkát: 7 dolog, amire mindenképp figyelj oda vásárláskor

Valószínűleg mindenki járt már úgy, hogy nem sikerült finom sonkát beszereznie. Pedig csak egy kis odafigyelésre és körültekintésre van szükség, hogy biztosan tudjuk, mi kerül a kosarunkba.

Ha valóban tökéletes húsvéti sonkát szeretnél, segítünk! Íme, a legfontosabb tudnivalók, amiket mindenképpen érdemes szem előtt tartani a vásárláskor. Így egészen biztosan nem nyúltok mellé, és nem lesz csalódás a sonka.

A húsvét elmaradhatatlan étele a főtt sonka, ezért nem mindegy, hogyan választunk (Shutterstock)
A húsvét elmaradhatatlan étele a főtt sonka, ezért nem mindegy, hogyan választunk (Shutterstock)

1. Vákuumba zárva

Noha a nyers sonkát jellemzően alapos hőkezelésnek vetjük alá a fogyasztás előtt, érdemes csomagoltat választani, mivel ez védelmet biztosít a terméknek a külső szennyeződések ellen. Amennyiben a csomagolása sérült, levegőt kapott, már nem takarja olyan feszesen a terméket, természetesen ne vásároljuk meg. Ellenben hívjuk fel a forgalmazó figyelmét, aki az árut leselejtezi.

2. Nem minden húsvéti sonka igazi

Bár a gyorspácolt sonkák olcsóbbak, de sajnos sok adalékanyagot tartalmaznak, ezért hamarabb elveszítik a szavatosságukat. Víztartalmuk is magasabb, így a megfőzés után csalódottan tapasztalhatjuk a sonka méretcsökkenését. Nem mellesleg az ízük sem olyan, mint a hagyományosan érlelt sonkáké. Utóbbi pácolásához sót és nitriteket használnak, és akár hónapokig tárolják ebben a formában a fogyasztás előtt, így finomabb lesz a végeredmény, ráadásul ennek a sonkának a szavatossági ideje is hosszabb.

3. Minőség rovására

Vásárlás előtt mindenképpen nézzük meg a címkén, hogy a sonkán „füstölt” vagy a „füstölt ízű” kifejezés szerepel-e. Ha a hagyományos pácolt, füstölt sonka ízélményét keressük, nem javasolt a „gyorspácolt” és „füstölt ízű” jelzőkkel ellátott termékek választása. Ezeknél ugyanis a keményfa égetése vagy a füstaroma légtérbe párologtatása helyett közvetlenül juttatják az aromát a húskészítménybe.

4. Híg a leve

Vásárlásnál a lejárati idő mellett érdemes ellenőrizni, hogy a sonka ne legyen túl kemény vagy beszáradt, valamint fontos, hogy a termék nyomás nélkül ne engedjen levet. Ez ugyanis a legtöbbször azt jelzi, hogy nem megfelelően pácolták, de utalhat rossz minőségű húsra vagy éppen valamilyen romlási folyamatra is.

Hogyan készíthetünk tökéletesen omlós húsvéti sonkát? (Shutterstock)
Hogyan készíthetünk tökéletesen omlós húsvéti sonkát? (Shutterstock)

5. Omlós és szaftos sonka

Ha a hagyományoknak szeretnénk élni, és omlós szaftos sonkát készítenénk húsvétra, akkor a nyers, keményfán füstölt sonkát válasszunk. De ha nem szeretnénk a főzéssel bajlódni, nézzük meg a címkét. A legtöbb füstölt áru konyhatechnológiai eljárás nélkül is fogyasztható, de van, ami hőkezelés után, főzve kerül forgalomba. Általában ezeknek rövidebb az eltarthatósági idejük, ugyanakkor az azonnali fogyaszthatóság kényelmét biztosítják.

6. Zsákbamacskát árul

Ha attól tartunk, hogy a szép külcsín gyenge belsőt takar, akkor keressünk olyan kötözött sonkát, amelyet félbevágtak és úgy zsugorfóliáztak. Így nem csak a zsírtartalommal szembesülhetünk, hanem a termék minőségét is láthatjuk: akkor jó, ha színe egyöntetű bordó, sötét rózsaszínbe hajló, a metszeten nem találhatóak véraláfutások.

7. Van bőr rajta

Ha bőrös sonkát választunk, akkor a bőrt is vegyük górcső alá. Csak olyat vegyünk meg, amelynek a felszíne egységes, szépen tisztított és szőrtelenített. Érdemes hentesnél vásárolni, ahol elmondják a javasolt főzési időt, azt is, hogy mennyi ideig áztassuk a sonkát a főzés előtt.


Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.