A laktózérzékenység lassan népbetegségnek számít, mivel a lakosság közel 30%-át kínozzák a vele járó tünetek. A gluténérzékenység pedig még nagyobb odafigyelést kíván a páciens részéről, ugyanis a glutén alapesetben a legtöbb pékáruban megtalálható, de rengeteg élelmiszerben jelen van.
Az ALDI kínálatában elég sok glutén- és/vagy laktózmentes termék található, így fogtuk egy zsákot és megpakoltuk ilyenekkel, hogy leteszteljük, van-e eltérés ízben a hagyományos, átlagos termékekkel szemben. A terv úgy alakult, hogy megnéztük, ezekből milyen reggelit vagy éppen vacsorát állíthatunk össze magunknak otthon pillanatok alatt.
A joghurt állaga krémes és kellően sűrű, hogy a reggelizőpelyhek megálljanak a tetején. Ízre nagyon picit fanyarkás csak, ami egy natúr joghurt esetében simán elfogadható. Teljesen homogén, ami azért jó, mert nem kell percekig keverni a doboz tartalmát, hogy ne legyen csomós.
A müzli nem pépesedik, jó ropogós marad, ami szintén a joghurt állagának köszönhető.
Enyhén szökik a málna belőle, főleg akkor, amikor ráharapunk egy szárított darabra.
Ha tejjel esszük, a müzli annyiban változik, hogy a jobban elázik benne, mint a joghurtban, de pár percnyi várakozás után is még van annyi tartása, hogy ne lágyuljon pépessé az egész.
A tej íze vakon nem megkülönböztethető, bár nincsen benne laktóz, olyan, akár egy átlagos 1,5%-os tej.
A májas ízében főként a sertésmáj dominál, de érezni, hogy egy leheletnyi borjúmáj is került mellé. Akár fesztiválkártyával is könnyen kenhető, annyira krémes. Az íze sokáig kitart és szerencsére semmilyen műanyag utóíz nem érkezik utána.
A cottage cheese-zel felvértezett falatoknál megkapjuk a túrós jelleget, de itt is szépen beköszön a krémes ízvilág. Ezek ketten önmagukban nem okoznak féktelen ízorgiát, szóval ajánlott némi zöldfűszeres vadítás.
A sajtos-sonkás egységnél egy intenzív füstös ízvilág az, ami a zsemle magos jellegéhez csatlakozik. A sonka vékony szeleit könnyen tekerhetjük kedvünkre.
A másik szimplán vajas-sajtos katonánál érződik igazán a vaj lágy íze, ami szintén összetéveszthető a hagyományos testvérével, annyira hasonlítanak ízükben.
A zsemle mindegyik esetben meglepően szellős tésztával bír, kérge mégis annyira masszív, hogy ellenálljon egy kisebb szorításnak is.
A glutén- és laktózmentes baromfi virslit ízében képtelenség megkülönböztetni egy hagyományos, átlagos virslitől. A roppanósága egy jó erős közepes.
A sajtok közül a Gouda egy lágyabb, semlegesebb ízvilággal bír, míg a füstösnél kérgéből árad az őszies faluillat.
A vekni gluténmentes magvas lisztkeverékre épül, ami 50%-át teszi ki a 200 grammos tömegének, a maradékot lenmag és napraforgómag teszi ki.
A dupla dózis sajt és a 4-5 szelet sonka brutális külsőt kölcsönöz az egésznek. Bőséges megaszendvicset lehet ebből csinálni, csak nem kell sajnálni a hozzávalókat. A husáng méretű pékáru csurig van magokkal, így nem árt, ha vigyázunk, ha közelünkben van egy madártanya.
Nem annyira tömény ízre, mint a Chio ezeréves klasszikusa, annál sokkal szolidabb és nem akar mindenáron a szájpadlásunkhoz tapadni. Enyhén földimogyorós íze minden egyes szemnél megvan, szuper nassolnivaló egy délutáni filmnézéshez. A sóssága ideális, de azért nem árt, ha készülünk mellé egy liter vízzel. Leállni vele pedig szinte lehetetlen.
Meglepő, hogy mennyire megtévesztő tud lenni a "mentes" termékek íze, bármelyikről is legyen szó. Laikusok számára szinte észrevehetetlen a különbség a hagyományosakkal szemben. Semmiben nem szenvedünk hátrányt, ha laktóz- vagy gluténmentes termékeket emelünk le a polcról.
A másik, hogy jobb lesz, ha elkezdjük emészteni a tényt, hogy a sajátmárkás termékek nemcsak vacak, silány minőségűek lehetnek. Remek példa erre ez az ALDI válogatás, mely tükrözi, hogy bizony lehet ezeket olyan minőségben is gyártani, melyek megszorongatják a neves márkákat, vagy akár le is nyomják azokat.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.