Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Mákos guba  recept
Mákos guba
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
MME15

Dödölle, tökmagolaj és tökös-mákos rétes: ezt edd, ha az Őrségben jársz!

  Mákos rétes
Magyarország nyugati végébe utaztunk, hogy megkóstoljuk az ízes ételeket, megcsodáljuk az erdőket, tavakat, és megismerjük az élő hagyományokat.
Földrajzi elhelyezkedése

Az Őrség egy történeti és néprajzi tájegység, amely kisebb részben a szlovéniai Muravidék, nagyobb részben pedig Nyugat-Magyarország területén található. A vidék lakói az államalapítás óta a határ őrizetével megbízott magyar vagy magyar nyelvű népek voltak, innen származik a terület elnevezése.

A táj ízei

A jellegzetes helyi fogások könnyen elkészíthetők. Csakúgy, mint az ország más vidékein, az Őrségben is egyszerű, takarékos ételeket fogyasztottak a hétköznapokon. Mindennap került az asztalra valamilyen olcsó, mégis laktató leves, ami után általában „mácsik” (tésztaétel) következett. A kevésbé tehetősek gyakran ettek kukoricából főtt kását, gánicát, gombócot. A vacsora szegényes ételekből állt: a déli maradékot, egy pohár aludttejet, egy kevés tökmagolajos babot vagy krumplit fogyasztottak. Húst csak hétvégén, csirkét pedig kizárólag ünnepnapokon szolgáltak fel.

Kemencében sültek és főttek

Az Őrségben igen kedveltek voltak a kemencében „kőtt”, vagyis kelt tészták, a disznóvágások pedig elképzelhetetlenek voltak „hőkkön sütt” – meleg kövön sült – perec nélkül. Az őrségi konyha gyakorta használt alapanyagai a túró, az aludttej, a tejföl és a hajdina. Az erdők, mezők kincseit télre gondosan elraktározták, így minden portán akadt a főzéshez szárított gomba és gyümölcs. Télen kedvelt csemege volt a főzött aszalt gyümölcs.

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.