Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Puncstorta  recept
Puncstorta
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin recept
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Morzsáló (blog)

2006. augusztus 10. Csúsztatott palacsinta, gyerekek, szabadság

Ká és én holnaptól szabadságon leszünk, így legközelebb csak augusztus 21-én jelentkezünk. Még nem dőlt el, hogy elutazunk-e vagy otthon tüsténkedünk. Minden Lujzi állapotától függ - ami viszont napról-napra változik.

Tegnap újra beköltöztek hozzánk kis vendégeink: Zsiga és Árpi. A két gézengúz egyből felforgatta az egész házat, s mire hazaértem a munkahelyemről, mindenütt építőkockák, kisautók, labdák és műanyag állatok hevertek. Ká a rumli közepén üldögélt, és a kölykökkel dominózott.

- Barackra-barackot, almára-almát rakunk - mutatta a színes falapocskákat a gyerekeknek, és szép sorban egymás mellé helyezte az azonos gyümölcsöket.
- Dinnére dinnét! - mondta Árpi,- és kacarászva az asztalra rakott egy dupla dinnyés dominót.
- Az nem dinnne, hanem díne - javította ki Zsiga.
- Dinnye, fiúk, ez a dinnye - artikulált nekik Ká, de a gyerekek nem hagyták magukat, és ordítva a nyakába ugráltak - dinnne, ez egy díne, dinne, dinne, dínnnne...
- Biztos, hogy öt gyereket szeretnél? - kérdeztem a szőnyegen kiterített kedvesemet, aki a kölykökkel való csikizéses küzdelemben meg sem hallotta a kérdésemet.


Ebédre Anyával - a gyerekek legnagyobb örömére - habos csúsztatott palacsintát sütöttünk.
Hozzávalók a tésztához: 4 tojás, 6 dkg cukor, 5 dkg vaj, 1 csomag vaníliás cukor, 30 dkg liszt, 5 dl tej, 1 citrom reszelt héja
A sütéshez: olaj
A töltelékhez: 10 dkg darált dióbél, 6 dkg porcukor, 20 dkg narancslekvár, 10 dkg étcsokoládé
Elkészítés:
1.) A tojásokat kettéválasztjuk, és a fehérjéket 2 evőkanál cukorral kemény habbá verjük.
2.) Palacsintatészta: Habosra keverjük a tojások sárgáját a vajjal és a maradék cukorral. Beletesszük a vaníliás cukrot, a lisztet, a tejet, a reszelt citromhéjat, egy csipet sót, és simára keverjük. Végül a felvert tojáshabot is lazán beleforgatjuk.
3.) Nem túl forró palacsintasütőbe teszünk egy merőkanálnyi masszát, és kb. fél centis palacsintát sütünk. CSAK A PALACSINTA EGYIK OLDALÁT KELL MEGSÜTNI!
4.) A fél oldalán megsült palacsintát egy tálra csúsztatjuk, és megkenjük lekvárral.
5.) A fenti módszerrel kisütjük a következő palacsintát is. A lekvárosra csúsztatjuk, és megszórjuk cukros dióval.
6.) A következő "fél oldalán" megsütött palacsinta a diós rétegre jön, erre azonban csokoládét szórunk. A rétegezést ebben a sorrendben folytatjuk: lekváros-diós-csokoládés.
7.) Ha elfogyott a tészta, a kész palacsinta-tornyunk tetejére reszelt csokoládét szórunk, és szeletelve tálaljuk, mintha csak egy torta lenne.
Csokoládéöntettel vagy tejszínhabbal is kínálhatjuk!


Míg a gyerekek aludtak, Ká és én meglátogattuk Lujzit, aki lassan, de biztosan épül. Minthogy túlléptünk a pillér-okozta kavarodáson, az építkezés gyors ütemben folyt: Lujzi gyönyörűséges fa nyílászárókat és vastag szigetelést kapott. Ká kérésére a felső szinten dupla szigetelést tettek fel a fiúk, ami reményeink szerint egyaránt megóv majd bennünket a hőségtől és a dermesztő téli hidegtől.


A ház belseje is egyre szebb, levakolták a falakat, és szépen kialakították az összes kapcsoló és konnektor helyét. A teraszok is elkészültek - mi több - azokat is szigetelték már. Ha minden jól megy, hamarosan jönnek a burkolók, és lerakják az általunk kiválasztott rusztikus vöröses színű járólapokat, megépítik a fürdőszobát, és apró, sárga, virágos csempével kirakják a kantin területét.

Ká és én lázban égünk, hiszen megkezdődött a visszaszámlálás. Néhány hét, és beköltözhetünk Lujziba, az első közös fészkünkbe. A kantin is nagyon izgatott, mivel még sosem volt saját területe - és nagyon hiányzik neki a sok sütés-főzés. Ezúttal azonban pici, de annál szebb birodalma lesz: napsárga csempéket, diószínű konyhabútort, sőt még egy ablakot is kap. A mosogató egyben egy pult is lesz, amelynek egyik felén mosogatni, a másik felén viszont - bárszékeken ülve - mondjuk borozni lehet. :o)

Augusztus 21-én újra jelentkezünk. Remélhetőleg érdekes receptekkel, és színes burkolatképekkel. Addig viszont mindenkinek szép, napsütéses nyári napokat, pihenést és jó egészséget kívánunk sok szeretettel!
Mirza és Ká

Korábbi palacsintás naplóbejegyzések:

Húsos-káposztás palacsinta >>>

Rakott palacsinta >>>

Morzsáló fórum >>>

A Morzsáló korábbi részeiből itt olvashatsz >>>

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.