Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Morzsáló (blog)

2006. augusztus 31. Üvegfestés és házi keksz

Családunk minden tagja szereti a kekszeket. Tea vagy tejeskávé mellé, lekvárral vagy porcukorral, reggelire és uzsonnára egyaránt szívesen ropogtatják a csokis, vaníliás és citromos finomságokat, én pedig örömmel kísérletezek különféle receptekkel, hogy a kedvükre tegyek.

Azt tervezem, hogy ha Lujzi felépül, veszek egy-egy kerek csatos üveget, és minden héten (vagy minden második héten) feltöltöm valami finom házi keksszel. Valójában még nincs nagy tapasztalatom a kekszsütésben, így a tárolásáról sem sokat tudok, de valahol mintha azt olvastam volna, hogy jól záródó edényben az aprósütemények akár egy hétig is elállnak. Már ha marad belőlük.

Lelki szemeim előtt bizony sokszor feldereng a kép, amint Ká és én már az új helyünkön lakunk, és gyerekzsibongástól hangos a házunk. A legapróbb részletekig magam előtt látom, hogy fog kinézni a konyhánk és a szobáink, látom a madeira terítőt az étkezőnkben, és a kekszes csuprokat az asztalon, amiből a gyerekeink már ebéd előtt kunyerálnak. Erre Ká persze - felelősségteljes apukaként - azt mondja:
- Tudjátok, mi a szabály: csak ebéd után...

Ká és én elhatároztuk, hogy a lépcsőházunkat üvegfestményekkel fogjuk díszíteni, ezért hetek óta alkotólázban égek. A tündérek és a mandalák pedig csak gyűlnek a szüleim széles komódján, arra várva, hogy a jövő héten elvigyük őket a képkeretezőhöz. Mivel a lépcsőházunk kicsit sötét, úgy gondoltuk, hogy fehérre meszeltetjük, így talán tágasabbnak fog hatni. Minden kép köré fehér paszpartu és színes képkeret kerül, így reményeink szerint megszínesítik majd a fehér falfelületet.

A csokoládés-citromos csiga alakú kekszem nagyon hamar elkészült, a látvány pedig igazán lenyűgöző volt.
Hozzávalók: 35 dkg liszt, 30 dkg cukor, 17 dkg vaj, 1 tojás, 3 gerezd tejcsokoládé, 1 csapott teáskanál kakaópor (nem cukrozott), 1 csomag vaníliás cukor, 1 citrom reszelt héja
Elkészítés: A vajat a cukorral egy mély tálba tesszük, és konyhai robotgéppel habosra keverjük. Hozzáadunk egy tojást, majd kisvártatva a lisztet, és jól összedolgozzuk a tésztát. Kettévágjuk, és a tészta egyik feléhez egy citrom héját reszeljük, a másik feléhez pedig hozzáadjuk a megolvasztott csokoládét, a kakaóport és a vaníliás cukrot. Addig gyúrjuk mindkét tésztagolyót, amíg szép homogén lesz. Lisztezett deszkán mindkét cipóból egy-egy vékony tésztalapot nyújtunk, majd a két tésztalapot egymásra helyezzük és a szélesebb oldaluknál fogva felcsavarjuk. A felcsavart tésztát ezüstpapírba csomagoljuk, és legalább egy órára a hűtőbe tesszük. A lehűlt tésztát kb. 1 cm vastag szeletekre vágjuk, és sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. Előmelegített sütőben kb. 200 fokon 10-12 perc alatt készre sütjük, majd külön tálra szedjük és kihűtjük a kekszeket.

Az üvegfestésbe amúgy nagyon belejöttem. Az idős képkeretező házaspártól, akikhez lassan két éve járok, kaptam egy csomó kisméretű üveglapot, így aztán alkotóvágyamat egészen hosszú pórázra engedhettem. A tündéres sablonjaim közül lassan az összes figurát megfestettem, és mivel minden nap más hangulatban ülök az asztal mellé, a képek hangulata is folyamatosan változik: az egyik vidám-zöld, a másik álmos-kék, a harmadik szerelem-piros, és így tovább.

Ká szerint éppen ettől olyan szépek. Hiszen akár a mindennapjaink hangulata vagy az időjárás, ezek is változnak. Már azt is kitaláltuk, hogy a lépcsőházban kellőképpen alacsonyra fogjuk felszögelni a színes képeket - kiváltképp a tündéreseket, hogy a hozzánk látogató gyerekek (és természetesen majd a mi leendő gyerekeink is) kedvükre gyönyörködhessenek bennük. A gyerekszobába egyelőre még semmit nem készítettem, pedig nem vagyok babonás, csak úgy gondoltam, jobb megvárni, amíg az a bizonyos gólya Lujzi teteje fölött kelepelni kezd.:o)

Hétvége előtt azonban muszáj még egy receptet leírnom, tekintve, hogy itt a szilvaszezon, és ki tudja, meddig tart? Anyukám messze földön híres a szilvás gombócáról, és azt hiszem, ezt mindenkinek érdemes kipróbálnia! :o)
Hozzávalók a tésztához: 1 kg krumpli, 20-30 dkg liszt (attól függően, mennyire lisztes a krumpli), 1 evőkanál búzadara, 2 evőkanál olaj, 1 tojás, só
Elkészítés: A krumplit megmossuk, és héjában megfőzzük, majd megpucoljuk és áttörjük. Hozzáadjuk a lisztet, a zsiradékot, a darát, a sót és a tojást, majd pihentetés nélkül kidolgozzuk. Lisztezett deszkán fél centi vastagra nyújtjuk, 8 cm-es négyzetekre vágjuk, és mindegyik négyzet közepébe teszünk egy-egy szilvát. A szilvákat előtte megmossuk, kiszedjük a magjukat, és a mag helyébe egy-egy kockacukrot teszünk. A négyzetek sarkait ezután összefogjuk, és lisztes kézzel gombócokat formálunk. Sós vízben megfőzzük a gombócokat, és ha feljöttek a víz tetejére, akkor leszűrjük, leöblítjük, és olajon pirított zsemlemorzsába megforgatjuk. Olvasztott vajjal, pirított zsemlemorzsával és porcukorral megszórva forrón tálaljuk.

Morzsáló fórum >>>

A Morzsáló korábbi részeiből itt olvashatsz >>>

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.