Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Mivel az idei nyár nagy részét utazással töltöttük, ezért a kantin hazai készletei jócskán megcsappantak. Lujziban ugyanis nincs se spájz, se pince, így csak olyan friss élelmiszereket tudok a konyhaszekrényben és a hűtőben tartani, amelyeket néhány nap alatt elfogyasztunk.

Így aztán az utazások között Ká-val portyázni járunk.:o)) Többnyire a bátyámékat boldogítjuk, ahol mindig a kezünkbe nyomnak valami finomságot, ugyanis Szilvi is kísérletező típus, így minden alkalommal, amikor vendéget fogadnak, izgalmas édességeket készít. A nyár pedig számukra is bővelkedett grillsütésekben és baráti látogatásokban, mi pedig nem győztük lefényképezni és felfalni a süteményeket, amelyek közül ezúttal kettőt szeretnék közzétenni.

Az első, Ká kedvence, a Milliomos szelet, amit azonban nem írok le, hiszen a Mindmegettén már szerepel. Erre a linkre kattintva megtaláljátok! A süti készítésénél figyeljetek oda, hogy nagyon kicsi (kb. 20 x20-as) tepsit vagy sütőformát használjatok, különben nem lesz elég vastag a krém! Talán nem is baj, hogy csak ekkora, mert annyira eteti magát, hogy arra jobb nem is gondolni...:o)))

A második édesség, amit Szilvi sütött: a zebrakeksz.
Hozzávalók: 3 dl tej, 4 evőkanál porcukor, 1 csomag főzni való csokoládés pudingpor, 1 evőkanál kakaópor, 12,5 dkg margarin, 1 csomag (25 dkg) Albert keksz, 4-5 evőkanál kókuszreszelék
Elkészítés:
1.) 2 dl tejet kis lábasba öntünk, megmelegítjük, beleszórjuk a porcukrot, majd felforraljuk.
2.) A pudingot és a kakaót a maradék tejjel egy lábasban elvegyítjük, majd lassan a forró tejbe csurgatjuk. Szünet nélkül kevergetve kis lángon kb. 3-4 percig főzzük, amíg sűrű pudingot kapunk. Ezután levesszük a lábast a tűzről, és hagyjuk langyosra hűlni.
3.) Egy tálcára kb. 40 cm hosszú alufólia-darabot terítünk. A kekszeket egyenként megkenjük a kakaós krémmel, és egymáshoz tapasztjuk őket oly módon, hogy végül egy rudat alkossanak. A maradék krémmel megkenjük az egész tekercset, kókuszreszelékkel meghintjük, végül a fóliába tekerjük.
4.) Tálalásig a hűtőszekrényben tartjuk. Akkor lesz igazán finom, ha legalább egy napig állni hagyjuk, hogy a krém alaposan átjárja és megpuhítsa a kekszet. Tálalás előtt éles késsel, ferdén, kb. 1 cm vastag szeletekre vágjuk.

A portyázásból a szüleimet sem hagytuk ki, ahol hideg baracklevest és meggyes pitét ettünk. A leves receptjét itt találhatjátok.

A leves után diós-cseresznyés lepényt kaptunk, ami a dió miatt merőben más és sokkal izgalmasabb ízű, mint a megszokott, és amúgy nagyon finom cseresznyés lepények.
Hozzávalók: 20 dkg liszt, 1 csomag sütőpor, 1 kiskanál porcukor, pici só, 12 dkg margarin, 3 tojás, tejföl, kb. 75 dkg cseresznye, darált dió, porcukor, 4 evőkanál méz, evőkanál darás liszt
Elkészítés:
1.) Deszkára teszünk 20 dkg lisztet kevés sütőporral elvegyítve, továbbá 1 kiskanál porcukrot, pici sót, 12 dkg margarint, 1 tojássárgát, és annyi tejfölt, hogy szép sima tésztát tudjunk belőle kidolgozni. A tésztát kinyújtjuk, és kibélelünk bele egy karimás szélű tepsit.
2.) Ezután a cseresznyével beterítjük a tésztát és a tetejét meghintjük dióval kevert porcukorral.
3.) 2 tojás sárgáját egy tálban habosra keverünk 4 evőkanál mézzel, hozzáadunk 1 dl tejfölt, 2 evőkanál darás lisztet és 3 tojás keményre vert habját. Ezzel a habos tömeggel egyenletesen bevonjuk a cseresznyés tésztát és szép rózsaszínűre sütjük.

Szeretek vendégségbe járni, és boldog vagyok, ha bepillantást nyerhetek más háziasszonyok kulisszatitkaiba. Szerencsés embernek mondhatom magam, hiszen anya a világ legjobb háziasszonya, de a barátnőim sem panaszkodhatnak, így aztán van kitől tanulnom. A Morzsálónak hála pedig őszintén remélem, hogy egyszer eljön a nap, amikor az általam összegyűjtött receptekkel majd a mi fiaink-lányaink örvendeztetik meg a barátaikat.:o)

A portyázások óta persze én is sütöttem, sőt Ká és én túlvagyunk házasságunk eddigi legnagyobb létszámú, 16 fős partiján, amelynek külön érdekessége, hogy egyedül sütöttem-főztem meg rá minden egyes fogást, és csodák csodája, semmit sem rontottam el!
A menüben sok finomság szerepelt:
- szezám- és lenmagos kiflik,
- scone (skót pogácsa),
- újhagymás-pestós tésztasaláta,
- fokhagymás-sajtos tésztasaláta,
- sült csirkecombok fűszeres csirkemájjal,
- trópusi barackos és trópusi gyümölcsös süti.
De erről majd a következő részben. :o)

Na jó, egyet előre leírok - ha már ezt választottam nyitóképnek. :o))
Szezám- és lenmagos kiflik
Hozzávalók: 2 dl tej, 6 dkg puha vaj, 1 tojás,1 tojásfehérje, 1 csapott teáskanál só, 5 dkg cukor, 50 dkg liszt (én 30 dkg teljes kiőrlésű és 20 dkg finomlisztet használtam), 1 csomag szárított élesztő,
A kenéshez, szóráshoz: 1 tojássárgája, tej, szezámmag, lenmag
Elkészítés:
1.) A hozzávalókat a megadott sorrendben a kenyérsütő gépbe tesszük, bedagasztjuk és megkelesztjük.
2.) Ha a tészta megkelt, lisztezett deszkán átgyúrjuk, és hengert formálunk belőle. 12-14 darabra vágjuk és a tésztadarabokból kifliket formálunk.

3.) A kifliket sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, megkenjük tejjel felvert tojássárgával, és megszórjuk a tetejüket szezám- és lenmaggal. Előmelegített sütőben, 180-200 fokon kb. 20 perc alatt aranybarnára sütjük.

Morzsáló fórum >>>

A Morzsáló korábbi részeiből itt olvashatsz >>>

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.