Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin recept
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Kudarcba fulladt a tegnapi öltönyvásárlásunk, így sajnos - az esküvő kapcsán - nem számolhatok be örömteli fejleményekről. Ká három részes öltönyét szintén a neten néztük ki: fekete, magában csíkos zakót és nadrágot, egy sötétbordó brokátszerű anyagból készült mellényt és egy ugyanilyen színű nyakkendőt.

Munka után útra keltünk, és meg sem álltunk az egyik nagy bevásárlóközpontig. Szándékosan nem használom a "pláza" szót, mert Ká a puszta említésétől is rosszul lesz. Pedig lássuk be, hogy a körúton caplatni hidegben, esőben, szélben - nem is biztos, hogy olyan jó dolog. Nem beszélve arról, hogy egy ekkora áruház-dzsungelben az ember jobb esélyekkel indul, akármit is szeretne venni.
Célirányosan haladtunk a kiszemelt butik irányában, miközben kíváncsian nézegettük a velünk szembe jövő embereket. Hááát, ami a "divatot" illeti, bizony be kell látni, igazi falusi emberek lettünk - a szó legjobb értelmében. Érdekes figurák jártak-keltek a méregdrága butikok előtt. Különös hajköltemények, extrém kiegészítők, elképesztő csizmák jöttek velünk szemben - miközben sok esetben a viselőjükről azt sem tudtuk, hogy fiúk-e vagy lányok. Látod, mondtam Ká-nak, be sem kell kapcsolni a tévét, itt spontán extrém divat show-t láthatunk.
Végre megérkeztünk a férfiruha üzlethez. A kirakatban öltönyös babák sorakoztak, mind a vállamig értek. Micsoda pici pasik... súgtam Ká fülébe mosolyogva, remélem, a ruháik valamivel nagyobbak.
Aggodalmam nem volt alaptalan, hiszen - mint kiderült - egy olasz ruhaboltot sikerült kiválasztani, ahol az öltönyök nem kifejezetten százkilencvenegynéhány centis férfiakra készülnek (és Ká majdnem két méteres). Hamar előkerült a "vámpír ruha" (ahogy csak magunk között neveztük a fekete-vörös összeállítást), és Ká eltűnt a próbafülkében.
Kisvártatva aztán megjelent, és szépen kisétált a bolt közepére. A fekete öltöny alá fehér szmoking inget adtak rá, amelyen csodásan mutatott a borvörös mellény és a nyakkendő. Minden nagyon szép volt, egyet kivéve. Az öltöny susogott - akár egy rossz minőségű jogging. A lámpa fényében jól látszott, amit a neten nem vettünk észre: tiszta nejlon volt az egész öltöny. Ká szomorúan sóhajtott.
- Már a fülkében éreztem, hogy valami zizi van vele - mondta -, úgy feltöltődtem ettől a műszálas anyagtól, csoda, hogy még nem világítok. Az összes lábszőröm égnek áll.
Még az eladónők is vihogni kezdtek. Aztán szabadkozni kezdtek. Azt mondták, hogy ez nem nejlon, illetve csak félig.
Hát köszönjük, mondtuk, talán akkor inkább mást választunk.
Nem nejlonból azonban semmit sem találtunk, így fájó szívvel távoztunk. Ott hagytuk a nejlongúnyát. A vámpírok nem járnak nejlonban. A vámpírok kifinomultak és elegánsak. :o)

Három emeletet jártunk végig. A válasz mindenhol hasonló volt.
- Nem árulunk ünnepi alkalomra való öltönyt.
- Nincs három részes öltönyünk.
- Ebben a méretben - pláne sötétet - nem tudunk adni.

Bánatunkban betértünk egy sajtboltba, ahol Ká vásárlási rohamot kapott. Mirza, itt bandázunk egy kicsit, jó? - kérdezte.
Bandáztunk is. Vettünk egy pici borsos-fokhagymás sajtot, egy darab francia brie sajtot, egy sonkásat és egy kis áfonyásat. A pult mögött szebbnél szebb sajtok sorakoztak, nem győztem végigolvasni az eléjük helyezett táblákat. Úgy láttam, Ká is hamar túltette magát az öltönyvásárláson. A parkoló felé haladva boldogan himbálta a sajtboltban kapott zacskót, benne az értékes zsákmánnyal.
- Tehát én menyasszonyi ruhában leszek, te pedig meztelenül - kommentáltam az eseményeket.
- Így van - vigyorodott el Ká, majd hozzátette. - Ma viszont kinyitunk egy üveg finom bort a sajtok mellé.

A sajtok minden képzeletünket felülmúlták. Mindegyikből csak egy kis csíkot ettünk, mégis nagyon hamar jóllaktunk. A bor is szépen fogyott, talán a sajt itatta így magát. Csak az a fránya ruha sikerült volna...
De nem baj, nem csüggedünk. Tegnap este telefonon Brigi barátnőm, ma reggel pedig Apa javasolt egy férfiruha boltot. Megnézzük. Pénteken, munka után újra útra kelünk, és talán hétfőn már arról számolhatok be, hogy megtaláltuk a vőlegény ruháját is. :o)

De addig is, jöjjenek a legutóbbi receptjeim.

Zöldségleves petrezselymes palacsintával (6 főre). (Nagy adag lesz belőle!)
Hozzávalók a leveshez: 3 kisebb hagyma, 1 fehér répa, 3 sárgarépa, 1 zsenge karalábé, 10 dkg zellergumó, 1 kisebb rózsáira szedett karfiol, 6 db csirkeszárny, 3,5 l víz, 5-6 erőleves kocka, ételízesítő, só, bors, szerencsendió, fél csokor petrezselyem, margarin, 6 db csirkeszárny
Hozzávalók a petrezselymes palacsintához: 2 tojás, 10 dkg liszt, 2 dl tej, fél csokor petrezselyem, csipetnyi só, kevés olaj a sütéshez
Elkészítés (leves):
1.) A zöldségeket megmossuk. A sárgarépát felkarikázzuk, a hagymát negyedekbe, a karalábét kockákra vágjuk. A fehérrépát hosszában kettévágjuk, a zellert pedig egyben is hagyhatjuk.
2.) Egy nagyobb darab margarint megolvasztunk egy lábasban, majd (a karfiol kivételével) rátesszük az összevágott zöldségeket és a félbe vágott csirkeszárnyakat. Néhány percig folyamatos kevergetés mellett kissé megpirítjuk az egészet, majd felöntjük vízzel. Erőleveskockával, sóval borssal, ételízesítővel, szerecsendióval fűszerezzük, és kb. 40 perc alatt puhára főzzük az egészet.
3.) A főzési idő lejárta előtt 15 perccel a levesbe keverjük a karfiolokat is.
4.) Ha a leves megfőtt, és puhák mind a zöldségek, mind a csirkeszárnyak, elzárjuk a fazék alatt a gázt. Tálaláskor a levest megszórjuk apróra vágott petrezselyemmel. Levesbetétnek petrezselymes palacsintát kínálunk mellé.
Elkészítés (petrezselymes palacsinta):
1.) A hozzávalókat habverővel simára keverjük, végül fakanállal hozzákeverjük a felaprított petrezselymet. (Szerintem nem kell túl apróra vágni, akkor lesz igazán mutatós.)
2.) Egy serpenyőben kevés olajat forrósítunk, és a szokásosnál kicsit vastagabb palacsintákat sütünk. (2 db lesz belőle). A palacsintákat hosszú csíkokra vágjuk (mint a metélt tésztát), és levesbetétként tálaljuk.

Gombás-hagymás kosárkák. Hozzávalók a tésztához: 17 dkg teljes kiőrlésű liszt, 10 dkg vaj, 3-4 evőkanál víz, fél teáskanál só, kis tej és liszt az átgyúráshoz (KELL HOZZÁ 5 DB FÉMKOSÁRKA VAGY VALAMI HASONLÓ FORMA!)
Hozzávalók a töltelékhez: kb. 15 dkg gomba, 4 hagyma, olaj, 4 gerezd fokhagyma, egy csokor petrezselyem, só, bors, sáfrány
Elkészítés:
1.) Összegyúrjuk a tészta hozzávalóit, és 15 percig állni hagyjuk.
2.) Elkészítjük a tölteléket. A hagymát és a gombát megpucoljuk, alaposan megmossuk, és felszeleteljük. Előveszünk egy teflont, és a kevés forró olajon a hagymát üvegesre pirítjuk. Hozzáadjuk a gombát és azt is puhára pirítjuk. megszórjuk sáfránnyal és átforgatjuk az egészet. Elzárjuk az edény alatt a gázt, és a zöldségekhez keverjük az áttört fokhagymagerezdeket, az apróra vágott petrezselymet, és megsózzuk, borsozzuk.

3.) A tésztát 5 részre osztjuk, majd minden darabot kettévágunk. (Így 10 db ugyanakkora tésztát kapunk. Minden egyes tésztalapot tenyérnyi kör alakú lappá nyújtunk, majd egy-egy lapot a kivajazott fémkosárkákba teszünk. (Így 5 db marad - ebből lesz majd a tetejük.)
4.) A kosárkák között elosztjuk a gombás-hagymás tölteléket. A maradék 5 db tésztalappal befedjük a kosárkákat, és a tésztalapok széleit összesodorjuk. A tészták tetejét megszurkáljuk spéktűvel.
5.) Előmelegített sütőben 200 fokon 20 perc alatt készre sütjük, majd a fémkosarakból kifordítva forrón tálaljuk.
(Én így, magukban tálaltam a kosárkákat. Nagyon finomak voltak. Ketchup és sajtszósz egyaránt illik hozzá. :o))

Narancsos kuglóf. Hozzávalók: 42 dkg liszt, 22 dkg cukor, 22 dkg vaj, 4 tojás szétválasztva, 1 csomag sütőpor, 3 dl frissen facsart narancslé, 1 evőkanál (narancs) lekvár, 1 narancs reszelt héja, 1 csipet só
A sziruphoz: 2 dl narancslé, 20 dkg cukor
Elkészítés:
1.) Kivajazunk egy kuglófformát.
2.) Egy mély tálban habosra keverjük a kissé megolvasztott vajat és a cukrot. Hozzáadjuk a tojások sárgáját és alaposan összekeverjük.
3.) Kimérjük a lisztet, majd hozzákeverjük a sütőport és a sót.
4.) A vajas masszához adjuk felváltva a lisztes keveréket és a narancslét, végül belekeverjük a lekvárt és a reszelt narancshéjat is.
5.) A tojásfehérjét kemény habbá verjük, ezt adjuk legvégül - óvatosan, fakanállal -a tésztához.
6.) A tésztát a kivajazott kuglófformába öntjük, és előmelegített sütőbe toljuk. 180 fokon kb. 55 perc alatt sül meg a kuglóf.
7.) Elkészítjük a szirupot: A cukrot összekeverjük a narancslével, és 5 percig gyöngyözve forrni hagyjuk. Utána lehúzzuk a gázról.
8.) Ha letelt az 55 perc (vagy megvolt a tűpróba), a sütőt elzárjuk, kivesszük a kuglófot, megszurkáljuk, és rálocsoljuk a szirup felét. Eztán hagyjuk 10 percig hűlni. Ha letelt a 10 perc, kiborítjuk a formából, és meglocsoljuk a maradék sziruppal.

Morzsáló fórum >>>

A Morzsáló korábbi részeiből itt olvashatsz >>>

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.