Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin recept
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Puncstorta  recept
Puncstorta
Ká és én viszonylag gyakran veszünk fagyasztott leveles tésztát. A hűtőben úgyis eláll, és ha gyorsan össze kell ütni valami finomságot, csak elég kivenni, kinyújtani, valamivel megtölteni és kisütni. Persze nem egészen olyan, mint a házi tészta, de azért nem is rossz.

Múlt hétvégén az egyik szakácskönyvemben találtam egy fejezetet, ami arról szólt, hogyan kell - különböző módokon - házi leveles tésztát készíteni. Mondanom sem kell, hogy a "Gyors leveles tészta" cím volt az egyetlen, ami magával ragadott, de bevallom, a recept leírásának ötödik soránál (valahol a félsűrű kovász készítésénél) fogtam, és félreraktam a könyvet. Ez lenne a gyors recept? Akkor milyen a lassú? Ehhez nekem nincs türelmem, szögeztem le, és duzzogva távoztam. Inkább kitakarítom a fürdőszobát, füstölögtem magamban. Miért kell mindent ennyire megbonyolítani?

Aztán kádsikálás közben megvilágosodtam. Hiszen a hozzávalókat felhasználhatom, a kenyérsütőgépemben megdagaszthatom, meg is keleszthetem, aztán - ha ezen múlik - meghajtogatom néhányszor azt a tésztát. Persze nem biztos, hogy sikerül, de sebaj, legalább megpróbáltam. Ellenkező esetben a fagyasztott tésztalapokat házira cserélhetem. Káposztás csigákat fogok sütni, határoztam el magam, és azonnal munkához láttam: a hozzávalókat (először a folyékonyakat, majd a szilárdakat) a kenyérsütő gépbe tettem: 30 dkg zsír (mangalica zsírt használtam), 2 dl tej, 1 egész tojás és egy tojássárgája, 5 dkg cukor, 1 csipet só, 50 dkg liszt, 1 csomag szárított élesztő
A gépet "Teig" programra állítottam, ami 1,5 óra alatt bedagasztja és megkeleszti a tésztát. Ezután rá sem néztem a gépre, csak Ká-t kérdezgettem a leveles tészta hogylétéről, aki időnként a kantin felé járt.
- Mondd csak, tészta alakja van?
- Hááát... nem nagyon. Szerintem ezt most nagyon elrontottad - mondta, miközben a gép átlátszó fedelén át gyanakodva meredt legújabb művemre. - Úgy néz ki, mint egy ronda nyákos agyaggolyó.
Ijedten ugrottam fel a kanapéról, és a géphez rohantam. Gyönyörű, párnaszerű, duzzadó cipót láttam a párás üveg mögött egyre magasabbra emelkedni. Ká csak nevetett. - Bevetted?

Miután a tésztám megkelt, lisztezett deszkára borítottam, és jól átgyúrtam. Jócskán meg kellett liszteznem, hogy kellemesen kezelhetővé váljon, de sikerült. Ezután kinyújtottam, félbe majd negyedbe hajtottam.
Ettől lesz leveles? Hmm... Aztán megint megliszteztem a tésztát és a deszkát is, és újra kinyújtottam, félbe majd negyedbe hajtottam. Ezután harmadszor is megismételtem a nyújtást és a hajtogatást.

Újra kinyújtottam a tésztát, és rátettem a korábban elkészített káposztás tölteléket: 1 közepes káposztát lereszeltem, besóztam, és 30 percig állni hagytam. Ezután néhány kanál olajon egy kevés cukrot karamelizáltam, majd rátettem a káposztát, megsóztam, megcukroztam, jól megborsoztam és zsemleszínűre pirítottam.
A tésztát ezután felcsavartam, mint egy bejglit, és egy éles késsel óvatos mozdulatokkal kb. 1 cm vastag szeletekre vágtam.

A csigákat sütőpapírral bélelt tepsibe tettem, és utólag kicsit megigazgattam őket, hogy szép kerekek legyenek. A felszeletelés közben ugyanis kissé megnyomtam a tetejüket, így kissé oválisak lettek. Nem kentem meg semmivel a tésztát, mivel így is eléggé nedvesnek tűnt - gondolom a zsiradéktól. Előmelegített sütőben, 220 fokon 15-20 perc alatt készre sütöttem mind a két tepsit. Légkeverésre állítottam a sütőt, és félidőben megcseréltem a két tepsit, így minden csiga szépen megpirult.

Morzsáló fórum >>>

A Morzsáló korábbi részeiből itt olvashatsz >>>

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.