15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Puncstorta  recept
Puncstorta
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
Rengeteg dolog történt velünk az elmúlt héten: csütörtökön sikeresen megműtötték Anya visszeres lábát, pénteken 2 éves lett a Morzsáló, hétvégén pedig megtartottuk a második kézműves szakkörünket, amely keretében anyák napi ajándékot készítettünk a gyerekekkel.

De menjünk csak szép sorban! Anya jobb lábát csütörtökön műtötték. A műtét jól sikerült, bár lényegesen tovább tartott, mint elsőre gondolták. Az érfalai ugyanis gyengébbnek bizonyultak a kelleténél, és az operáció során sorra beszakadtak. Összesen ötvenvalahány "lyukat fúrtak" a lábán, amelyek mentén kihúzgálták a rosszul viselkedő visszereket. Eztán a sebekre gézlapokat tettek és betekerték egy húszméteres fáslival. Mumifikálták a lábát.:o) A neheze azonban a hazaszállítás után következett, ugyanis visszérműtét után tilos a fekvés (a trombózisveszély miatt), így sántán és lassan, de Anyának sétálgatnia kell. Persze, amikor leül, fel kell polcolnia a lábát, de alapból menni, menni és mennie kell. Holnap lesz a varratkiszedés, és ha minden jól megy, 6 hét múlva, az esküvőnkön már táncra is perdülhet. :o)

A műtétet követő napon, 2007. április 27-én betöltötte második születésnapját a Morzsáló. Bár tortát és ünnepséget terveztem, végül egész más dolgokat készítettem. (Idén a nyomtatás is elmaradt, pedig be szerettem volna köttetni az elmúlt évet az összes családtagunknak. De ami késik, nem múlik...)

Kolbászos zöldségegytál rózsakenyérrel
Hozzávalók: egy kis darab (kb. 6-7 dkg) mangalica szalonna, 25 dkg mangalica kolbász, fél csomag szárzeller, 3 sárgarépa, 2 fehérrépa, kis darab zeller, 1 zsenge karalábé, egy csomag spárga, 2 vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma, kb. 15 dkg (fagyasztott) zöldbab, 1 nagy csokor kapor, erőleveskocka, 1 (2 dl)doboz főzőtejszín, só, bors, ételízesítő, szerecsendió
Elkészítés:
1.) A mangalicazsírt egy mély levesesfazékban megolvasztjuk. Rátesszük a karikára vágott kolbászokat és jól megpirítjuk.
2.) A zöldségeket megmossuk, megtisztítjuk. A sárgarépát karikára, a vöröshagymát negyedekbe, a fokhagymát, a zellert és a fehérrépát félbe, a spárgát és a karalábét hasábokra vágjuk.
3.) A zöldségeket (a fagyasztott zöldbab és a petrezselyem kivételével) a kolbászkarikákra tesszük, és néhány perc alatt megpirítjuk. Felöntjük annyi vízzel, hogy kellemesen sűrű levest kapjunk, és kb. 30 perc alatt, takarékon, fedő alatt az egészet puhára főzzük.
4.) A főzési idő vége előtt 10 perccel a leveshez adjuk a fagyasztott zöldbabot, majd ha az is megfőtt, főzőtejszínnel besűrítjük a levest. (Egy nagyobb bögrébe öntjük a tejszínt, és néhány merőkanál forró levest merünk hozzá. Habverővel simára keverjük, majd lehúzzuk a levest a gázról, és a bögre tartalmát lassan hozzákeverjük, ügyelve arra, hogy ne csomósodjon be a lé.)
5.) Tálalás előtt egyet rottyantunk a levesen, majd beletesszük az apróra vágott kaprot (amit én közönséges papírvágó ollóval szoktam belevagdalni), és forrón, a frissen kisült rózsakenyérrel tálaljuk a levest.
Nagyon laktató, ízletes leves, felér egy kiadós egytálétellel. :o)

A leveshez készített Rózsakenyér mind ízében, mind állagában hasonlít a Hébeknédihez, viszont lényegesen könnyebb elkészíteni.
Hozzávalók: 3, 75 dl víz, 1 teáskanál cukor, 2 teáskanál só, 80 dkg liszt, 1 csomag szárított élesztő
A kenéshez: 6 evőkanál puha vaj és 1 tojássárgája
Elkészítés:
1.) A hozzávalókat a megadott sorrendben a kenyérsütő gépbe tesszük és beállítjuk úgy a gépet, hogy sütés nélkül bedagassza és kétszeresére kelessze a tésztát.
2.) Ha a tészta megkelt, lisztezett deszkára borítjuk, és jól átgyúrjuk, majd 30 percig pihentetjük.
3.) A tésztát lisztezett konyharuhán kb. 1 cm vastagra nyújtjuk és megkenjük olvasztott vajjal, majd felcsavarjuk, mint egy bejglit. (Ebben segítségünkre lesz a konyharuha.)
4.) A tekercset kétujjnyi vastag szeletekre vágjuk, és sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük - vágási felülettel felfelé. Egy tojás sárgáját vízzel összekeverünk, és megkenjük a "rózsákat".
5.) Előmelegített tepsiben 190 fokon 35-40 perc alatt megsütjük a rózsakenyeret. Tálalás előtt hagyjuk teljesen kihűlni!

Mivel terveim szerint mindenki jóllakott a levessel és a rózsakenyérrel, nem főztem második fogást, csak egy süteményt, amit csak később, a délutáni teával tálaltam.

Az Aszalt szilvás rizzsel töltött batyu ötlete onnan jött, hogy mindenki mást szeret a családban. Ká és Anya a lekvárt, apa a rizskochot, Ká anyukája az aszalt gyümölcsöket, én pedig a fahéjat, így aztán arra gondoltam, mi lenne, ha mindezt egybekutyulnám, és beletölteném valami finom tésztába?
Hozzávalók: 3 dl tej, 1 evőkanál cukor, 2 tojássárgája, 20 dkg vaj, 10 dkg porcukor, 1 kávéskanál só, 50 dkg liszt, 1 csomag szárított élesztő
A töltelékhez: 1 csomag (125 gramm) előfőzött rizs, 1 tojás, 3-4 evőkanál lekvár, 1 csomag (2kb. 25 dkg) apróra vágott aszalt szilva, 1 csomag vaníliás cukor, 10 dkg porcukor, fahéj, őrölt szegfűszeg, 1 citrom reszelt héja
A kenéshez: 1 tojás
Elkészítés:
1.) A tészta hozzávalóit a kenyérsütő gépbe tesszük, megdagasztjuk és duplájára kelesztjük.
2.) A zacskós rizst 10 perc alatt puhára főzzük, lecsepegtetjük, kihűtjük és összedolgozzuk a többi töltelék-hozzávalóval.
3.) A megkelt tésztát lisztezett deszkán 1 cm vastagra nyújtjuk és 10 X 10 cm-es négyzetekre vágjuk.
4.) Minden négyzet közepébe egy evőkanálnyi tölteléket teszünk, majd a tészta négy sarkát egymásra hajtjuk. (Nagyon jó állagú a tészta, így a csücskök összetapadnak, de ha mégsem, akkor vízbe áztatott fogpiszkálóval összetűzzük őket. Ezt majd tálalás előtt kihúzgáljuk belőlük.)
5.) A batyukat sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, megkenjük felvert tojással, és előmelegített sütőben 180 fokon pirosra sütjük őket. Porcukorral megszórva, lekvárral vagy anélkül tálaljuk.

És most jöjjön a szakkör. :o) Tekintve, hogy hétvégén anyák napja lesz, szombaton megtartottuk a második kézműves szakkörünket, amely keretében a gyerekek az édesanyjuknak kézzel festett és szalvétával díszített virágcserepeket készítettek.

Elsősorban natúr virágcserepeket használtunk, amelyeket először temperával megfestettünk, majd fehér alapozófesték használata után szalvétával dísztettünk.

A szalvétázás titka abban rejlik, hogy a 3-rétegű szalvéta legfelső rétegét kell csak felhasználni. A kiválasztott felületet (legyen az kerámia, üveg vagy fa alapanyagú tárgy) először kifestjük (például színes, mintás szegélyt készítünk a peremére), majd hagyjuk, hogy teljesen megszáradjon, ugyanis mind a tempera, mind a decoupage-ragasztó vízbázisú, így könnyen feloldanák egymást. (Persze nem kötelező festeni, a cserép akkor is szép lesz, ha csak szalvétamotívumokkal díszítjük.)

Ezután kiválasztunk a cserépen egy natúr felületet, és ráillesztjük az egyrétegű, korábban kivágott ábrát. Vékonyan, belülről kifelé haladva megkenjük decoupage-ragasztóval, ügyelve arra, hogy a szalvéta alatt ne maradjanak levegőbuborékok, majd hagyjuk kiszáradni. Első pillantásra csúnyának tűnhet a fehér ragasztóban tucsogó szinte kivehetetlennek tűnő ábra, de nincs miért aggódni. A sűrű, tejfölszerű ragasztó száradás után átlátszóvá válik, a minta pedig olyan lesz, mintha kézzel festettük volna.

A gyerekek ezúttal is nagyon lelkesek, kreatívak és szorgalmasak voltak. Érdekes módon egyiküknek sem kellett ötleteket adni, hogy mit fessenek a cserepeikre. Ki az édesanyja kedvenc színét választotta, ki pedig a mama legkedvesebb virágát próbálta a cserépre varázsolni. Rövid időn belül minden gyerek könyékig a temperában tucsogva ugyan, de elmélyült figyelemmel forgatta az ecseteket. Csattogtak az ollók, készültek az anyák napi meglepetések.

A szakkörnek volt egy különösen szívbemarkoló momentuma. Az egyik kislány kezében koromfekete cserép volt születendőben. A komor, fekete festék alatt szinte eltűnt a kerámiacserép életteli barnasága. Ká és én megdöbbenve figyeltük a kislányt, aki észrevéve pillantásunkat, mosolyogva így szólt.
- Tudjátok, ezt a fekete cserepet a dédimnek festem. Hétvégén, anyák napján megyünk hozzá a temetőbe. Biztosan örülni fog, hogy saját kezűleg készített ajándékot viszek neki.

Szóhoz sem jutottunk, pedig a kislánynak igaza volt. A nagymamák és dédmamák is édesanyák, akár köztünk vannak, akár az égből vigyáznak már ránk. Ne feledkezzünk meg róluk sem május első vasárnapján!

A Morzsáló 1. születésnapja >>>

Az első kézműves szakkörünk >>>

Morzsáló fórum >>>

A Morzsáló korábbi részeiből itt olvashatsz >>>

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.