Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Puncstorta  recept
Puncstorta
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin recept
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
A szüleim egy nagyon öreg ikerházban laknak, ahol mindig van valami javítanivaló. Hol a kazán romlik el, hol az eresz reped meg, máskor a szigeteléssel, a lefolyóval vagy a vezetékekkel van baj. Apa persze fáradhatlanul javítja a hibákat, de ahogy mondani szokták, a ház sosem lesz már siheder korú.

Ká és én azt tervezzük, hogy jövő nyártól kezdve minden évben megcélozzuk a ház leggyengébb pontját, és közös erővel rendbehozzuk, így néhány év alatt talán fel tudjuk újítani. Az öreg házikó persze így is a kedvencem, hisz hat éves koromtól harmincig itt nevelkedtem, és számomra örökké a szülői otthon meleg fészkét fogja jelenteni.:o)

Sajnos a házzal együtt a kert csodaszép gyümölcsfái is elöregedtek. Elsősorban a hatalmas cseresznyefa, ami a kertünk közepén állt, és amely minden tavasszal valóságos tejszínhab felhőként borult a virágok és a gyep fölé. Emlékszem, mennyire szerettem éjszaka a nyitott ablakokon át magamba szívni a cseresznyevirágok édes illatát, és milyen büszke voltam rá, hogy a hatalmas, ropogós héjú cseresznyénk - mind nagyságát, mind ízét tekintve - párját ritkítja.
Sajnos azonban az idős fa évről évre görcsösebb, szárazabb és betegebb lett, majd sorra korhadtak el az ágai.

Minthogy a nagyobb viharok után az elkorhadt ádak valósággal mindent a földig taroltak maguk alatt, és a garázs palatetejét is több ízben megrongálták, Apa úgy döntött, hogy a bátyámmal, Ká-val és egy hivatásos favágóval lefűrészelik az elhalt ágakat. A favágásnak sajnos a kedvenc fűzfám is áldozatul esett, mivel olyan agresszíven belenőtt a csatornába, hogy a szerelők azt mondták, ez az egyetlen megoldás, feltéve ha még használni szeretnénk a fürdőszobát.

A favágó közel 4 órán át dolgozott a magasban, mire minden veszélyes ágat el tudott távolítani. Ezután kezdődött azonban csak a java, ugyanis Ká és Apa az összes fát egyenlő nagyságú rönkökké fűrészelte. A rönköket ezután a ház oldalába hordtuk, hogy az eresz alatt egymásra pakolva megóvjuk az őszi esőzéstől. A nedves fát ugyanis nem lehet eltüzelni, mert az égés során keletkező gőz "szétnyomja" a cserépkályhát. Legalább 2 évig kell szárítani, hogy biztonsággal fel lehessen használni. Fatárolónk ugyan még nincs, de a terveink szerint lesz, s ha minden jól megy, két héten belül, még az igazán komoly fagyok és esőzések előtt felépítjük.

Zsiga és Árpi - természetesen kellő távolságból - kíváncsian nézték a favágás minden mozzanatát. Látszólag nagyon tetszett nekik, ahogy a "nagyok" dolgoznak. Beálltak a talicskába, és onnan figyelték a fűrészelést. :o)
Eközben Anyával a konyhában tettünk-vettünk és diskuráltunk. Fokhagymalevest főztünk, fasírtot sütöttünk, és közben nekiláttunk a sütemény elkészítésének is.

Sajnos a gyerekek nem tudtak maradni, mert ebédre vendégeket vártak. A tesóm az autóba ültette őket, mi pedig integetni kezdtünk nekik a kapu előtt tornyosuló fakupac tetejéről. Zsiga kicsit csalódott is volt, mert nagyon szerette volna még a faaprítást csodálni...
... de megvígasztaltuk azzal, hogy majd nézheti otthon Ká-t, akinek a rönköket még télen úgyis hasábokká kell aprítania.:o)

Időközben Anyával ellkészültünk az ebéddel, így a dolgos favágók is asztalhoz ülhettek. Elsőként a fokhagyma krémlevest tálaltuk.
Fokhagymakrémleves túrógombóccal és pirított szalonnával
Hozzávalók: 4 evőkanál margarin, 1 vöröshagyma, 10 gerezd fokhagyma, 4 púpozott evőkanál liszt, 2 liter víz, 4 erőleveskocka, 1 doboz (250 ml) főzőtejszín, 1 csokor petrezselyem, só, őrölt bors, szerecsendió, 10-15 dkg húsos szalonna
A túrógombóchoz: 25 dkg túró, 2 tojássárgája, 8 dkg búzadara, só
Elkészítés:
1.) A fokhagymát megtisztítjuk, áttörjük. A vöröshagymát megtisztítjuk és kockára vágjuk.
2.) Egy fazékban megolvasztjuk a margarint, és rátesszük a hagymát és az áttört fokhagymát. Néhány percig folyamatos kevergetés mellett megpirítjuk, majd hozzáadjuk a lisztet, és tovább pirítjuk. Felöntjük vízzel, beletesszük az erőleveskockát, sózzuk, borsozzuk, majd felforraljuk. Félretesszük, és kicsit kihűtjük.
3.) A levest konyhai robotgépbe tesszük, és pépesre turmixoljuk, majd hozzáadjuk a főzőtejszínt, megsózzuk, megborsozzuk. Ha szükséges, egy szűrön leszűrjük. A levest visszatesszük a gázra és lassan felforraljuk.
4.) Elkészítjük a túrógombócokat: összetörjük a túrót, hozzákeverjük a tojássárgát és a búzadarát, és megsózzuk. Apró golyókat formázunk belőlük, majd a levesbe tesszük a gombócokat. Gyöngyöző forrás mellett 20 perc alatt készre főzzük az egészet.
5.) Összevágjuk a szalonnát, és a szalonnakockákat pirosra pirítjuk egy teflonban. Ha elkészült, leöntjük a zsírját, és a húsos kockákat a levesbe keverjük. Apróra vágott petrezselyemmel megszórjuk, és forrón tálaljuk.

A fasírtot kifejezetten Ká kérésére készítettük pulykahúsból annak ellenére, hogy még a hentes is csóválni kezdte a fejét a furcsa kérés hallatán.
- Nem lesz az túl száraz? - kérdezte felvont szemöldökkel.
- Biztos, hogy nem... - válaszoltam kissé bizonytalanul, de aztán arra gondoltam, hogy Anyával nem lehet semmit sem elrontani, és magabiztosságom azonnal visszatért belém.

Pulykafasírt lilahagymával:
Hozzávalók: 75 dkg darált pulykahús, 6 db tejbe áztatott zsemle, 2 lilahagyma, 3 gerezd fokhagyma, 1 tojás, pirospaprika, só, bors, ételízesítő, 6 db főtt tojás
Elkészítés:
1.) A darált húst egy mély tálba tesszük, hozzáadjuk a (gyorsan) tejbe áztatott és kinyomkodott zsemléket darabokra tépkedve, a tojást, az apró kockákra vágott lilahagymát és az áttört fokhagymát, majd megsózzuk, megborsozzuk, beleteszünk egy kis ételízesítőt, és alaposan megszórjuk pirospaprikával az egészet.
2.) A tojásokat feltesszük egy fazék vízben a gázra, és keményre főzzük.
3.) Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, majd a darált húsból két sornyi alapot építünk. Ráteszünk soronként 3-3 főtt tojást, majd az egészet bebugyoláljuk a maradék darálthússal.
4.) Előmelegített sütőben kb. 220 fokon 45-50 perc alatt ropogósra sütjük.
Krumplipürével, csalamádéval tálaljuk.

Desszertnek Ferdinánd tekercset készítettünk
Hozzávalók a tésztához: 2 dkg élesztő, 2 dl tej, 2 csapott evőkanál cukor, pici só, 3 tojássárgája, 4 dkg olvasztott margarin, 20 dkg teljes kiőrlésű liszt, 20 dkg finomliszt
A locsoláshoz: tejszín és 3 evőkanál cukor
A töltelékhez: 10 dkg margarin, 14 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor
Elkészítés:
1.) A tészta hozzávalóit a megadott sorrendben a kenyérsütő gépbe tesszük, és bedagasztjuk, kelesztjük.
2.) A tésztát lisztezett deszkán 1 cm vastagra nyújtjuk, és megkenjük olvasztott margarinnal, majd megszórjuk a vaníliás cukorral elkevert kristálycukorral. A tésztát feltekerjük, majd 2 ujjnyi szeletekre vágjuk.
3.) Egy közepes tepsit kikenünk margarinnal, megszórjuk cukorral. Rátesszük a tekercseket, és letakarjuk egy konyharuhával. 30 percig pihentetjük.
4.) Előmelegített sütőben 180 fokon 20 percig sütjük, majd meglocsoljuk a cukros tejszín felével, és tovább sütjük 18 percig, miközben még egyszer meglocsoljuk a cukros tejszínnel. Ha elkészült, még forrón egy lapos jénaira borítjuk.

Minden nagyon jól sikerült, Ká pedig nagyon elégedett volt a fasírttal annak ellenére, hogy ez volt életem első "Stefánia" szeletje. A leves is nagyon pikáns lett a túrógombóctól, amit anyukám készített, a Ferdinánd tekercs pedig nagyon emlékeztetett Anya kakaós csigájára. Azt hiszem, mindenkinek szívből ajánlhatom!

Anya Kakaós csigája >>>

Stefánia szelet, ahogy mi készítjük >>>

Két nap alatt feldolgoztuk és katonás sorban a fal mellé sorakoztattuk a farönköket. Nagy munka volt, de végig arra gondoltunk, milyen remek lesz majd Lujziban, két év múlva télen felemlegetni ezt a szép, napsütötte, őszi napot, amikor a családunk, mint a mesebeli hangyák, megdolgoztak a téli fűtőanyagért.:o)))

Morzsáló fórum >>>

A Morzsáló korábbi részeiből itt olvashatsz >>>

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.