Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Morzsáló (blog)

2007. október 2. Egy gyöngyöző délután - a gyerekekkel

Kis hagyományteremtő szakkörünk a nyári szünetet követően újra munkához látott, hogy kicsik és nagyok, ügyesek és ügyetlenek, lelkesek és félénkek mindannyian egy asztalhoz üljenek, és együtt létrehozzunk valami szép kézműves ajándéktárgyat, amelyben nem csak mi, de a környezetünk is nagy örömét leli.

Általában minden hónap utolsó szombatján jövünk össze. Minden alkalommal más technikával foglalkozunk, és különféle kézműves tárgyakat hozunk létre. A gyerekek (és a szülők is) nagyon kreatívak, így csodás művek születnek a kisebb és nagyobb kezek között. Minthogy azonban egy csomó technikához magam sem értek, Ká és én előszeretettel kutatunk olyan emberek után, akik szíves-örömest látogatnak el hozzánk, hogy a mi "gyerekeinkkel" foglalkozzanak - a szakkörünk keretében. Aki pedig keres, az talál. Az Isten - mint mindig - ezúttal is megsegített bennünket.

Egy délután Zsuzsával, a kolléganőmmel teáztunk a konyhában, amikor észrevettem, hogy milyen szép, gyöngyből készült karkötőt és fülbevalót visel. Amikor megjegyeztem, hogy milyen szép ékszere van, egy mozdulattal fogta, és a kezembe nyomta mosolyogva, hogy nekem adja. (Persze nem fogadtam el, mert ő egy jó szívű Mérleg-lány, és ezt nem szabad kihasználni.:o)))
Aztán elmesélte, hogy több ilyen "ékszerkollekciója" is van, ugyanis a húga, Kati nagy gyöngyfűző. Elkerekedett szemmel hallgattam, hogy milyen láncokat, és kiegészítőket tud fűzni csodás, selyemfényű gyöngyökből. Aztán jött az ihlet, és megkérdeztem, hogy eljönnének-e hozzánk, a szakkörbe, hogy a gyerekeket is megtanítsák gyöngyöt fűzni.
A válasz határozott igen volt, én pedig úsztam a boldogságban.

Másnap Ká-val fogtuk magunkat, és - Kati listája alapján - bevásároltunk egy csomó kelléket: gyöngyöt, gumis damilt, stoppert, kúpos fogót, kapcsokat, gyűrűalapot, fülbevaló alapot és műanyag tányérokat, hogy legyen mibe szórni az apró alkatrészeket.

Délután 3 órakor elkezdtek szállingózni a gyerekek, és a szakkör elkezdődött. A picik vastag színes gumiszálakra fűztek szivárvány színű gyöngyöket, a nagyobbak karkötőket és nyakláncokat készítettek, a profik pedig egyedi fülbevalókkal örvendeztették meg magukat és szeretteiket.

Zsiga és Árpi is nagy elánnal fűztek, szabadidejükben pedig Katin lógtak, aki türelmesen szerelte fel a több tucat kapcsot, kishalat, csigát és csomót a nyakláncokra. A gyerekek pedig az ékszerekben feszítve peckesen mutogatták magukat egymásnak.
Árpi időközben kisomfordált az udvarra. El nem tudtam képzelni, hogy mi lehet érdekesebb egy kisfiúnak az ezernyi csillogó-villogó gyöngyszemnél...

...de aztán megláttam. Egy vörös kiscica üldögélt az ajtóban, kis játszópajtására várva. Árpika mellé csücsült, és megkezdődött a bemutatkozás. Mindketten kicsik és eleinte félénkek voltak, de aztán a cica dorombolva Árpihoz bújt, ő pedig mosolyogva cirógatta meg vörös kis barátja csillogó bundáját.

Délután 1/4 6-ig gyöngyöztünk, majd nekiláttunk azoknak az aprósüteményeknek, amit összekészítettünk a gyerekeknek. Zsuzsáék kétféle hasét, Mónika üdítőt és gyümölcsöket, mi pedig citromos kekszet vittünk.

Citromos keksz
Hozzávalók: 20 dkg liszt, 10 dkg vaj, 7 dkg barna cukor, 1 tojás szétválasztva, 2 nagy citrom reszelt héja és leve, porcukor a szóráshoz
Elkészítés:
1.) A vajat habosra keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a tojássárgáját, a lisztet, a reszelt citromhéjat és a citromok levét.
2.) A tésztát lisztezett deszkán fél cm vastagra nyújtjuk, és különféle formákat szúrunk ki belőle.
3.) Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, felvert tojásfehérjével megkenjük, és 200 fokon 13-15 perc alatt készre sütjük az egészet. Kihűtjük, porcukorral megszórjuk, és egy szép nagy üvegbe zárjuk. (Vagy megkínáljuk vele a vendégeket. :o)))

A szakkör után a szülőkkel "tökös" estebédet fogyasztottunk, ugyanis az "ősz jegyében" vásároltam egy sütőtököt, és úgy döntöttem, amibe csak tudom, belesütöm. :o)

Elsőként (és életemben is először) Sütőtök krémlevest főztem.
Hozzávalók: 60 dkg sütőtök, 1 szál póréhagyma, 3 db burgonya, víz, erőleveskocka, gyömbér, só, bors, 1 doboz (250 ml) főzőtejszín
Elkészítés:
1.) A sütőtököt és a burgonyát lehéjazzuk, megmossuk és kockára vágjuk. A pórét megtisztítjuk és felkarikázzuk.
2.) Az összes zöldséget egy fazékba tesszük, és felöntjük kb. 2 liter vízzel. Hozzáadunk 4 db erőleves kockát és fedő alatt, takarék lángon kb. 15-20 perc alatt puhára főzzük az egészet.
3.) 10-15 kocka főtt burgonyát elkülönítünk, a többit turmixgépben egy doboz tejszínnel összeturmixoljuk. Sózzuk, borsozzuk, megvadítjuk egy kis gyömbérrel, beletesszük a főtt burgonyakockákat, majd rottyantunk egyet az egészen. Apróra vágott pirítóssal és reszelt sajttal tálaljuk. Nagyon finom, különleges, pikáns leves.:o)

Második fogásnak Sütőtökös formakenyeret sütöttem.
Hozzávalók: 5 dkg tökmag, 20 dkg reszelt sütőtökbél, 20 dkg liszt, 17, 5 dkg vaj, 3 tojás, 8 dkg reszelt sajt, 1 csomag sütőpor, só, bors
Elkészítés:
1.) A tökmagot egy serpenyőben kevés olajon megpirítjuk. (Vigyázzatok, pattog!)
2.) A tököt lehéjazzuk, lereszeljük, és konyhai robotgéppel összekeverjük a liszttel, a vajjal, 3 felvert tojással, a reszelt sajttal. Fakanállal hozzáadjuk a pirított tökmagot és a sütőport, majd megsózzuk, borsozzuk. 3.) Kivajazunk egy hosszúkás sütőformát, és beleöntjük a tésztát. Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 45 perc alatt készre sütjük. A formában hagyjuk kihűlni, majd felszeletelve, vajjal megkenve tálaljuk.

Morzsáló fórum >>>

A Morzsáló korábbi részeiből itt olvashatsz >>>

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.