Holstein szelet recept
Holstein szelet
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Puncstorta  recept
Puncstorta
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin recept
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Ká és én évek óta nagy hiúz és pingvinrajongók vagyunk, s bár korunknál fogva ez talán furcsának tűnhet, gyűjtjük a hiúzos és pingvines figurákat. Van pólónk, bögrénk, hűtőmágnesünk, plüssállatunk és természetesen ezernyi fényképünk, mégsem tudunk betelni ezekkel a szép és kedves állatokkal. :-))

Igazság szerint minden állatot szeretünk, de őket különösen, ezért amikor csak módunkban áll, felkeressük őket az állatkertben. Hiúzokat sajnos ma már nagyon ritkán látni, kipusztulóban vannak, mert természetes élőhelyeiken a vadászok lelövik őket a szép bundájukért, de azért elvétve előfordulnak kis hazánkban is. Például Veszprémben, és hamarosan Kecskeméten. Bécsben is találkozhatunk kárpátiai hiúzokkal, egy egész kolóniával, akik - a magyar viszonyokkal szemben - megnyugtató nagyságú területen élnek, egy kifejezetten a számukra kialakított tágas erdősávban.

Az elmúlt napokban Ká, a Babika és én sokat utaztunk. A 30. hétben járunk, így biztonságos távokra még simán elmehetünk. Bálint doktort előtte természetesen megkérdeztük, mit gondol: az utolsó trimeszterben elutazhatunk még ide-oda? Komolyan ránk nézett, majd pajkos mosollyal a szája szegletében azt mondta, neki már a szeme sem rebben meg az ilyen kérdésektől. Korábban ugyanis egy fiatal pár ugyanezt kérdezte tőle, majd a "és hova utaznának" című kérdésre könnyedén azt feleltek: "Japánba".:-))))))))))))))))))

Minthogy Veszprém lényegesen közelebb van, mint Japán, engedélyt kaptunk az utazásra. A gyönyörű város nem titkoltan azért vonzott minket, mert úgy hallottuk, lakik ott egy csodaszép kárpátiai hiúz...
Nem sokat teketóriáztunk hát, becsomagoltunk, útnak eredtünk, és alig 1 órával később már a völgyben húzódó, fenyőktől és lombos fáktól árnyas állatkertben sétáltunk.
Az interneten korábban lenyomoztuk, hogy az állatkertben élő állatokat 1-1 évre örökbe lehet fogadni. Ehhez némi támogatást kell nyújtani a kiválasztott állatnak üdülési csekk vagy kézpénz formájában. Mivel a cégtől minden évben kapunk üdülési csekkeket, úgy döntöttünk, ennek egy részét mindenképp a hiúznak szeretnénk adni. Gyorsan le is rendeztük a formaságokat, így 10 perc múlva már mint Pötyi "1 éves örökbefogadó" szülei lépkedtünk izgatottan a vidáman úszkáló vidrák, hortyogó medvék és kíváncsian nézelődő rókák között - a kedvencünk felé.

Ká messziről kiszúrta Pötyi, a korosodó, ám annál nemesebb kinézetű, távolba kémlelő hiúzanya sziluettjét. Meggyorsította lépteit, és szinte szaladt a kifutó felé. Én lassan, de biztosan követtem, s közben folyamatosan fotóztam. Ekkor már egymással szemben álltunk. Pötyi és mi. Ezüstös-pöttyös bundája csillogott a reggeli napfényben, hatalmas hófehér tappancsai pedig olyan finoman simultak a lábai előtt heverő sziklákra, mintha csak lebegett volna a kövek felett. Sárga szemeivel figyelt, s a fülei hegyét díszítő fekete ecseteivel "bemért" minket.
- Ilyen szép állatot még sosem láttam - sóhajtott fel Ká, én pedig észre sem vettem, hogy nagy álmélkodásomban a piros kabátomban nekidőltem a "Frissen festve" felirattal elátott fekete vaskorlátnak...

Pötyi a szemrevételezésünk után elvonult, és a távolba kémlelt - talán farkasüvöltést hallottunk? Körbe néztünk, de csak a szomszédos kifutóban szaladgáló csíkos vadmalacok vonítottak. Pötyi ekkor már egy nagy farönk mögül nézett minket, majd nagyot ásítva becsukta a szemeit. Szemerkélni kezdett az eső, de kedvencünket ez látszólag nem zavarta: szunyókálni kezdett. Ká folyamatosan (vaku nélkül) fényképezett, és le sem vette a szemét Pötyiről, aki percek alatt mély álomba szenderedett.

Csendben maradtunk, így gyönyörködtünk benne, majd odébb álltunk, hogy megnézzük az állatkert többi lakóját is. Pingvinekkel nem találkoztunk ugyan, de mindenki nagyon helyes és kedves volt. (Na jó, az oroszlánok nagyon ordítottak, ezért őket gyorsan otthagytuk. :-)) Kifelé menet még egyszer elmentünk Pötyihez, hogy elköszönjünk tőle, majd hosszasan elbeszélgettünk a pénztárosnővel (akitől kaptunk egy emléklapot az örökbefogadásért). Elmesélte, hogy hónapokon át ő nevelte Pötyi kölykeit, három kis hiúzt. Ká és én guvadt szemekkel hallgattuk a pici hiúzok kalandjait, akik reggeltől-estig randalíroztak nevelőjük otthonában.
- Ilyen feladatot mi is szívesen vállalnánk - mondta Ká, mire a nő elmosolyodott.
- Meghiszem azt - felelte ábrándos tekintettel - ilyen kedves állatokkal sosem volt még dolgom! Nem felejtem el, mennyi élményt és örömet okoztak nekem ezek a kis bolhatelepek. :-)))

Élményekkel telve, egy újabb (plüss) hiúzzal a hónunk alatt távoztunk az állatkertből. Megebédeltünk, tettünk egy kisebb sétát a városban, majd Lujzi felé vettük az irányt. Ha minden jól megy, Pötyi idén ősszel Kecskemétre költözik, Veszprém pedig új hiúzokat, egy fiatal párt fogad. Mindhármukat meg fogjuk látogatni jövőre, de akkor már mi is hármasban jövünk. :-))))

OOOh, és még valami. Találkoztunk a Gólyával, és megadtuk neki a Morzsáló címét, mondván, sokan vannak itt, akik rá várnak - hát szóljon a kollégáinak, szedjék össze az édes kis csomagjaikat, és induljanak útnak. A Gólya elnézést kért (sok dolga volt mostanában), majd sietve telefonált a többieknek, összecsomagolt egy tucat fehér pólyás csomagot, és útra kelt. Őszintén reméljük, hogy minden érintetthez hamarosan odaér! :-)))

Morzsáló fórum >>>

A Morzsáló korábbi részeiből itt olvashatsz >>>

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.