Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Puncstorta  recept
Puncstorta
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin recept
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin
Mindenkitől szeretnék elnézést kérni a kései jelentkezésért. Mentségemre szóljon, hogy lassan 10 napja születésnapom van. :-)) A rokonok és barátok egymásnak adják a kilincset, Lujzi pedig úgy illatozik, mint a mesebeli tündérkert a sok szép cserepes és vágott virágtól.

Apától március 15-re is kaptam egy csokor virágot: stílusosan piros-fehér-zöld volt, és egy pici kokárda volt benne. Utóbbit eltettük a Babának, jó lesz majd neki, ha óvodás lesz. :-)
A Pici amúgy remekül van, nagyon sokat mozog és rúgkapál - különösen akkor, ha Ká odabújik hozzá, és "belebeszél" a hasamba.
A babák ficergéséről van egy nagyon cuki történetem: a kismama klubban megkérdezték Bálint doktort, hogy mégis, hogyan helyezkedik el egy félidős kisbaba az anyaméhben? Bálint doktor elmosolyodott a bajsza alatt, majd huncut kacsintással így felelt:
- Körülbelül annyit mozog, mint egy jégkocka egy martinis pohárban. :-))))

A "karnevál" kezdetén a szüleimtől csodálatos tavaszi csokrot, Brigiéktől liliomokat, tesóméktól egy derékig érő Kaméliát, Ká anyukájától egy porcelánbabával díszített csokrot, a férjemtől pedig egy álomszép cserepes orchideát kaptam. Még sosem láttam ilyen nagy orchideát, pláne úgy, hogy mind a 6 ága telis-tele van sárga virágokkal. Azt hiszem, csónak-orchideának hívják, legalábbis a virágos lányok azt mondták, ez a becsületes neve. Állítólag - ha vigyázunk rá - akár 2 hónapig is virágozni fog. :-)))

Mivel sok vendég fordult meg nálunk az elmúlt napokban, sokat is sütöttem-főztem, de így is lesz néhány sütemény, amit majd csak a következő részben fogok leírni - a megcsömörlés elkerülése végett. :-)) Amúgy rémes vendéglátó vagyok, mert tegnap olyan dolog történt velem, amit korábban el sem tudtam volna képzelni.
Brigi és Pedro járt nálunk, én pedig finom menüt rittyentettem nekik. Mire megjöttek rend és tisztaság volt, szépen meg is terítettem és mindent elmosogattam. Megebédeltünk, majd a férjeink a tévé elé költöztek, és üveges szemekkel nézni kezdték a Forma1-et. Mi közben Brigivel meghánytuk-vetettük az élet nagy dolgait, sőt, Brigi még azt is megmutatta, hogyan kell majd a szülés alatt levegőt venni és nyomni. (Számítottam rá, hogy egyszer, ha nem hallanak mások, egyszer IGAZIBÓL is elmeséli, milyen a szülés. Nyilván, Ká előtt vagy társaságban nem mesélte volna soha így el, de most - alig 4 hónappal a szülés előtt - végre meghallgathattam a vágatlan verziót, és ezért utólag is nagyon hálás vagyok.) Szilvitől is van már egy vágatlan verzióm, sőt Petrától is, így lassan kezdem magam nagyon nyugodtak és felkészültnek érezni.
No és most jön a slusszpoén. Kora délután még desszertet ettünk, beszélgettünk, majd belenéztünk egy mozgalmas DVD-be. Éreztem, hogy az álom ólomsúllyal húzza lefelé a szempilláimat, de egy darabig ellenálltam. Még hallottam, ahogy a barátaink nevetgélnek, beszélgetnek Ká-val, majd a következő pillanat az volt, h Ká ébresztget, hogy Brigiék szeretnének elköszönni...
- Tessék? Miért, hova mennek? - kérdeztem álmatagon.
- Elaludtál édesem - felelte Ká kedvesen, és kihámozott a karosszékből. Brigiék nevetve öleltek meg.
- Minden kismama aluszékony, ne aggódj - mondták, majd kaptam két búcsúpuszit, és integetve távoztak. Kókadtan rogytam le a kanapéra.
- Hűűűdeégő - miért nem keltettetek fel? - motyogtam.
- Olyan édesen aludtál, hogy nem volt szívünk hozzá.
Alig egy órával később már a saját ágyunkban szuszogtam, és eszembe jutott, mennyit zrikáltuk a nagypapámat 87 éves korában azért, amiért elaludt a vendégségek alatt. És én? Még csak 34 vagyok... :-))))

És most jöjjenek a finomságok!

Életemben először, merész módon fokhagymás sajtkrémmel töltött pogácsát sütöttem, és szerénytelenség nélkül állítom, hogy ez az eddigi legjobb receptem!
Hozzávalók (kb. 56-60 db lesz belőle): 52 dkg liszt, 24 dkg vaj, 3 dl tejföl, 2 tojássárga, só
A tetejére: 1 felvert tojás
A töltelékhez: 2 csomag (10 dkg-os) natúr sajtkrém, 2 füstölt sajt ízű camping sajt, 4-5 gerezd fokhagyma, bors
A töltelékre: reszelt (trappista) sajt
Elkészítés:
1. A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, majd fóliába csomagolva 1 órára a hűtőbe tesszük.
2. Ha lejárt az 1 óra, lisztezett deszkán 1 cm vastagra nyújtjuk, kb. 3 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszúrjuk, és a pogácsákat sütőpapírral bélelt tepsire tesszük.
3. A tetejüket felvert tojással megkenjük, és 200 fokra előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt készre sütjük. (Addig kell sütni, amíg szépen megbarnul a tetejük. Vastagságtól függ a sütési idő, így számoljunk rá +/- 7-8 percet!)
4. Elkészítjük a sajtkrémet: a 2-2 csomag sajtkrémet egy tálba tesszük, belenyomunk 4-5 fokhagymagerezdet és alaposan megborsozzuk.
5. Ha megsültek, és kihűltek a pogácsák, akkor félbevágjuk őket, és megkenjük sajtkrémmel, majd a sajtkrémre vastagon reszelt sajtot teszünk, és összecsukjuk a félbevágott pogácsákat. Nagyon finom, és másnapra még jobb lesz! (Apróra vágott snidlinget vagy pritamint is tehetünk a sajtkrémbe!)

A pogácsák után mézes málnakrém levest készítettem, amely a várakozásaimnak megfelelően isteni finom is lett. :-)
Hozzávalók: kb 60 dkg fagyaszott málna, 2 dl tejszín, 5-6 dl narancslé, 1 dl víz, 3-4 evőkanál méz, ízlés szerint porcukor
A tetejére: 2 dl habtejszín kemény habbá verve
Elkészítés:
1. A fagyos málnát kiolvasztjuk, a felét félretesszük, a másik felét turmixgépben péppé turmixoljuk. Hozzáadjuk a narancslét, a vizet és a tejszínt, végül a mézet.
2.) Tálba öntjük a krémlevest, óvatosan hozzákeverjük az egész málnaszemeket, majd a levest tálalásig a hűtőben tartjuk.
3. Tálalás előtt habverővel alaposan felkeverjük, felvert tejszínhabbal díszítjük, a tetejére pedig mézet csurgatunk. (Málnaszemekkel és citromfűvel lehet szépen díszíteni, de ez csak most jutott eszembe. :-))

A leves után saslikrudakat készítettem, mert a végsőkig hittem abban, hogy az időjósok borúlátása ellenére nem fog esni, és megtarthatjuk 2008 eső grillpartiját. Az eső nem is esett, de olyan erős szél fújt, hogy félő volt, hogy a sütőnket a kerítésen találjuk pillanatokon belül, ha kimerészkedünk a szántóföldek felől nagy erővel kavargó szélörvények elé. Így aztán elkészítettem a bazsalikomos csirkemelles és magyaros saslik rudakat, de végül tepsiben sütöttük meg őket.
Hozzávalók (a bazsalikomos csirkemelles saslik rudakhoz): 3 csirkemell filé, bacon szeletek, bazsalikomlevelek, só, grillfűszer
Elkészítés:
1. A csirkemell filéket kettévágjuk, kiklopfoljuk, besózzuk, állni hagyjuk kb. 30 percig, majd megszórjuk grillfűszerrel. Minden szeletre rásimítunk 1 szelet bacont és néhány bazsalikomlevelet, majd feltekerjük. A tekercset vastagon felszeleteljük, és a csigákat keresztben a saslik rudakra szúrjuk. Tehetünk elé-mögé: cukkínit, gombát, szalonnakockákat, v
örös és lilahagymát. Sütőben kb. 200 fokon, 25-30 perc alatt lesz kész.


A magyaros saslik rudakat úgy állítottam össze, hogy vörös és lilahagyma cikkeket baconba tekertem, majd csípős parasztkolbász karikák, gomba és szalonna következtek. A saslik rudak alá besózott és grillfűszerbe forgatott cukkínit és padlizsánszeleteket tettem, ezek a saslikokból lecsöpögő lében csodásan átsültek. A sültekhez zöldsalátát és sajtos kiflit kínáltam - minden az utolsó falatig elfogyott...


Desszertnek egyszerű erdei gyümölcsös-vaníliás túróhabot készítettem, saját találmányként. :-))
Hozzávalók (4 kehelybe): 1 csomag (25 dkg) túró, (1 csomag vaníliás pudingpor+5 dl tej+4 evőkanál cukor), 2 evőkanál eperlekvár, 1 doboz (30 dkg) fagyasztott erdei gyümölcs, méz, 4 szem kókuszcsók
Elkészítés:
1.) A kókuszcsókokat apróra törjük, és a kelyhek aljába szórjuk. Meglocsoljuk a kiolvadt és lecsöpögtetett erdei gyümölcsök levével, majd rácsurgatunk egy kis mézet.
2.) Elkészítjük és kihűtjük a pudingport, majd összekeverjük a túróval, és hozzákeverünk 2 evőkanál eperlekvárt. Ha nem elég édes, porcukorral vagy mézzel édesítjük. A túrót a kókuszcsókokra kanalazzuk, egészen a pohár tetejéig.
3. Végül az erdei gyümölcsöket rápúpozzuk a túrókrémre, és a desszertet tálalásig a hűtőbe tesszük. Nagyon finom, és gyorsan elkészíthető desszert, mindenkinek ajánlom! :-))


Morzsáló fórum >>>

A Morzsáló korábbi részeiből itt olvashatsz >>>

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.