Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Morzsáló (blog)

2008. nov. 25. Karácsonyi ajándék-ötletek, II. rész: Téli befőttek

Noha tél van és odakint nagy pelyhekben hull a hó, befőtteket akár most is készíthetünk. Gesztenyéset, sajtos-fűszereset, alkoholosat vagy akár vegyes déli-gyümölcsöset. Ha pedig készen van a mestermű, átkötjük az üveg nyakát egy szép, karácsonyi szalaggal, fenyőággal, mézeskaláccsal, pici tobozzal, aranyozott dióval, borostyánlevelekkel és névvel ellátott karton-szívecskével díszítjük.

Téli befőttek
Téli befőttek

A befőttekben egyébként az a legjobb, hogy ha nincs időnk most eltenni őket, közvetlenül karácsony előtt sem késő nekilátni a befőzésnek. Előzetesen mindössze a pici befőttes üvegeket, némi díszítő elemet és a nyersanyagokat kell beszerezni. Készíthetjük őket "nagyüzemben" is, és így minden családtagunk, barátunk egyen-ajándékot kap, a szó szoros, és legjobb értelmében. És mi lehet annál szebb meglepetés, amit mi magunk, sok-sok szeretettel készítünk el azoknak, akiket a legjobban szeretünk?

Bár anyukámtól rengeteg házi befőtt-receptet kaptam, most mégis a legkedvesebb ünnepi szakácskönyveimből szeretnék megosztani veletek egy válogatást, mivel ilyesmit még sosem készítettem, ráadásul így rögtön fotót is tudok mellékelni minden egyes finomság mellé. Azt hiszem, a képek és a leírások magukért beszélnek. :-)

Fűszeres juhsajt
Fűszeres juhsajt

Fűszeres juhsajt

Hozzávalók: 30 dkg juhsajt, 1 kiskanál tarka bors, 4-5 gerezd fokhagyma, 2-3 ágacska rozmaring, 2-3 babérlevél, csipetnyi sáfrányos szeklice, só, kb. 3 dl olívaolaj
Elkészítés:
1.) A sajtot kisebb kockákra vágjuk, és a megtisztított fokhagymagerezdekkel váltakozva az üvegbe rakosgatjuk. Közészórjuk a tarka borsot, a babért és a rozmaringot (lehetőleg úgy, hogy kilátszódjanak a sajtok közül).
2.) A sajt ízétől függően megsózzuk az egészet, majd meghintjük a sáfrányos szeklicével. Feltöltjük az üveget olívaolajjal, és lezárjuk jó szorosan az üveget. Hűvös helyen legalább egy hétig érleljük. (Ha közvetlenül Karácsony előtt készítjük el, akasszunk egy kis cetlit a díszítő szalagra: "Felbontandó 1 hét múlva - és dátum")

Gesztenyebefőtt
Gesztenyebefőtt

Gesztenyebefőtt

Gesztenyét a legtöbb nagy hipermarketben lehet kapni fél- illetve egykilós kiszerelésben. Próbáljunk meg olyan csomagot választani, amelyben friss, kissé lány héjú gesztenyék vannak.

Hozzávalók: 1 kg gesztenye, 40 dkg cukor, 1 vaníliarúd, üvegenként 1-1 evőkanál rum
Elkészítés:
1.) A gesztenyét héjastul puhára főzzük (forrástól számítva kb. 20 perc alatt). Hideg víz alatt lehűtjük, majd megtisztítjuk.
2.) A cukorból 3 dl vízzel és a vaníliarúddal szirupot főzünk. Beletesszük a gesztenyéket, és lassú tűzön 5 percig forraljuk. Kisebb üvegekbe töltjük, a tetejére 1-1 evőkanálnyi rumot öntünk, és az üvegeket jól lezárjuk.
3.) Az üvegeket a forrástól számítva 10 percig gőzöljük, majd a gőzben hagyjuk kihűlni.

Füge vodkában
Füge vodkában

Füge vodkában

Hozzávalók: 20 dkg apró aszalt füge, 0,5 dl narancsszörp, 1 citrom leve, kb. 3 dl vodka, fahéj, szegfűszeg, 2 evőkanál kandiscukor
Elkészítés:
1.) A fügét befőttesüvegbe tesszük. Ráöntjük a narancsszörpöt és a citromlevet, beleszórjuk a fűszereket, meg a kandiscukrot, és annyi vodkával töltjük meg, hogy a fügét ellepje.
2.) Az üveget lezárjuk, és már mehet is a hűtőbe, ahol legalább 2 hétig érleljük. Ez idő alatt a fügék meghíznak, szépen kigömbölyödnek, megpuhulnak.

Ötlet: Más aszalt gyümölcsökkel is próbálkozhatunk, és ugyanezzel a lével, akár vegyesen is rakhatjuk őket az üvegekbe!

Narancsdzsem
Narancsdzsem

Narancsdzsem

Hozzávalók: 1 kg narancs, 1 citrom, 1,75 kg cukor (befőzéshez való)
Elkészítés:
1.) A narancsokat és a citromokat megmossuk, és negyedekbe vágjuk. Kiszedjük a húsát és a magját, és egy muszlinanyagba kötjük. A héjakat durvára vágjuk fel.
2.) A muszlinzacskót és a héjakat egy lábasba tesszük, és ráöntünk 2,2 liter vizet. Felforraljuk, majd másfél órán át főzzük, amíg a héjak megpuhulnak.
3.) Időközben felforrósítjuk a cukrot a sütőben. Hozzákeverjük a gyümölcsökhöz, és addig kevergetjük, amíg elolvad, majd gyorsan, nagy lángon addig főzzük a keveréket, amíg besűrűsödik. 15 percig állni hagyjuk, majd forró, sterilizált befőttesüvegekbe töltjük, és lezárjuk.

Vaníliás és gyömbéres méz
Vaníliás és gyömbéres méz
Vaníliás méz

Hozzávalók: méz, vanília
Elkészítés:
1.) Tegyünk egy felhasított rúd vaníliát egy kis üveg tiszta mézbe. Hagyjuk egy hétig állni, mielőtt felhasználnánk, és időnként keverjük meg.

Gyömbéres méz

Hozzávalók: méz, gyömbérgyökér
Elkészítés:
1.) Tegyünk egy darab tartósított gyömbérgyökeret egy üveg tiszta mézbe. Hagyjuk állni egy hétig, időnként keverjük meg. Különösen finom mézes limonádéhoz.

Receptek és fotó:

Morzsáló fórum >>>

A Morzsáló korábbi részeiből itt olvashatsz >>>

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.