Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Puncstorta  recept
Puncstorta
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
A kantin ezennel büszkén jelenti, hogy újra a húrok közé csapott, beleásta magát a szakirodalomba, hogy különleges, de könnyen, gyorsan elkészíthető ételekkel örvendezze meg kis családját. :-)

Igazság szerint eddig is főztem (szinte majdnem minden nap), de olyan egyszerű, hétköznapi ételeket, amelyekről nagyon nem tudtam volna mit írni, hiszen húslevest, rántott húst, grillezett pulykamellet, nokedlit, palacsintát, salátákat vagy főzelékeket mindenki tud készíteni, nem beszélve arról, hogy ezek a korábbi naplóbejegyzéseimben is többször szerepeltek is már.

A kicsi Dorka e hét pénteken lesz 12 hetes, és nagyjából most mondhatom el magunkról, hogy - már ami a napi rutint illeti -, belejöttünk a szülői szerepbe. A Picinek mára beállt a "napi programja", amelyhez mi is megtanultunk alkalmazkodni. Megvan az evések, a pelenkázások, séták, alvások és a fürdés időpontja. Ismerjük már a mozdulatait és a kis baba-beszédét, amellyel tudatja velünk, ha valamit szeretne. Hála Istennek, nem sírós baba, és a hasa sem fáj, így igazán könnyű dolgunk van vele. A háztartás pedig megvárt. Már be tudom osztani úgy az időmet, hogy olvassak egy kicsit, aludjak, vasaljak, vagy épp valami különlegesen finom, de mindenképp gyorsan elkészíthető ebédet tegyek az asztalra.

A zöldséges torta ötlete már régóta motoszkált a fejemben, de most végre találtam is egy olyan receptet, amihez rögvest kedvet kaptam.
Hozzávalók a tésztához: 30 dkg liszt, 1/2 csomag sütőpor, 2 csipet só, 10 dkg vaj, 1 tojássárga, 2 dl tejföl
A forma kikenéséhez: vaj, liszt
A töltelékhez: 75 dkg fagyasztott (francia ínyenc) vegyes zöldség (zöldbab, gomba, kukorica, kaliforniai paprika), kevés olaj, só, bors, oregánó, őrölt szerecsendió
Az öntethez: 1 tojás, 1 tojásfehérje, 4 dl tejföl, fél csokor apróra vágott petrezselyem, só, bors
A tetejére: 20 dkg reszelt sajt
Elkészítés:
1.) Előveszünk egy mély, műanyag tálat, és összekeverjük benne a lisztet a sütőporral, 2 csipet sóval, majd összemorzsoljuk az apró darabokra vágott vajjal. Beledolgozzuk az 1 tojássárgát, a tejfölt, és cipóvá gyúrjuk. Fóliába csomagoljuk, és fél órára a hűtőbe tesszük.
2.) Egy serpenyőben kevés olajat forrósítunk, és megpirítjuk rajta a zöldségeket, majd kevés vízzel felöntjük, és puhára pároljuk az egészet. Sóval, borssal, őrölt szerecsendióval, oregánóval fűszerezzük.
3.) A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A tésztát elővesszük a hűtőből, lisztezett deszkán kör alakúra nyújtjuk, majd beletesszük egy kör alakú, alacsony peremű, kivajazott, kilisztezett tortaformába, villával megszurkáljuk. A sütőbe tesszük, és 15 percig sütjük.
4.) Kivesszük a tésztát a sütőből, rásimítjuk a lecsöpögtetett zöldségeket, majd ráöntjük az öntetet. Megszórjuk reszelt sajttal, és betesszük a sütőbe sülni. Kb. 20 perc alatt sül meg, de a sajtból látni fogjuk, hogy megpirult. Nemcsak finom, de nagyon dekoratív zöldségköret, a szüleinknek nagyon tetszett. :-))


A zöldségtortához egyszerű, sült csirkecombokat készítettem, amelyeket sóval, borssal, csirkefűszerrel ízesítettem, zöld kaliforniai paprikával és cukkínivel díszítettem, és ezüstpapírral lefedve 45 percig sütöttem, majd papír nélkül pirosra pirítottam. Így nemcsak puha, de piros is lett.


A zöldséges torta mellett még egy új receptet próbáltam ki - mivel a családom nagyon szereti: juhtúrós pogácsát sütöttem.
Hozzávalók: 0,5 dl tej, 3 dkg élesztő, 1 teáskanál cukor, 25 dkg juhtúró, 25 dkg vaj, 1 kg liszt, 1 teáskanál só, 2 dl tejföl, 2 tojássárgája
A kenéshez: 1-2 tojás
Elkészítés:
1.) A tejet meglangyosítjuk, egy pohárba öntjük, beleteszünk 1 teáskanál cukrot, és meleg helyen felfuttatjuk benne az élesztőt.
2.) A túrót áttörjük, hozzáadjuk a vajat, a lisztet, majd a felfuttatott élesztőt, a sót, a tejfölt, a tojássággát, és jól összegyúrjuk az egészet. A cipót egy tálba tesszük, letakarjuk, és meleg helyen 1 óra alatt duplájára kelesztjük.
3.) Egy nagy tepsit kibéleljük sütőpapírral, a sütőt előmelegítjük 170 fokra.
4.) A tésztát lisztezett deszkán kb. 2,5 cm vastagra nyújtjuk, és kiszúrjuk. A pogácsákat a tepsibe tesszük, a tetejüket konyhai ollóval 3 helyen megcsipkedjük, majd felvert tojással megkenjük. Elektromos sütőben 170 fokon 20 percig, majd 200 fokon 10 percig sütjük.


Morzsáló fórum >>>

A Morzsáló korábbi részeiből itt olvashatsz >>>

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.