Puncstorta  recept
Puncstorta
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin recept
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Családunk leves párti, így otthonunkban az étkezések elengedhetetlen részét képezik a levesek. Lehetnek zöldségből, gyümölcsből, tojásból, tejszínből, borból vagy húsból, nálunk biztosan osztatlan sikert aratnak. Télen forró, tartalmasabb, mondhatni, lélekmelegítő leveseket főzünk, míg nyáron inkább a könnyű, frissítő levesek az általánosak.

Húslevesek
Húslevesek

A pálmát azonban mindenképp a házi húsleves viszi, amit - jellegénél fogva - egész évben, bármikor megfőzhetünk, és amelynek elkészítését mára - Ká, a szüleink és a barátaink szerint - tökélyre fejlesztettem. (Tudom, persze sokan meg fognak róni a leveskockák miatt, de mit tegyek, ha mi ennyire szeretjük?:-))) Az alábbiakban leírom a házi húslevesünk elkészítését több verzióban is - hátha kedvet kaptok tőle. Én majd'' minden héten egyszer megfőzöm, és az a vicc, hogy nem lehet megunni...

Szárnyas húsleves
Hozzávalók: 4-6 db csirkeszárny, 1-2 db farhát, 30-35 dkg csirkemell szívvel, 4-5 db zúza, 2-3 csirkenyak, 5 db sárgarépa, 2 fehérrépa, 1 kisebb zellergumó, 1 kicsi karalábé, 1 kisebb cikkely fejes káposzta, 1 csomag petrezselyem, 2 vöröshagyma, erőleveskocka, bors
Elkészítés:
1.) A húst megmossuk, feltesszük főni. Ha forr a víz, várunk néhány percet, és az egész vizet leöntjük a húsról.
2.) A fazekat kiöblítjük, és újra beletesszük a húsokat, plusz a megtisztított, megmosott zöldségeket. A sárgarépát karikára vágjuk, a fehér répát hosszában ketté, a karalábét és a zellert egészben hagyhatjuk, a vöröshagymát négybe vágjuk, a káposztát pedig felcsíkozzuk (kb. ujjnyi vastagra). Felöntjük az egészet vízzel, és fél literenként 1 erőleveskockát teszünk bele, plusz összesen 5-6 szem fekete borsot. (Nekem kb. 4,5 liter víz fér bele, 9 erőleveskockával).
3.) Takaréklángon, lefedve, kb. 1-1 óra 15 percig főzzük a levest. Ha elkészült, cérnametélttel vagy pici csőtésztával tálaljuk.

Szárnyas húsleves
Szárnyas húsleves

Pulyka húsleves
Hozzávalók: 1 db pulyka felsőcomb, 4 db csirkemáj szívvel, 1 csomag leveszöldség (4 sárgarépa, 2 fehérrépa, kis darab káposzta, 1 vöröshagyma, kis zellergumó, 2 fokhagyma), erőleveskocka
Elkészítés:
1.) A húsokat az előzőekben leírtak szerint megmossuk, feltesszük főni, és ha felforrt a víz, leöntjük róla a habos vizet, kiöblítjük a fazekat.
2.) A pulyka felsőcombot fazékba tesszük, felöntjük legalább 4-4,5 liter vízzel, és hozzáadjuk az erőleveskockákat. (fél literenként 1 darabot). Kb. 2 órán át, lefedve, takarék lángon főzzük.
3.) Beletesszük a megtisztított, feldarabolt zöldségeket és a májakat a szívekkel. További 1 órán át főzzük az egészet, majd, ha kész, a húsokat külön tálra szedve tálaljuk.

Pulyka húsleves
Pulyka húsleves

Marhahúsleves
Hozzávalók: egy nagyobb marhacsont és egy jókora, levesbe való marhahús, 4 db csirkemáj, 1 csomag leveszöldség, erőleveskocka
Elkészítés:
1.) A húsokat megmossuk, feltesszük főzni, forrás után leöntjük a levét.
2.) A marhahúst feltesszük főzni, felöntjük vízzel, mellétesszük az erőleveskockát, és 2,5-3 órát főzzük lefedve, takaréklángon.
3.) Mellétesszük a megmosott, felaprított zöldségeket, és a májakat, és még 1 órát hagyjuk főzni. Ha kész, a főtt húsokat külön tálon, mustárral kínáljuk.

Marhahúsleves
Marhahúsleves


Levesben főtt húsok - tálra szedve
Levesben főtt húsok - tálra szedve

Ha nincs kéznél hús, de ennénk egy finom levest, mi sem egyszerűbb az összeállításánál. :-)

Zöldségleves
Hozzávalók: 1 csomag leveszöldség (4 sárgarépa, 2 fehér répa, 1 zellergumó, 1 kisebb káposztadarab, 2 fokhagyma, 1 vöröshagyma), erőleveskocka
Elkészítés:
1.) A zöldségeket megtisztítjuk, felaprítjuk, felöntjük vízzel, beletesszük az erőleveskockákat és takaréklángon, fedő alatt kb. 45 perc alatt puhára főzzük az egészet. Levestésztával tálaljuk.

Zöldségleves
Zöldségleves

Ezekben a levesekben az a jó, hogy nemcsak ízletesek, de rendkívül laktatóak és kiadósak. Vendégeknek is kitűnő fogás lehet, de ha "csak a család" eszi, akkor is napokra elég. Ha kifog rajtunk, a levet leszűrve lefagyaszthatjuk a későbbiekre. Kisebb gyerekek is nagyon szeretik, főleg, ha szép tésztát főzünk bele, és van türelmünk kivárni, hogy rendesen megpuhuljon a hús. Mindezt persze kuktában sokkal hamarabb is el lehet készíteni, de akkor nem lesz olyan igazán házias íze, mint így.
Hideg időben pedig, mint például ma, mondhatni, vérré válik... :-))

Egyéb, kedvenc leveseink:

Tárkonyos csirkeragu leves >>>

Zöldborsóleves gazdagon >>>

Betyárleves >>>

Zöldséges kolbászleves >>>

Sáfrányos zöldborsós burgonyaleves >>>

Nagyon nehéz ám úgy írni, hogy mindenkinek örömet okozzak. Ki a kicsiről olvasna szívesebben, ki pedig csak a receptekről. Mások rólunk. Persze, erre most könnyű rávágni, hogy akkor legyen minden, egyszerre, de ugye ehhez receptek is kellenek, meg szép fotók, történetek. A blog írás roppant könnyűnek tűnik (és nem is akarom misztifikálni, mert nincs mit), de nem mindig az... természetesen, akinek kedve van, írjon a MME szerkesztőinek, biztosan örömmel fogják venni a jelentkezését. Hiszen ennek köszönhetjük az oldalon egyre szebb számmal szaporodó, kedves, vicces, olvasmányos, szórakoztató blogokat. Mindannyian mások vagyunk, és ettől színes az élet. :-))

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.