Igazság szerint találtam egy remek ribizli levest is, de olyan szép padlizsánokat vettem a napokban, hogy úgy döntöttem, a ribizli levest majd holnap vagy holnapután csinálom meg. Azért veletek megosztom a receptet, hátha valaki kedvet kap hozzá. (Aztán, ha elkészítettem, felteszem a recept mögé a képet.)
Fontos, hogy ha ribizlit vesztek, mindig nézzétek meg a doboz alját, nehogy penészes legyen! (Én egyből bebuktam egy bontatlan doboz ribizlit - első blikkre hibátlan volt, de amint kibontottam, megláttam a piros szemeket átszövő vékony fonalakat. Ment is egyből a kukába.)
Ilyen fülledt időben ugyanis könnyen beposhad a legfrissebb gyümölcs is. Éppen ezért érdemes azonnal kicsomagolni a bolti dobozból, és egy tálra kiteríteni. Aztán már csak meg kell pucolni, és azonnal fogyasztható. (Nekem még annakidején, gyerekkoromban az apai nagymamám, Nanó mutatta meg, hogyan kell a villán át úgy lehúzni a ribizli fürtöket, hogy a szemek sértetlenül a tálba guruljanak, a szár pedig a kezünkben maradjon. Érdekes, ez azóta is mindig eszembe jut, ha ribizlit látok.)
Hozzávalók: 40 dkg ribizke, 1 üveg ribizke lekvár, 8 dkg vaj, 28 dkg cukor, 4 tojás, 4 tojásfehérje, 2 dl tej, fél csomag sütőpor, 28 dkg liszt, 20 dkg cukor
Elkészítés:
1.) A vajat a cukorral és a 4 tojássárgával kikeverjük, majd hozzáadjuk a liszttel elkevert sütőport és a tejet.
2.) Egy közepes tepsit sütőpapírral kibélelünk, belesimítjuk a tésztát, és 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük. Kb. 20-25 perc alatt szép világosra sütjük.
3.) Ha a tészta megsült, kivesszük, és még melegen rákenjük a lekvárt.
4.) A ribiszkét megtisztítjuk, megmossuk, összekeverjük a cukorral.
5.) A 8 tojásfehérjéből kemény habot verünk, óvatosan beleforgatjuk a cukros ribizkét, majd az egészet a sütemény tetejére kenjük. Visszatoljuk a sütőbe, és addig sütjük, amíg a hab teteje szép színt kap. Ha kihűlt, vizes késsel szépen felszeleteljük, és tálaljuk.
Hozzávalók: 40 dkg piros ribizli, 1 csomag vaníliás pudingpor, 5 dl tej, 15 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor
Elkészítés:
1.) A ribizlit leszemezzük, megmossuk, és hozzáadjuk a cukrot, majd annyi vízben, amennyi bőven ellepi, felforraljuk.
2.) A pudingporral és a vaníliás cukorral simára kevert tejjel besűrítjük, és még egyszer felfőzzük. Lefedve behűtjük. Tejszínhabbal, citromfű levelekkel, ribizli szemekkel díszítve tálaljuk.
Az alábbi levest egy Kiskegyed Konyhás hideg padlizsánkrémleves ihlette, de azt - azt hiszem -, tejszínnel készítették el. Nem volt kedvem hideg levest főzni, ezért változtattam egy picit a recepten, és valami egész jó dolog sült ki belőle. :-)
Hozzávalók: 2 padlizsán, 1 hagyma, 6 gerezd fokhagyma, 6 háromszög sajt (füstölt) vagy 2 tömlős füstölt sajt, petrezselyem, só, bors, 3-4 púpozott evőkanál liszt
A tálaláshoz: 3 kifli, 4 nagy gerezd fokhagyma, olívaolaj, só
Elkészítés:
1.) A padlizsánokat megmossuk, és előmelegített sütőben, kb. 200 fokon 1 óra alatt megsütjük. Kicsit várunk, míg langyosra hűl, és késsel lehúzzuk a héját, levágjuk a végét. A többi részét feldaraboljuk, és félretesszük.
2.) Egy lábasban kb. 1 liter vizet melegítünk, beletesszük a padlizsánt, 1 nagyobb, kockára vágott vöröshagymát, és 6 gerezd összevágott fokhagymát. Leveskockával, sóval, borssal ízesítjük, majd takaréklángon, lefedve 10 percig főzzük.
3.) A levest lehúzzuk a tűzről, hozzáadjuk a 2 csomag tömlős sajtot, és botturmix segítségével az egész levest krémesre keverjük. Hozzákeverünk 3-4 púpozott evőkanál lisztet, és ismét krémesre turmixoljuk a levest, majd visszatesszük a tűzre, hogy rottyanjon egyet és besűrűsödjön a lé.
4.) A kifliket felkarikázzuk. A fokhagymát megtisztítjuk, átnyomjuk, és egy bögrébe tesszük. Felöntjük egy kis olívaolajjal, és összekeverjük. Egy kiskanállal a fokhagymás masszát a kiflikarikákra kenjük, és finoman megsózzuk az egészet. A levest forrón, a fokhagymás kiflikkel tálaljuk.
Hétvégén ismét gyerekzsúrba voltunk hivatalosak: ezúttal a kisebbik unokaöcsémnek, Árpikának ünnepeltük a születésnapját. Konkrétan az ötödiket. Sok-sok gyerek szaladgált a kertben, mire megérkeztünk Dorkával, de ez a picinek nem sok gondot okozott; mosolyogva figyelte a gyerekeket, és néha feléjük mutatva azt mondta: "Baba". Igazság szerint ezt a baba szót elég sok mindenre használja, de mindig más hangsúllyal mondja, attól függően, mit szeretne vele kifejezni. Más szavakat is mond, persze, de ez a leggyakoribb kifejezőeszköze.
Árpika a többi gyerekkel együtt kipirosodva rohangált, szinte alig ettek valamit, pedig Szilvi nagyon sok szép igazi gyerekcsemegét készített. Hiába, úgy tűnik, a kicsik ilyenkor olyan izgatottak, hogy a játék hevében egyszerűen nincs idejük enni... :-)) A tortázás előtt azért sikerült minden gyereket az asztalhoz csalogatni, így mire a gyertyák égni kezdtek, vidám kis társaság vette körbe az ünnepeltet. Ká nagyon sok képet csinált Árpikáról, de mindegyiken a villáját rágta, így nem tudok "ünnepélyesebb" képet feltenni. De a villarágás, 5 éves korban még teljesen elfogadott, nem igaz?
A mai blogbejegyzést egy teljesen ide nem illő képpel zárom: ma reggel, még a vihar előtt Ká ezt a kismadarat fotózta le a kertben. Tollazatából ítélve talán egy fiatal rigócska lehet, nem tudom. De nagyon szép, ugye?. :-) Mindenkinek nagyon szép hetet kívánunk!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.