Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin recept
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Puncstorta  recept
Puncstorta
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
A szüleim háza az ötvenes években épült, amikor még nem használták a napjainkban oly népszerű dryvitot. Bár nyaranta kellemesen hűvös belülről a ház, télen nagyon cudar tud lenni a hideg, főleg, amikor napokig mínuszokban van a higanyszál.

Mivel a szüleim nyugdíjasok, és csak apa dolgozik aktívan, sok időbe telt, míg össze tudta gyűjteni a szigetelésre valót. Ká megszervezte a munkát, segített beszerezni az anyagokat, és megbeszélte a fiúkkal a munka menetét. (Ugyanazokat hívtuk, akik a mi házunkat is építették.)
Múlt héten aztán elkezdődött az öreg kis ház felújítása. A régi vakolatot nem bántották, arra kerültek a dryvit-lapok, amelyek szépen ráfordulnak a nyílászárókra, és be, az eresz alá. A lábazathoz speciális, víztaszító lapokat használtak, ezek nagy szolgálatot tesznek majd a csapadékos hónapokban. Mi pedig, (Apa, Ká és én), zöld zománcfestékkel lefestettük az összes védőrácsot az ablakok előtt, amelyeken csak alapozó festék volt. Azért választottunk zöld színt, mert a ház végső színe halvány almazöld lesz, sötétzöld-aprópettyes lábazattal. Nagyjából most tartunk a munka felénél, hiszen még a nyílászárókra teljesen rá kell fordulni a dryvittal, és hátra van még a glettelés és a színezett vékony vakolat. De a ház egyre szebb - és szerintem vidámabb is, hiszen közel hatvan év után új ruhába öltözhet.
(Most két fázisfotót tudok megmutatni, az elsőn a kezdeti lépések láthatók, a másodikon pedig már a becsomagolt keleti oldal. Jövő hétre talán elkészülnek a fiúk...)

Dryvitolás előtt
Dryvitolás előtt


Dryvitolás után - rácsfestés előtt
Dryvitolás után - rácsfestés előtt

Mivel most anyáéknál nagy a felfordulás, én főzök, és dobozostul átszállítjuk a hétvégi ebédet, amikor találkozunk. A leveseket kicsit nehéz becsomagolni, de azért megoldjuk. Ezen a hétvégén a következő menüt készítettem:

Zöldborsóleves csirkemájjal

Hozzávalók: 1 csomag leveszöldség (4 sárgarépa, 2 fehérrépa, fél karalábé, 1 vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma), 40 dkg zsenge zöldborsó, 50 dkg csirkemáj szívvel, erőleveskocka, víz, só, bors, 1 csokor petrezselyem
Elkészítés:
1.) Megtisztítjuk és feldaraboljuk a zöldségeket. A zöldborsó kivételével feltesszük a zöldségeket főni. Erőleveskockával, sóval, borssal ízesítjük.
2.) Amikor a zöldségek már félig megfőttek, beletesszük a levesbe a megmosott, feldarabolt csirkemájakat a szívekkel, és tovább főzzük a levest.
3.) Ha már a májak is megpuhultak (ez kb. 10 perc), beletesszük a levesbe a zsenge zöldborsót, és kb. 5 perc alatt el is készül a leves.
Forrón, levestésztával tálaljuk.

Zöldborsóleves csirkemájjal
Zöldborsóleves csirkemájjal

Sajttal töltött grillezett csirkemell

Hozzávalók: 6 csirkemell filé, 1 (12 dkg) csomag Camembert, 1 csomag szeletelt bacon
Elkészítés:
1.) A csirkemelleket megmossuk, és hosszában bevágjuk, majd ezekbe egy-egy vastagabb rúd camembert teszünk. A húst összezárjuk, 2 szelet baconbe betekerjük, és a grillrácson mindkét oldalát 10-10 perc alatt pirosra sütjük. (Sütőben kicsit több időbe telik, de ott is nagyon szépen megsül.) Fokhagymás kenyérrel nagyon finom!

Sajttal töltött grillezett csirkemell
Sajttal töltött grillezett csirkemell


Grillezett csirke töltött paradicsommal
Grillezett csirke töltött paradicsommal

Hagymás rizzsel töltött grillezett paradicsom

Hozzávalók: 6-7 nagyobb paradicsom, 25 dkg rizs, 3 szál újhagyma, erőleveskocka, só, bors, grillfűszer, olívaolaj
Elkészítés:
1.) A paradicsomokat megmossuk, az aljukat levágjuk - mint egy kalapot, és a belsejüket egy kanállal kikaparjuk. Papírtörlőre tesszük néhány percre, amíg lecsorog róla a lé. Sózzuk, borsozzuk a belsejüket.
2.) 25 dkg rizst kb. 6 dl vízzel megfőzzük. A vízbe tehetünk erőleveskockát vagy egy kis ételízesítőt.
3.) Ha megfőtt a rizs, grillfűszerrel ízesítjük, és belekeverünk 3 szál megtisztított, apróra vágott újhagymát. Kevés olívaolajjal meglocsoljuk, és alaposan összekeverjük a hagymás rizst, majd a paradicsomokba kanalazzuk.
4.) Grillsütőn kb. 8-10 perc alatt készre sütjük. (Elektromos sütőben picit több idő kell hozzá, itt grill fokozaton kb. 15 perc.)

Hagymás rizzsel töltött grillezett paradicsom
Hagymás rizzsel töltött grillezett paradicsom

Bagolyszemes túrós

Hozzávalók a golyókhoz: 12,5 dkg margarin, 20 dkg liszt, 3 evőkanál kakaó, 15 dkg cukor, 2 tojás, fél csomag sütőpor
Hozzávalók a masszához: 75 dkg túró, 25 dkg cukor, 12,5 dkg margarin, 3 csomag vaníliás cukor, 1 csomag vaníliás pudingpor, 4 egész tojás
Elkészítés:
1.) A golyókhoz összegyúrjuk a szobahőmérsékletű margarint a cukorral, hozzáadjuk a tojást, a lisztet, kakaót, és diónyi gombócokat formálunk belőle. A gombócokat hézagosan lerakjuk egy margarinnal kikent, liszttel megszórt tepsibe.
2.) A masszához egy csipetnyi sóval felverjük a tojásfehérjéket. A massza többi alapanyagát is jól összedolgozzuk egy másik tálban, végül hozzáadjuk a kemény tojáshabot. A masszát a tepsibe, a golyók közé öntjük, így sütjük meg. Kb. 200 fokon 35-45 perc alatt sül meg.
3.) Tálalás előtt porcukorral megszórjuk, felkockázzuk.
(Forrás: Horváth Mária: Feng Shui a konyhában)

A sütemény nagyon finom lett. A tetejét kicsit túlbarnítottam, mentségemre szóljon, hogy a sütés ideje alatt kedvencünk, Jack Bauer (alias Kiefer Sutherland, a 24 főhőse) elvonta a figyelmemet...:-))))

A túrót a golyók közé célszerű önteni... :-)
A túrót a golyók közé célszerű önteni... :-)


Nem kell ennyire barnára sütni a tetejét!
Nem kell ennyire barnára sütni a tetejét!


Bagolyszemes túrós
Bagolyszemes túrós

Múlt héten többen és kértétek, hogy tegyek fel olyan sütemény-receptet, amiben van eper, és nem tartalmaz tejet, tejszínt, tejfehérjét. Nos, találtam egyet (kinézetre olyan, mint a lusta túrós), ezt szeretném most megosztani veletek. Képem nincs róla, de múltkor megszavaztátok az ilyen recepteket is, ezért bátorkodom feltenni.:-))))

Epres-málnás morzsatorta

Hozzávalók a tésztához: 15 dkg liszt, 2 dkg cukor, 12 dkg vaj kis darabokban, 1-2 evőkanál víz
Hozzávalók a töltelékhez: 25 dkg málna, 45 dkg apró szemű eper, 3 evőkanál barna cukor
Hozzávalók a morzsához: 12 dkg liszt, 7 dkg barna cukor, 10 dkg vaj, 10 dkg dió,
Elkészítés:
1.) A tésztához a lisztet és a cukrot egy tálba tesszük, hozzáadjuk a vajat és a vizet, és jól összedolgozzuk az egészet. Fóliába csavarjuk a tésztát, és 30 percre a hűtőbe tesszük.
2.) A lehűtött tésztát kivesszük a hűtőből, lisztezett deszkán kinyújtjuk, és egy kerek, lapos, peremes tortaformába tesszük. Villával megszurkáljuk, és 30 percre megint a hűtőbe tesszük.
3.) A gyümölcsöket megtisztítjuk, megmossuk, lecsepegtetjük, majd rátesszük a tésztára és megcukrozzuk.
4.) A morzsa hozzávalóit összedolgozzuk, majd a gyümölcsök tetejére szórjuk. A süteményt előmelegített sütőben 200 fokon 20-25 perc alatt készre sütjük.

-----------------------------------------------------------------

Babahírek

Dorka csütörtökön megkapta a meningococcus elleni védőoltás első részét. Szerencsére nem viselte meg, teljesen jó volt a közérzete egész nap. Ez volt a második választható védőoltás, ami mellett mi döntöttünk. Az első a pneumococcus oltás volt, amit szintén két részletben kapott meg a pici, még az előző és azt megelőző hónapban. A védőoltásokról a Babaúszó tábor keretében megrendezett Léghajó Programban hallottunk, amelyet dr. Krivácsy Péter (gyermekorvos) tartott az úszótáborba jelentkező gyerekes szülőknek. Mindenkinek csak javasolni tudom ezt a programot, nagyon érdekes volt. Itt olvashattok róla bővebben >>>

Amúgy a napjaink nagyon színesen, viccesen telnek. Dorka egész nap négykézláb közlekedik, így egyre fényesebbek a nappaliban a járólapok. :-)))) Már mindenféle húst és zöldséget megeszik, ma pedig első ízben megkóstoltattam vele egy kis zöldséges spagettit, természetesen pépesítve. Mindet megette. Mindmegette. :-)))

A legfőbb programunk azonban még mindig a hintázás... :-)

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.