Holstein szelet recept
Holstein szelet
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Mákos guba  recept
Mákos guba
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Nem tudom, ki hogy van vele, de mi nagyon örülünk a napok óta tartó havazásnak. A vastag fehér hópaplan érintetlenül szikrázik a háztetőkön és a kerteken, és a nagy fehérségnek hála állandóan világos van. Magát, a hóesést is szeretjük. Minden reggel, ébredés után az ablakhoz sietünk, elhúzzuk a függönyt, majd a nagy kövér, derűsen szállingózó hópelyheket és a fehérben pompázó fenyőket meglátva egyszerre sóhajtunk fel: Húúúdeszééép! :-)

A séták eddig is szerves részét képezték a napjainknak, de most, hogy ilyen nagy hó van, egyfajta élménytúrának tűnnek a megszokott kis útvonalaink. A környező utcákban ugyanis senki nem lapátolta el a havat az úrtól, így jobbára az autók nyomvonalában lehet haladni - ha nem akarunk a lábszárközépig érő hóban gázolni.

Így festett ma reggel az utcánk
Így festett ma reggel az utcánk


Ékszerként csillogó hó és jég
Ékszerként csillogó hó és jég



Éppen ezért lassan haladunk, hiszen a rét felé közeledve a hó egyre magasabb, és Dorkának komoly terepgyaloglást jelent végigmenni egy-egy ilyen útszakaszon. Tegnap hasra is esett a mély szűz hóban, aztán meglepetten pislogott, ahogy felült, és a friss hótól pirospozsgássá vált kis arcán és a hosszú szempilláin tovább hintáztak a vidám kis hópelyhek.
- Hideg volt nagyon? - kérdeztem.
Bólintott.
- ... és azt tudtad, hogy aki friss hóban arcot mos, annak örökre megszépülnek a vonásai?
Erre elmosolyodott. :-)

Dorka - séta a hóban :-)
Dorka - séta a hóban :-)


Ká - aki valójában eszkimó :-)))
Ká - aki valójában eszkimó :-)))

Napok óta terveztük, hogy hóembert építünk Dorkával a kertben, valami jól látható helyre, hogy ne csak mi, de a szomszéd gyerekek is jól láthassák. Összeszedtük a szükséges kellékeket: kalapnak-piros fazék, szemnek-játékgolyók, orrnak-gomb, és egy szájnak való régi cumi. Seprű helyett két szál virág. Nagyon ígéretesnek tűnt a tev, így jó melegen beöltöztünk, kimentünk a kertbe, és nekiláttunk a munkának.
Gyúrtuk a golyókat, és görgettük, de a hó egyszerűen nem tapadt rájuk. Kesztyű nélkül folytattuk, gondolván, hogy csak egy kis hőre van szüksége a hónak, de a golyók így sem indultak növekedésnek. Váltottunk, és tapasztani próbáltuk a golyókat. Így már jobban ment, de egy-egy erősebb mozdulatnál félbetörtek, szétporladtak.
- A porhó miatt van - állapította meg Ká. - Várjunk néhány napot, és ha egy picit olvadni kezd, könnyen megépítjük a hóembert.
- Ó, ne adjuk fel! - unszoltam. - Megígértük Dorkának, és mindent összekészítettem!
- De látod, hogy nem megy...
- Nnnna, akkor figyeljetek! Majd Anya megépíti! :-))
És nekiálltam. A hó továbbra sem tapadt, ezt be kellett volna látnom, de ketten is néztek, nem maradhattam szégyenben. A kezeim jéggé fagytak, de azért lelkesen tapasztottam. A hó totálisan formázhatatlan volt, szegény hóemberem újra és újra szétesett. De nem adtam fel, csak építettem, miközben Ká megállás nélkül vihogott - a formátlan teremtménytől.
Lemondtam arról, hogy a hóember teste golyókból álljon, így egyfajta mignon-alakot építettem neki. A feje tetejére biggyesztettem a fazekat, majd belenyomkodtam volna a további kellékeket... de a hó azonnal repedni kezdtek, és úgy tűnt, pillanatok alatt szétesik az alkotásom. Így aztán oda tapasztottam a gombokat, ahova a hó engedte. Az eredmény... hmmm... magáért beszél. :-))))
Életem legrondább hóemberét sikerült megépítenem, akit a férjem Hószörnynek nevezett el. Dorkának mindenesetre elmagyaráztam, hogy általában a hóemberek nem így néznek ki, csak most így sikerült - mire ő nagyvonalúan mosolygott rám.

Dorka és a Hószörny
Dorka és a Hószörny

Azért, hogy biztosan ne kapjon kultúrsokkot a gyerek szegény Hószörnytől, séta közben különös figyelmet szenteltünk a környéken épült hóembereknek. Hogy-hogynem, mind nagyon szép volt. Biztos apukák építették... :-))))
Hogy ti se álmodjatok rosszakat a Hószörny miatt, megmutatunk nektek néhány hóembert a szomszédból. Nagyon helyesek. :-)

Piros kalapos hóember
Piros kalapos hóember


... és kék kalapos szomszédja
... és kék kalapos szomszédja

És ha már a szomszédokról beszéltünk, rögtön átvezethetem a témát a Titok című filme és a gasztronómiára. Történt ugyanis, hogy tegnap megnéztük a fent említett filmet. Nem először és nem is utoljára néztük meg, ahogy a témáról szóló könyvet sem egyszer forgattuk már át. A titok arról szór, hogy BÁRMIT megálmodhatunk, ha eléggé hiszünk benne, megvalósul. Sarkítva: "kérjetek és megadatik". Életünk során ezerszer és ezerszer megtapasztaltuk már, hogy a vonzás törvénye valóban így működik, hiszen naponta élünk meg csodákat. De nagyon nehéz mindig pozitívnak lenni, mindig mindent maradéktalanul elhinni - pedig ezen múlik minden. A film nagyon nagy energiákat mozgat meg az emberben, amely utána - nyilván személyiségünktől és érzelmeinktől függően napokig, hetekig, de jobb esetben akár hónapokig, évekig is eltarthat.

Szóval, az történt, hogy kb. 3-4 napja könnyű nyárias kis holmikat vadásztam Dorkának a neten, különféle aukciós piactereken, amiket más anyukák árulnak. Persze nem eszetlenül vásároltam, csak a szükséges darabokat vettem meg. Ugyanakkor képzeletben sok szép kis ruha álmodozásra késztetett, és mint gyógyíthatatlan idealista, elképzeltem, hogy mi lenne, ha... ezt is, azt is, és amazt is megvehetném a Kicsinek. És elmondhatatlan boldogságot éreztem. :-)
Közben finomakat főztem, de kicsit aggasztott, hogy már (kis eltéréssel ugyan), de mindkét hétvégi receptem szerepelt itt, a MME-n... aztán arra gondoltam, nem számít, így is jó lesz. :-)

Ma délben csöngettek. Nem vártam senkit, ezért kíváncsian szaladtam az ajtóhoz. A szomszédunk ácsorgott a küszöbön, kipirosodott arcán kedves mosollyal - kismama, ezért most eleve nagyonnagyon szép. :-))
- Összeszedtem Dorkának egy csomó tavaszi és nyári ruhát, amit a lányok kinőttek, és épp a ti méretetek. Bőven kinövitek, mire a legkisebb babánknak jók lesznek. Tessék - és a kezembe nyomott 4 (!) nagy zsák babaruhát.
Tátott szájjal bámultam, mukkanni sem bírtam, mivel azonnal belémhasított, hogy mi történt - testet öltött egy álom! De mielőtt szóra nyithattam volna a szám, egy doboz sütit nyújtott felém, majd könnyedén hozzátette - a receptet a ruhák tetején találod!
- Köszönöm szépen - hebegtem kábultan, és betántorogtam az ajtón.
- Kááááá - ordítottam fel az emeletre. - Gyere gyorsan!
Egyesével kinyitottuk a zsákokat. Szebbnél-szebb kis ruhák, mackónadrágok, könnyű kis felsők, pólók, kardigánok, zoknik, harisnyák, sortok, kánikularuhák sorakoztak egymáson, baba-illatúan. Alig bírtam nyelni a meghatottságtól. Egytől egyig olyan ruhácskák voltak, mint amiket a neten nézegettem - csak sokkal több. :D
Hát így működik a titok. (Persze kellenek hozzá ilyen cuki szomszédok is - Földangyaloknak hívják az ilyen embereket.)

Fodros tészta (ez volt a dobozban) :-)

Hozzávalók: 5 egész tojás, 16-18 dkg kristálycukor, 15 dkg langyos olvasztott margarin/vaj, 2 db kefir, 1 tejföl, 2 csomag vaníliás cukor, fél liter tej, 25 dkg fodros gyermelyi tészta
Elkészítés:
1.) A masszát összekeverjük a gyermelyi száraz tésztával és kivajazott, zsemlemorzsával megszórt tepsiben megsütjük. Kb. 30 perc a sütési idő.

Fodros édes tészta
Fodros édes tészta

Azért nem csak álmodozással töltöttem a hétvégét. Töltött paprikát és töltött karalábét főztem. Utóbbiból csomagoltam a Földangyaloknak is. :-)
A töltött paprikát azért készítettem, mert úgy volt, a szüleink meglátogatnak minket vasárnap, és gondoltam, jól fog esni egy forró egytálétel. Aztán leesett a hó, és a szüleink úgy döntöttek, nem ülnek autóba. Ránk maradt egy óriási tál - mennyei - töltött paprika, amit, miután lemeóztunk, 2 dobozban lefagyasztottam.

A töltött paprika receptjét itt találjátok >>>
(... és előfőzött rizsből készítettem - hibátlan lett!)

Töltött paprika
Töltött paprika

A töltött karalábét majd jövő héten dokumentálom, nehogy hó-sokkot kapjatok tőlünk. :-) Érdekessége, hogy sajtos besamell van rajta, és hogy Dorka volt a főkukta...

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.