Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Mákos guba  recept
Mákos guba
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Morzsáló (blog)

2010. január 4. Karácsony után - fokhagymával felvértezve

Az idei karácsony egy kicsit másképp alakult, mint ahogy terveztem, ugyanis Szenteste előtt részt vettünk egy Halász Judit koncerten, ami után Dorka és Ká nagyon csúnyán megbetegedett.

Maga a koncert szuper volt, Dorka végig tapsikolta az egészet. Halász Judit pont olyan volt, mint gyermekkoromban, pedig az nem most volt... a hangja kristálytiszta, a kedvessége, zenéje megindító. A terem zsúfolásig telt gyerekekkel, akik bizony, szóról szóra ismerték az összes számot. A program egyetlen negatívuma az volt, hogy több olyan szülőt is láttunk, aki ugatva köhögött és nonstop az orrát fújta - miközben kisgyerekek ültek minden egyes széken. Nem értem, ha valaki beteg, miért nem marad otthon? Mert már megváltotta a jegyet, és akkor kit érdekel, hogy hány embert fertőz meg? Hmmm... hát, azt hiszem, az emberek mentalitásán van még mit változtatni.

Halász Judit koncerten
Halász Judit koncerten


Koncert után :-)
Koncert után :-)

A kórság másfél nappal később jelentkezett, magas lázzal. A gyerekorvos szerencsére azonnal kijött, és megvizsgálta Dorkát, Ká-t pedig az ügyeletesek nézték meg, mert ő Szentestére lázasodott be. Így aztán az ünnepek alatt gyógyszert adagoltam, felváltva hűtőfürdőt készítettem nekik, ágyneműt húztam és ápoltam őket. Érdekes módon, engem valahogy elkerült a vírus. Talán azért, mert végig azt mondogattam, "én nem lehetek beteg, mindenképp egészséges maradok!" Ezen túl minden reggel és este megettem 1-1 gerezd fokhagymát és egy kanál mézet. És bevált! :D
A vírus azért felborította a programomat, így a bejglisütés elmaradt (anyukám megsütötte helyettem), a halászlevet is bebuktam, egyedül a harcsát készítettem el. De azt nem is akárhogyan...

Fokhagymás harcsafilével rakott túrós csusza

Hozzávalók: 1 kg harcsafilé, só, 1 dl olívaolaj, grill halfűszer, kapor, 8 gerezd fokhagyma, 50 dkg csuszatészta, 10 dkg húsos füstölt szalonna, 25 dkg túró, 5 dl tejföl
Elkészítés:
1.) A harcsafilét feldaraboljuk (tenyérnyire), leöblítjük, besózzuk, picit állni hagyjuk.
2.) A fokhagymát megtisztítjuk, átnyomjuk, összekeverjük az olívaolajjal.
3.) A szalonnát felkockázzuk, megpirítjuk.
4.) A csuszatésztát forró, sós vízben megfőzzük, leszűrjük, majd összekeverjük a szalonnakockákkal és annak zsírjával. Hozzáadjuk a túrót és a tejfölt, jól összekeverjük az egészet, és picit megsózzuk. (Óvatosan, mert a hal is sós lesz!)
5.) Előveszünk egy jénai tálat, olívával megkenjük az alját, majd a harcsafilé felével beterírjük. Minden egyes halszeletet vastagon megkenünk a fokhagymás olívával.
6.) A harcsaszeletekre túrós csuszát teszünk, majd befedjük az egészet a maradék hallal, és ismét alaposan megkenjük fokhagymás olívával a halfiléket. Megszórjuk grill halfűszerrel és kaporral. Ezüstpapírral befedjük a tálat, és előmelegített sütőben, 200 fokon 1 órát sütjük. A sütési idő vége előtt 15 perccel leszedjük a fóliát a jénairól.

Fokhagymás harcsafilével rakott túrós csusza
Fokhagymás harcsafilével rakott túrós csusza

Nyilvánvaló, hogy "minden szentnek maga felé hajlik a keze", de büszkén állítom, hogy öt éves gasztronómiai pályafutásom remeke ez a harcsás csusza, szívből ajánlom mindenkinek! :-))

Dorka a minikonyhában :D
Dorka a minikonyhában :D

Kis családom betegsége ellenére idén is nagyon szép volt a Karácsony. Jó volt együtt lenni a szüleinkkel, és a karácsonyfa fényeiben gyönyörködni. A legszebb díszeket - gyerekperspektívából nézve -, egészen alacsonyra tettük, így a kicsi jól láthatta az angyalfigurákat, a fehér rénszarvast és az aranyszínű csengettyűket. Amikor meglátta a fát, tátva maradt a csöpp kis szája, és azt mondta: óóóóó. (Szerencsére Ká felvette videóra...:-))
Mindenki nagyon boldog volt az ajándékaival. A képen Dorka a kis konyhájában látható, ahol azonnal is előszeretettel főzöget. Rém lelkes, és mindenfélét magyaráz (gondolom, a titkos recepjeiről). Általában már reggel ezzel kezdi a napot, és mindig ad kóstolót a főztjéből. Ha ez így megy tovább, neki adom a Morzsálót... :-))))))

Az ünnepek alatt a szüleink tehermentesítettek a főzés alól (hogy a betegeimmel foglalkozhassak), így jobbára azt ettük, amit Éva és az anyukám főztek. Éva készített egy csodálatos libacombot, amit megtöltött valami répás-zöldséges töltelékkel. Sajna ennek még nincs meg a leírása, de amint tudom, pótlom. Addig, nyálcsorgatónak, ideteszem a fotóját...:D

Töltött libacomb majonézes krpumplival és salátával
Töltött libacomb majonézes krpumplival és salátával

Tejfölös Hagymaleves

Hozzávalók: 1 póréhagyma, 1 csomó újhagyma, 1 csokor snidling, olaj, húsleveskocka, 2 dl tejföl, kifli, kevés füstölt sajt, só, bors, szerecsendió
Elkészítés:
1.) A hagymákat az olajon megdinszteljük, majd 2 evőkanál liszttel meghintjük, felengedjük 1,5 liter vízzel, és beletesszük a húslevekockát. Őrölt borssal, őrölt szerecsendióval ízesítjük.
2.) Kb fél óráig főzzük, majd belekeverjük a tejfölt. Összeturmixoljuk, a tetejét megszórjuk kevés összevágot snidlinggel.
3.) Tálalásnál a tányér aljára pirított kifliszeleteket teszünk, amire ráolvasztunk kevés füstölt sajtot.

Hagymaleves sajtos pirítóssal
Hagymaleves sajtos pirítóssal

Húsos-tojásos rakott brokkoli

Hozzávalók: 1 kg brokkoli, 75 dkg darált hús, 1 marék rizs, 4 db kemény tojás, tejföl, só, bors, oregáno, hagyma, fokhagyma, 10 dkg fokhagymás sajt, piros paprika
Elkészítés:
1.) A darált húst egy fej apróra vágott dinsztelt hagymára tesszük, majd kevés borssal, oregánóval és fokhagymával, piros paprikával megszórjuk, kb. 1,5 dl vízzel felengedjük. Puhára főzzük.
2.) Közben a rizst is megfőzzük. A brokkolit sós vízben megpuhítjuk.
3.) A tepsi aljára brokkolit teszünk, majd erre kerül a rizzsel összekevert darált hús, ennek tetejére szeljük fel a kemény tojásokat. Rátördeljük a fokhagymás sajtot, és kb 4 dl tejföllel ízesítjük.
4.) A tetejére ismét brokkoli kerül. Kb. 20 percig sütjük, 200 fokon.

Húsos-tojásos rakott brokkoli
Húsos-tojásos rakott brokkoli

Jövő héten egy nagyon izgi sütivel és egy vámpíros filmmel jelentkezem. A süti érdekessége, hogy már kész van, anya 24-én sütötte meg, de a tálalásig 3(!) hetet állnia kell. A vámpíros filmről pedig csak annyit, hogy minden idők egyik legszebb szerelmes filmje... legalábbis szerintem. :-)

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.