Maga a koncert szuper volt, Dorka végig tapsikolta az egészet. Halász Judit pont olyan volt, mint gyermekkoromban, pedig az nem most volt... a hangja kristálytiszta, a kedvessége, zenéje megindító. A terem zsúfolásig telt gyerekekkel, akik bizony, szóról szóra ismerték az összes számot. A program egyetlen negatívuma az volt, hogy több olyan szülőt is láttunk, aki ugatva köhögött és nonstop az orrát fújta - miközben kisgyerekek ültek minden egyes széken. Nem értem, ha valaki beteg, miért nem marad otthon? Mert már megváltotta a jegyet, és akkor kit érdekel, hogy hány embert fertőz meg? Hmmm... hát, azt hiszem, az emberek mentalitásán van még mit változtatni.
A kórság másfél nappal később jelentkezett, magas lázzal. A gyerekorvos szerencsére azonnal kijött, és megvizsgálta Dorkát, Ká-t pedig az ügyeletesek nézték meg, mert ő Szentestére lázasodott be. Így aztán az ünnepek alatt gyógyszert adagoltam, felváltva hűtőfürdőt készítettem nekik, ágyneműt húztam és ápoltam őket. Érdekes módon, engem valahogy elkerült a vírus. Talán azért, mert végig azt mondogattam, "én nem lehetek beteg, mindenképp egészséges maradok!" Ezen túl minden reggel és este megettem 1-1 gerezd fokhagymát és egy kanál mézet. És bevált! :D
A vírus azért felborította a programomat, így a bejglisütés elmaradt (anyukám megsütötte helyettem), a halászlevet is bebuktam, egyedül a harcsát készítettem el. De azt nem is akárhogyan...
Hozzávalók: 1 kg harcsafilé, só, 1 dl olívaolaj, grill halfűszer, kapor, 8 gerezd fokhagyma, 50 dkg csuszatészta, 10 dkg húsos füstölt szalonna, 25 dkg túró, 5 dl tejföl
Elkészítés:
1.) A harcsafilét feldaraboljuk (tenyérnyire), leöblítjük, besózzuk, picit állni hagyjuk.
2.) A fokhagymát megtisztítjuk, átnyomjuk, összekeverjük az olívaolajjal.
3.) A szalonnát felkockázzuk, megpirítjuk.
4.) A csuszatésztát forró, sós vízben megfőzzük, leszűrjük, majd összekeverjük a szalonnakockákkal és annak zsírjával. Hozzáadjuk a túrót és a tejfölt, jól összekeverjük az egészet, és picit megsózzuk. (Óvatosan, mert a hal is sós lesz!)
5.) Előveszünk egy jénai tálat, olívával megkenjük az alját, majd a harcsafilé felével beterírjük. Minden egyes halszeletet vastagon megkenünk a fokhagymás olívával.
6.) A harcsaszeletekre túrós csuszát teszünk, majd befedjük az egészet a maradék hallal, és ismét alaposan megkenjük fokhagymás olívával a halfiléket. Megszórjuk grill halfűszerrel és kaporral. Ezüstpapírral befedjük a tálat, és előmelegített sütőben, 200 fokon 1 órát sütjük. A sütési idő vége előtt 15 perccel leszedjük a fóliát a jénairól.
Nyilvánvaló, hogy "minden szentnek maga felé hajlik a keze", de büszkén állítom, hogy öt éves gasztronómiai pályafutásom remeke ez a harcsás csusza, szívből ajánlom mindenkinek! :-))
Kis családom betegsége ellenére idén is nagyon szép volt a Karácsony. Jó volt együtt lenni a szüleinkkel, és a karácsonyfa fényeiben gyönyörködni. A legszebb díszeket - gyerekperspektívából nézve -, egészen alacsonyra tettük, így a kicsi jól láthatta az angyalfigurákat, a fehér rénszarvast és az aranyszínű csengettyűket. Amikor meglátta a fát, tátva maradt a csöpp kis szája, és azt mondta: óóóóó. (Szerencsére Ká felvette videóra...:-))
Mindenki nagyon boldog volt az ajándékaival. A képen Dorka a kis konyhájában látható, ahol azonnal is előszeretettel főzöget. Rém lelkes, és mindenfélét magyaráz (gondolom, a titkos recepjeiről). Általában már reggel ezzel kezdi a napot, és mindig ad kóstolót a főztjéből. Ha ez így megy tovább, neki adom a Morzsálót... :-))))))
Az ünnepek alatt a szüleink tehermentesítettek a főzés alól (hogy a betegeimmel foglalkozhassak), így jobbára azt ettük, amit Éva és az anyukám főztek. Éva készített egy csodálatos libacombot, amit megtöltött valami répás-zöldséges töltelékkel. Sajna ennek még nincs meg a leírása, de amint tudom, pótlom. Addig, nyálcsorgatónak, ideteszem a fotóját...:D
Hozzávalók: 1 póréhagyma, 1 csomó újhagyma, 1 csokor snidling, olaj, húsleveskocka, 2 dl tejföl, kifli, kevés füstölt sajt, só, bors, szerecsendió
Elkészítés:
1.) A hagymákat az olajon megdinszteljük, majd 2 evőkanál liszttel meghintjük, felengedjük 1,5 liter vízzel, és beletesszük a húslevekockát. Őrölt borssal, őrölt szerecsendióval ízesítjük.
2.) Kb fél óráig főzzük, majd belekeverjük a tejfölt. Összeturmixoljuk, a tetejét megszórjuk kevés összevágot snidlinggel.
3.) Tálalásnál a tányér aljára pirított kifliszeleteket teszünk, amire ráolvasztunk kevés füstölt sajtot.
Hozzávalók: 1 kg brokkoli, 75 dkg darált hús, 1 marék rizs, 4 db kemény tojás, tejföl, só, bors, oregáno, hagyma, fokhagyma, 10 dkg fokhagymás sajt, piros paprika
Elkészítés:
1.) A darált húst egy fej apróra vágott dinsztelt hagymára tesszük, majd kevés borssal, oregánóval és fokhagymával, piros paprikával megszórjuk, kb. 1,5 dl vízzel felengedjük. Puhára főzzük.
2.) Közben a rizst is megfőzzük. A brokkolit sós vízben megpuhítjuk.
3.) A tepsi aljára brokkolit teszünk, majd erre kerül a rizzsel összekevert darált hús, ennek tetejére szeljük fel a kemény tojásokat. Rátördeljük a fokhagymás sajtot, és kb 4 dl tejföllel ízesítjük.
4.) A tetejére ismét brokkoli kerül. Kb. 20 percig sütjük, 200 fokon.
Jövő héten egy nagyon izgi sütivel és egy vámpíros filmmel jelentkezem. A süti érdekessége, hogy már kész van, anya 24-én sütötte meg, de a tálalásig 3(!) hetet állnia kell. A vámpíros filmről pedig csak annyit, hogy minden idők egyik legszebb szerelmes filmje... legalábbis szerintem. :-)
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.