Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Puncstorta  recept
Puncstorta
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Mákos guba  recept
Mákos guba
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
A földön egy kis elefánt feküdt. Panaszosan tülkölt felém, mintha azt mondaná, vigyázz, nehogy rámlépj, Dorka zsebéből estem ki! Gondoltam magamban, dehogy lépek rád, kis barátom, ne izguj, és lehajoltam érte.

... aztán úgy maradtam. :-))) Korábban csak filmekben láttam ilyen helyzetet, illetve egyszer a férjem hólapátolás közben maradt így, L-alakban, lehajolva, jajjveszékelve. Amikor megpróbáltam felegyenesedni, olyan fájdalom nyilallt a derekamba, hogy megszólalni sem bírtam, így négykézláb a kanapéhoz másztam, és onnan ordítottam fel az emeletre, hogy jöjjenek már le.
Őszintén bevallom, mindig azt gondoltam, hogy ez a "derekas-téma" a férfiak részéről rendesen túl van "rinyálva", de nem. Valami horror, olyan kellemetlen, és még felkészülni sem lehet rá, hiszen a semmiből csap le az emberre. Szóval kifeküdtem, szó szerint. Nagy szerencsémre Éva ortopéd orvos, így nem kellett találgatnom, mivel tudnám elmulasztani a derékfájásomat. Nem mondom, hogy nem ijedtem meg attól, amit mondott, de végülis néhány nap / hét? alatt teljesen kiheverhetem az egészet, ha eleget pihenek, és szedem a gyógyszereket... szóval mostantól regényeket olvasok, és mesefilmeket nézek Dorkával, a nagymamák meg főznek nekünk. :-))) Azért nem ilyen vidám az egész, mert úgy közlekedek, mint egy robot, és egész éjjel azon merengtem, hogyan fogom hason megírni az egész részt, anélkül, hogy ne görcsöljön be a hátam? De végül is sikerült, fogadjátok szeretettel! :-)

A következőket Éva sütötte-főzte nekünk, és olyan gondoskodó volt, hogy mindenből több adaggal csinált, hogy a következő napokban se kelljen főznöm...

Palóc gulyás

Hozzávalók: 50 dkg marha hús, 3 evőkanál olaj, 1 fej hagyma, 20 dkg burgonya, 2 sárga répa, 1 csomag zöldbab (fagyasztott) piros paprika, só, őrölt bors, a haráshoz: liszt + tejföl
Elkészítés:
1.) A hagymát kevés olajon megdinszteljük, rárakjuk a húst és fehéredésig pirítjuk, majd lehúzzuk a tűrzől, megszórjuk piros paprikával, sózzuk, borsozzuk, felöntjük vízzel, és takaréklángon, lefedve pörköltöt készítünk belőle.
2.) Ha a hús már puha, mellé tesszük a megtisztított, felkockázott burgonyát és hasábokra vágott répát, és felöntjük annyi vízzel, hogy mindent ellepjen a lé.
3.) Végül beletesszük a zöldbabot, és puhára főzzük.
4.) Lisztes tejföllel csomómentesen behabarjuk, ha igényli, sózzuk, borsozzuk, és forrón tálaljuk.

Palóc gulyás
Palóc gulyás

A palacsintát Dorka miatt kértük, mert a Kicsi nagyon szereti a tésztákat és a tejfölös, könnyű husikat. (A paprikás csirke eleve nagy kedvenc.)

Hortobágyi húsos palacsinta

Hozzávalók: 1 kis csirkéből készült paprikás csirke, 12 db sós palacsinta (a tésztát lásd alább), tejföl
Elkészítés:
1.) A paprikás csirkét kicsontozzuk, a levét félre tesszük, a húst apróra vágjuk, 1-2 dl tejföllel kikeverjük, és a palacsintákba töltjük, majd azokat negyedbe hajtogatva kizsírozott tepsibe tesszük.
2.) A szaftot szintén 1-2 dl tejföllel összekeverjük, a palacsintákra öntjük, és a tepsit betesszük a sütőbe, de csak épp annyi időre, hogy átmelegedjen.

Hortobágyi húsos palacsinta
Hortobágyi húsos palacsinta

Ez Éva első túró rudija, és bár nem "visel" pettyes ruhát, sokkal jobb, mint az eredeti... :-))))

Óriás túró rudi :-)

Hozzávalók: 50 dkg házi túró, 5 evőkanál cukor, 3 csomag vaníliás cukor (diétázóknak nyírfa cukor), frissen facsart citromlé, reszelt citromhéj, 1 pohár tejföl, 2 dl víz, 1 csomag zselatin
A tetejére: étcsokoládé (3 tábla Bársony Boci étcsokoládé)
Elkészítés:
1.) A túrót összekeverjük a többi hozzávalóval és a vízben feloldott zselatinnal. Fóliával kibélelt őzgerinc formába tesszük, és egy éjszakára a hűtőben pihentetjük.
2.) Másnap tálra borítjuk, és gőz felett megolvasztott étcsokoládéval vonjuk be. A teljes dermedésig a hűtőbe tesszük.

Óriás túró rudi :-)
Óriás túró rudi :-)

A gombás palacsinta saját "remekmű", még a lerobbanásom előtti napokból. Nagyon egyszerű, gyors recept, és pihekönnyű ebéd, a gyerekeknek is ízleni fog, érdemes kipróbálni!

Gombás palacsinta

Hozzávalók a palacsintához: 20 dkg liszt, 2 tojás, 5 dl tej, csipet só, 0,5 dl olaj
A gombás töltelékhez: 1 doboz friss csiperke gomba, kevés olíva olaj, só, bors, piros paprika, majoránna, 1 csokor friss petrezselyem
A díszítéshez: tejföl, citromfű
Ekészítés:
1.) A palacsinta hozzávalót konyhai robotgéppel csomómentesre keverjük, és 1 órát állni hagyjuk.
2.) A gombát megtisztítjuk, felszeleteljük, és kevés olíván megpirítjuk. Lehúzzuk a tűzről, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk piros paprikával és majorannával, felöntjük egy kis vízzel és puhára pároljuk.
3.) Ha elkészült, friss petrezselyemmel megszórjuk, és a tölteléket a palacsintákba töltjük. Tejföllel, egy-egy szelet gombával, citromfűvel díszítjük.

A gombás tölteléket a palacsintába töltjük, majd kétszer félbe hajtjuk
A gombás tölteléket a palacsintába töltjük, majd kétszer félbe hajtjuk


Gombás palacsinta - tálalva :-)
Gombás palacsinta - tálalva :-)

A házi zsemlém pedig a férjem szerint jobb, mint a bármelyik pékségben kapható zsemle, igaz, talán nem olyan mutatós, de az íze és az állaga kárpótol a szerény külsőért. :-)

Olívás házi zsemle

Hozzávalók: 50 dkg liszt, 3 evőkanál olíva olaj, 2 dkg élesztő, só, 3,5 dl tej, 2 evőkanál tejföl
Elkészítés:
1.) Összegyúrjuk, dagasztjuk, kelesztjük a tésztát (kenyérsütőgéppel is lehet).
2.) Lisztezett deszkán átgyúrjuk a tésztát (ha ragad, adjunk hozzá lisztet), és 3 ujjnyi vastagra kinyújtjuk, majd fánkszaggatóval kiszúrjuk.
3.) A zsemléket sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, olíva olajjal megkenjük, és 200 fokon ropogósra sütjük. Kb. 35-40 perc. Nem kell, hogy túl barna legyen!

Olívás házi zsemle - sokáig friss marad!
Olívás házi zsemle - sokáig friss marad!

És még két kép, Veszprémből, a napokban átadott Kolostor parkról, amit tavasszal, ha jó idő lesz, és szépen kizöldül a természet mindenkinek érdemes megnéznie.

Veszprém, Kolostor park
Veszprém, Kolostor park

Szóval, ha X-Faktor koncertre mentek a Vastag-testvérek szülővárosára, szánjatok időt arra, hogy megnézzétek az 1 milliárt 74 millió Ft-ból épült turista látványosságot... érdemes. :-)

Kolostor park és a templom
Kolostor park és a templom

Az mondjuk számomra talány, hogy miért nem áprilisban adták át a parkot, amikor minden virág virítana, és zöldellne a fű meg a fák, de végülis a park sikere nem ezen fog múlni. Őrült nagyot lehet sétálni a Veszprémi Állatkerttől elindulva, hosszú kilométereken át a két szép játszótér, a hatalmas tó, a kis templom, és a számtalan pihenő mellett kanyargó épített ösvényen. Remek piknikhely lehet ez családosoknak, szerelmeseknek, természet barátoknak. :-)

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.