Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Minestrone recept
Minestrone
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Mákos guba  recept
Mákos guba
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Desszert

Így lesz tökéletes a crumble, a morzsasüti

crumble
A morzsasütinek magyarítható angol crumble a lusták süteménye. Percek alatt összehatod morzsolt tésztából és szinte bármilyen gyümölcsből, aztán már mehet is a sütőbe.

Kezdőként sem vallhatsz vele szégyent, mert olyan egyszerű, hogy egy gyerek is képes elkészíteni.

Mi kell hozzá?

Keress egy tűzálló tálat vagy piteformát, esetleg több kis felfújtformát vagy tálkát. A morzsához csupán némi cukor, liszt és vaj kell, gyümölcsből pedig friss, fagyasztott és befőtt egyaránt megfelel.

Sárgabarackos crumble >>>
Sárgabarackos crumble >>>
Miért ilyen spórolós?

A múlt században az angolok nem akarták hagyományos tészta készítésére pazarolni az ínséges háborús időkben jegyre osztott kevéske cukrot, lisztet, vajat – és kitalálták a crumble-t, ami lefordítva morzsát jelent.

Így készítsd a morzsát!

Végy 1 rész finom szemcséjű vagy porcukrot, 1 rész vajat és 2 rész lisztet. Fontos, hogy a vaj hideg legyen. Vágd fel darabokra, majd az ujjaid segítségével gyorsan dolgozd össze a cukorral, a liszttel és csipetnyi sóval. Ne használj robotgépet, mert ha túlkevered a masszát, a megsült morzsa túl puha lesz! A tésztát érdemes a hűtőben pihentetni kb. 30 percig, így könnyebben a tálba pakolt gyümölcsre csipkedheted vagy durvára reszelheted.

Szilvás morzsás >>>
Szilvás morzsás >>>
Kedvedre variálhatod

Ropogósabbá teszi a morzsát, ha az alapmasszához zabpelyhet, esetleg egy tojást adsz. A liszt egy részét darált mandulával, dióval, mogyoróval helyettesítheted. A fűszerek (pl. a vanília és a fahéj), valamint egy kevés kakaó teltebb ízt kölcsönöznek.

A gyümölcsöket is megbolondíthatod fűszerekkel. Pl. az őszibarackot citromfűvel, a málnát friss bazsalikommal párosíthatod.

Fagyassz le egy adag morzsát!

Legközelebb időt spórolsz magadnak, ha kétszeres mennyiségű tésztamasszát készítesz. A pluszadagot csipkedd sütőpapírral leterített tepsibe vagy tálcára, egy rétegben eloszlatva fagyaszd le, majd csomagold mélyhűtőtasakba. Felhasználáskor fagyosan szórd a gyümölcsre és valamivel tovább süsd, mint a frisset.

Epres morzsasüti >>>
Epres morzsasüti >>>
Legjobbak a savanykás gyümölcsök

Tavasszal nyerő páros az eper rebarbarával. Nyáron jó választás minden bogyós, a cseresznye, a meggy és a barack, ősszel jöhet a szilva, az alma és körte. Valamennyit vegyesen is használhatod. Érett datolya vagy édes aszalt gyümölcs esetén csökkentsd a cukor mennyiségét; a befőtteket alaposan csepegtesd le, a fagyasztott gyümölcsöt olvaszd ki!

Forró sütőben süsd!

A sütőt felső fűtéssel melegítsd elő 220 fokra, vagy hagyományos sütőnél a felső részébe told a tálat. Légkeverésnél 200 fokot állíts be. A crumble akkor jó, ha a tésztamorzsa szép aranysárgára sült. Ez a sütőtől függően min. 25 percbe telik.

Szilvás crumble >>>
Szilvás crumble >>>
Langyosan a legfinomabb

A sütőből kivett crumble-t fogyasztás előtt egyszerűen megszórhatod porcukorral. Pazar desszertként vagy délutáni süteményként tálalhatod, ha felturbózod vaníliaszósszal, tejszínhabbal vagy egy gombóc fagyival, illetve megszórod diófélékkel.

Crumble bogyós gyümölcsökkel lépésről lépésre >>>
További tippek, trükkök édes és sós morzsasütihez >>>
Crumble receptek >>>
13 ISTENI MORZSASÜTI, AMIT NEM LEHET ELRONTANI >>>

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.