Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Birsalmabefőtt recept
Birsalmabefőtt
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Birsalmakompót tartósítószer-mentesen recept
Birsalmakompót tartósítószer-mentesen
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin recept
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Puncstorta  recept
Puncstorta
Desszert

Így lesz tökéletes a crumble, a morzsasüti

crumble
A morzsasütinek magyarítható angol crumble a lusták süteménye. Percek alatt összehatod morzsolt tésztából és szinte bármilyen gyümölcsből, aztán már mehet is a sütőbe.

Kezdőként sem vallhatsz vele szégyent, mert olyan egyszerű, hogy egy gyerek is képes elkészíteni.

Mi kell hozzá?

Keress egy tűzálló tálat vagy piteformát, esetleg több kis felfújtformát vagy tálkát. A morzsához csupán némi cukor, liszt és vaj kell, gyümölcsből pedig friss, fagyasztott és befőtt egyaránt megfelel.

Sárgabarackos crumble >>>
Sárgabarackos crumble >>>
Miért ilyen spórolós?

A múlt században az angolok nem akarták hagyományos tészta készítésére pazarolni az ínséges háborús időkben jegyre osztott kevéske cukrot, lisztet, vajat – és kitalálták a crumble-t, ami lefordítva morzsát jelent.

Így készítsd a morzsát!

Végy 1 rész finom szemcséjű vagy porcukrot, 1 rész vajat és 2 rész lisztet. Fontos, hogy a vaj hideg legyen. Vágd fel darabokra, majd az ujjaid segítségével gyorsan dolgozd össze a cukorral, a liszttel és csipetnyi sóval. Ne használj robotgépet, mert ha túlkevered a masszát, a megsült morzsa túl puha lesz! A tésztát érdemes a hűtőben pihentetni kb. 30 percig, így könnyebben a tálba pakolt gyümölcsre csipkedheted vagy durvára reszelheted.

Szilvás morzsás >>>
Szilvás morzsás >>>
Kedvedre variálhatod

Ropogósabbá teszi a morzsát, ha az alapmasszához zabpelyhet, esetleg egy tojást adsz. A liszt egy részét darált mandulával, dióval, mogyoróval helyettesítheted. A fűszerek (pl. a vanília és a fahéj), valamint egy kevés kakaó teltebb ízt kölcsönöznek.

A gyümölcsöket is megbolondíthatod fűszerekkel. Pl. az őszibarackot citromfűvel, a málnát friss bazsalikommal párosíthatod.

Fagyassz le egy adag morzsát!

Legközelebb időt spórolsz magadnak, ha kétszeres mennyiségű tésztamasszát készítesz. A pluszadagot csipkedd sütőpapírral leterített tepsibe vagy tálcára, egy rétegben eloszlatva fagyaszd le, majd csomagold mélyhűtőtasakba. Felhasználáskor fagyosan szórd a gyümölcsre és valamivel tovább süsd, mint a frisset.

Epres morzsasüti >>>
Epres morzsasüti >>>
Legjobbak a savanykás gyümölcsök

Tavasszal nyerő páros az eper rebarbarával. Nyáron jó választás minden bogyós, a cseresznye, a meggy és a barack, ősszel jöhet a szilva, az alma és körte. Valamennyit vegyesen is használhatod. Érett datolya vagy édes aszalt gyümölcs esetén csökkentsd a cukor mennyiségét; a befőtteket alaposan csepegtesd le, a fagyasztott gyümölcsöt olvaszd ki!

Forró sütőben süsd!

A sütőt felső fűtéssel melegítsd elő 220 fokra, vagy hagyományos sütőnél a felső részébe told a tálat. Légkeverésnél 200 fokot állíts be. A crumble akkor jó, ha a tésztamorzsa szép aranysárgára sült. Ez a sütőtől függően min. 25 percbe telik.

Szilvás crumble >>>
Szilvás crumble >>>
Langyosan a legfinomabb

A sütőből kivett crumble-t fogyasztás előtt egyszerűen megszórhatod porcukorral. Pazar desszertként vagy délutáni süteményként tálalhatod, ha felturbózod vaníliaszósszal, tejszínhabbal vagy egy gombóc fagyival, illetve megszórod diófélékkel.

Crumble bogyós gyümölcsökkel lépésről lépésre >>>
További tippek, trükkök édes és sós morzsasütihez >>>
Crumble receptek >>>
13 ISTENI MORZSASÜTI, AMIT NEM LEHET ELRONTANI >>>

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.