Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Mákos guba  recept
Mákos guba
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Desszert

Így lesz tökéletes a crumble, a morzsasüti

crumble
A morzsasütinek magyarítható angol crumble a lusták süteménye. Percek alatt összehatod morzsolt tésztából és szinte bármilyen gyümölcsből, aztán már mehet is a sütőbe.

Kezdőként sem vallhatsz vele szégyent, mert olyan egyszerű, hogy egy gyerek is képes elkészíteni.

Mi kell hozzá?

Keress egy tűzálló tálat vagy piteformát, esetleg több kis felfújtformát vagy tálkát. A morzsához csupán némi cukor, liszt és vaj kell, gyümölcsből pedig friss, fagyasztott és befőtt egyaránt megfelel.

Sárgabarackos crumble >>>
Sárgabarackos crumble >>>
Miért ilyen spórolós?

A múlt században az angolok nem akarták hagyományos tészta készítésére pazarolni az ínséges háborús időkben jegyre osztott kevéske cukrot, lisztet, vajat – és kitalálták a crumble-t, ami lefordítva morzsát jelent.

Így készítsd a morzsát!

Végy 1 rész finom szemcséjű vagy porcukrot, 1 rész vajat és 2 rész lisztet. Fontos, hogy a vaj hideg legyen. Vágd fel darabokra, majd az ujjaid segítségével gyorsan dolgozd össze a cukorral, a liszttel és csipetnyi sóval. Ne használj robotgépet, mert ha túlkevered a masszát, a megsült morzsa túl puha lesz! A tésztát érdemes a hűtőben pihentetni kb. 30 percig, így könnyebben a tálba pakolt gyümölcsre csipkedheted vagy durvára reszelheted.

Szilvás morzsás >>>
Szilvás morzsás >>>
Kedvedre variálhatod

Ropogósabbá teszi a morzsát, ha az alapmasszához zabpelyhet, esetleg egy tojást adsz. A liszt egy részét darált mandulával, dióval, mogyoróval helyettesítheted. A fűszerek (pl. a vanília és a fahéj), valamint egy kevés kakaó teltebb ízt kölcsönöznek.

A gyümölcsöket is megbolondíthatod fűszerekkel. Pl. az őszibarackot citromfűvel, a málnát friss bazsalikommal párosíthatod.

Fagyassz le egy adag morzsát!

Legközelebb időt spórolsz magadnak, ha kétszeres mennyiségű tésztamasszát készítesz. A pluszadagot csipkedd sütőpapírral leterített tepsibe vagy tálcára, egy rétegben eloszlatva fagyaszd le, majd csomagold mélyhűtőtasakba. Felhasználáskor fagyosan szórd a gyümölcsre és valamivel tovább süsd, mint a frisset.

Epres morzsasüti >>>
Epres morzsasüti >>>
Legjobbak a savanykás gyümölcsök

Tavasszal nyerő páros az eper rebarbarával. Nyáron jó választás minden bogyós, a cseresznye, a meggy és a barack, ősszel jöhet a szilva, az alma és körte. Valamennyit vegyesen is használhatod. Érett datolya vagy édes aszalt gyümölcs esetén csökkentsd a cukor mennyiségét; a befőtteket alaposan csepegtesd le, a fagyasztott gyümölcsöt olvaszd ki!

Forró sütőben süsd!

A sütőt felső fűtéssel melegítsd elő 220 fokra, vagy hagyományos sütőnél a felső részébe told a tálat. Légkeverésnél 200 fokot állíts be. A crumble akkor jó, ha a tésztamorzsa szép aranysárgára sült. Ez a sütőtől függően min. 25 percbe telik.

Szilvás crumble >>>
Szilvás crumble >>>
Langyosan a legfinomabb

A sütőből kivett crumble-t fogyasztás előtt egyszerűen megszórhatod porcukorral. Pazar desszertként vagy délutáni süteményként tálalhatod, ha felturbózod vaníliaszósszal, tejszínhabbal vagy egy gombóc fagyival, illetve megszórod diófélékkel.

Crumble bogyós gyümölcsökkel lépésről lépésre >>>
További tippek, trükkök édes és sós morzsasütihez >>>
Crumble receptek >>>
13 ISTENI MORZSASÜTI, AMIT NEM LEHET ELRONTANI >>>

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.