Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Minestrone recept
Minestrone
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Folytatódik európai csavargásunk! Az olasz, a francia, a német és az angol konyha után Írország az úti cél!

Már szó esett itt Angliáról, és túl nagy különbség nincs az angol és az ír konyha között.

A turistának Írországban is érdemes egy nagy reggelivel kezdenie a napot: tojással, szalonnával, krumplival, babbal, gombával, hozzá pirított kenyér, dzsem, vaj, kávé vagy tea, narancslé jár.

A legnevesebb ír specialitás az irish stew, vagyis az ír gulyás. Bárányhúsból, ritkábban marhahúsból, továbbá krumpliból, hagymából, káposztából, egyéb zöldségekből főtt, gulyásleves sűrűségű egytálétel. Szabálya hasonló, mint mifelénk a hortobágyi palacsintának: csak nagyon megbízható helyen szabad enni, mert különben ki tudja, mi minden kerül bele az előző napok maradékából.

Mindenhol ehetünk egy jó hamburgert is. Most ne a gyorsétterem láncokból ismert lapos korongra gondoljunk, hanem egy emberes, nyolc, tíz vagy még több oz (uncia), vagyis 25-30 deka nyers súlyú, szaftos, jól megsütött tiszta darált húsra, amihez sült krumpli, szószok, pirított zsemle és saláta jár. Utána biztos nem leszünk éhesek.

A híres Guinness sör
A híres Guinness sör

A másik nevezetesség a Guinness sör, amit immár 250 éve főznek eredeti telephelyén, Dublinban, és azóta már többfelé Nagy Britanniában és a világon. Dublinban egy múzeumban is megismerkedhetünk az ottani sörgyártás történetével, érdekességeivel. Erzsébet királynő személyében májusban először járt angol uralkodó az önálló Ír Köztársaságban. Ő is ellátogatott a sörgyárba. Bár a helyszínen nem kóstolta meg a frissen csapolt italt, ismeretes, hogy otthon ő is szívesen megiszik egy-egy pohárral.

Ugyancsak ki kell próbálni az ír whiskeyt (így írják, ellentétben a skót vagy angol whiskyvel). És még egy világszerte ismert ír italt midenképpen meg kell említenünk: az irish coffee-t, vagyis az ír kávét. Forró kávéba whiskey és cukor kerül, a tetejére pedig tejszínhab.

A nevetetes whiskey...
A nevetetes whiskey...

Egyébként az étkezésekhez általában csak vizet isznak az írek. Sört vagy whiskey-t este a pubban isznak.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.