Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Mákos guba  recept
Mákos guba
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Puncstorta  recept
Puncstorta
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen recept
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Svájc kis ország, három nagy szomszéddal, amelyek rányomják bélyegüket a svájci étkezési szokásokra. Tehát Svájcban ehetünk franciául, németül, olaszul, továbbá nemzetköziül. És egy kicsit még svájciul is! Nézzünk néhány svájci specialitást!

Kezdjük a müzlivel: ugye ez meglepetés? Nem sokan tudják, hogy egy Dr. Bircher nevű svájci orvos találta ki ezt a ma már világszerte elterjedt ételt, gabonapehely és szárított gyümölcsök keverékét, amit tejbe, joghurtba (esetleg kakaóba) keverve általában reggelire esznek.

 

A Bircher-müzlit éjszakára vízbe vagy gyümölcslébe áztatják, almát reszelnek hozzá, és joghurtokkal, gyümölcsökkel gazdagítva eszik
A Bircher-müzlit éjszakára vízbe vagy gyümölcslébe áztatják, almát reszelnek hozzá, és joghurtokkal, gyümölcsökkel gazdagítva eszik

 

Azt viszont mindenki tudja, hogy a legjobb csokoládé ott készül, sőt talán vannak még néhányan, akik azt is tudják, hogy a tejcsokoládéhoz a tejet nem lila tehenek adják. :)

A sajtjuk is általánosan ismert, elsősorban az emmentáli, de még számtalan finom, híres fajtát érdemes kipróbálni: appenzeller, gruyère, tilsiti. Külön említjük a Tête de Moine-t, íze, de jellegzetes formája miatt is. Henger alakja van, egy fatál közepén fémtengelyre van állítva, és egy késes kurblit tekerve felül hajszálvékony szeleteket vágunk belőle. A szerzetesek középen kopasz fejére emlékeztet, ezt jelenti az elnevezés.

 

Tête de Moine, a szerzetes feje (ejtsd: tet dö moán)
Tête de Moine, a szerzetes feje (ejtsd: tet dö moán)

 

 

A késes kurblival szeletelik vékonyra és csipkésre a sajtot, az asztalnál mindenki teker magának
A késes kurblival szeletelik vékonyra és csipkésre a sajtot, az asztalnál mindenki teker magának

 

 

Sajtfondü - a sajtok összetételétől függően ezer féle lehet
Sajtfondü - a sajtok összetételétől függően ezer féle lehet

 

És ha már sajt, akkor a legismertebb svájci (meg az Alpokon túl néhány francia és olasz régióbeli) sajtétel a fondü (a Mindmegettén is sokszor szerepelt már). A fondü ma már általánosan ismert étkezésfajta, ahol egy forró folyadékba villára tűzött falatokat mártogatnak majd megeszik. Eredeti módja a sajtfondü, csak az elmúlt évtizedekben alakult ki a többi formája, hús, zöldség, csokoládé, stb. Borban, kis pálinkában sajtot olvasztanak, kis bográcsfélében tálalják, amit az asztalon továbbra is melegen tartanak. Hosszú villával kenyérdarabokat mártogatnak bele, majd megeszik. Nagyon laktató!

Étteremben is sok helyen rendelhetünk fondüt, de nem szingliknek való étel. A fondü evés nem egyszerűen táplálkozás, hanem a társasélet egy formája. Általában legalább két személy, de inkább még több kell hozzá. Valamint sok idő is... a fondü nem áll készen egy nagy kondérban a konyhában, mint a gulyásleves, hanem mindig frissen csinálják. Maga az evés is sokáig tart, minden falatért külön meg kell dolgozni, ezalatt bőven van idő beszélgetésre is.

Zürcher geschnezeltes: mint neve is mutatja, Zürich és környékéről származik, de ma már külföldön is mint tipikus svájci étel ismeretes. Pörköltszerű méretre vágott - eredetileg - borjúhús, hagymás-gombás-fehérboros-tejszínes mártásban. Hozzá rizs, krumpli vagy rösti ját.

 

Zürcher geschnezeltes röstivel
Zürcher geschnezeltes röstivel

 

És ha már itt tartunk: Rösti! Elég jól ismert már nálunk is. Reszelt krumpli, minden további kötőanyag nélkül, tehát nincs benne tojás, liszt, csak a krumpli keményítője tartja össze. A röstit ízesíteni lehet hagymával, szalonnával, ehető önálló ételként is salátával, vagy húsétel mellé kísérőnek.

 

Rösti: a világ legegyszerűbb és legolcsóbb étele a gazdag Svájcból
Rösti: a világ legegyszerűbb és legolcsóbb étele a gazdag Svájcból

 

Bündnerfleisch: feltétlenül meg kell kóstolni! Nyers sonka marhahúsból, kizárólag sózás és szárítás útján készül, tehát semmi más fűszer, semmi füstölés. Hajszálvékony szeletekre vágva tálalják. Kézzel illik enni, nem kés-villával!

Végül egy érdekes édesség, ami nekünk semmi különös, vagy talán magyar specialitásnak gondolunk: a gesztenyepüré. Nyugat-Európában máshol nem találkoztam vele, de Svájcban sok helyen árulják, a pürét a szupermarketekben fagyasztva és a cukrászdákban úgy, mint nálunk, az áttört pürét tejszínhabbal. Szerintem: nálunk jobb!

 

Gesztenyepüré, avagy Mont Blanc, ahogy arrafelé hívják
Gesztenyepüré, avagy Mont Blanc, ahogy arrafelé hívják

 

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.