Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Birsalmabefőtt recept
Birsalmabefőtt
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Avokádókrém recept
Avokádókrém
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Mákos guba  recept
Mákos guba
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Praktikus

Olajat teszel a tésztafőző vízbe? Most kiderül, hogy jól csinálod-e!

Ha rendszeresen főzöl tésztát, biztosan felmerült már benned a kérdés, hogy vajon kell a vízhez olajat adni, vagy nem? Nos, vannak, akik szerint igen, mások úgy vélekednek, hogy nem. Mi az igazság? Utánajártunk!

A tésztafőzés az egyik első konyhai művelet, amit valószínűleg te is beépítettél a szakácsrepertoárodba, hiszen egyszerű és nem igényel sok tapasztalatot: megsózni a vizet, felforralni, majd annyi ideig főzni a tésztát, ameddig a csomagoláson ajánlják – ennyi a feladat. Mi lehet itt a kérdés?

A kérdés az: kell a főzővízbe olaj? / Fotó: Shutterstock
A kérdés az: kell a főzővízbe olaj? / Fotó: Shutterstock

Mondjuk az, hogy anyukádtól úgy láttad, mindig tesz olajat a tésztafőző vízbe, míg a neten megnézett gasztrovideókban csak azt hallod, hogy mindent elrontasz, ha így teszel… Hogy mi az igazság? Bár úgy tűnhet, hogy pár csepp olaj nem árthat, a végeredmény szempontjából jobb, ha elfelejted ezt az olajdolgot.

Ragad vagy nem ragad?

Azok, akik olajos vízben főzik a tésztát, azt vallják, ettől nem fog összeragadni a főtt tészta, amiben igazuk is van: a tésztavízben ilyenkor egy olajréteg képződik, ami bevonja a tésztát. Ez akkor nem probléma, ha csak olívaolajos tésztára van szükség, de egy szószos fogás, például bolognai esetén bizony gondot jelent az olajréteg: a tészta csúszóssá válik, és a szósz nem fog hozzátapadni a tésztához.

A szósz jobban megtapad, ha nem olajozol / Fotó: Shutterstock
A szósz jobban megtapad, ha nem olajozol / Fotó: Shutterstock

Íme, a megoldás!

Akkor mit tegyél, hogy ne ragadjon össze a tészta és a szósz is megtapadjon? Egész egyszerűen főzés közben gyakran keverd meg a tésztát. Ha hozzáadod a szószt, máris szétesnek a főzés közben esetleg kialakult „csomók”, és egyenletesen, bőven jut a mártásból az összes tésztára.

(Borítókép: Shutterstock)

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.