Ha neked is mindig kiszáradt másnapra az aranygaluska, pedig hermetikusan lezárt dobozban tároltad, akkor itt a recept, amivel elbúcsúzhatsz ettől a problémától!
Az aranygaluska, ez a cukrozott, darált dióval bőven meghintett, vaníliasodóval nyakon öntött foszlós kelt tészta sokak kedvence, az őszi-téli időszakban gyakran kerül az asztalra egy kiadós bableves vagy gulyás után, második fogásként. Ám másnapra - ha marad, ugye - sokszor kiszárad a tészta, és már a bőséges mennyiségű mártás sem tudja eléggé feljavítani. Ebben a receptben némi almával turbózunk a tölteléken, amitől szaftosabb lesz a végeredmény, a sodót pedig az alma legjobb barátjával, fahéjjal tesszük ellenállhatatlanná. Itt a szezon, érdemes kipróbálni ezt az almás-diós változatot is!
Hozzávalók (8 személyre):
A tésztához:
50 dkg liszt
1 kezeletlen citrom reszelt héja
1 csomag vaníliás cukor
2 tojás
1 tojássárgája
4 evőkanál cukor
3 dkg vaj
2,6 dl tej
1 csomag instant élesztő
Az összeállításhoz és a tetejére:
8-10 dkg vaj
1 evőkanál barna cukor
A töltelékhez:
3 reszelt alma
15 dkg darált dió
1 kávéskanál őrölt fahéj
1 csipet őrölt gyömbér
2 evőkanál cukor
A sodóhoz:
3 dl tej
1,5 dl tejszín
2 tojássárgája
2 evőkanál keményítő
1 kávéskanál őrölt fahéj
1 csomag vaníliás cukor
3-4 evőkanál cukor
A kelt tészta összes hozzávalóját egy tálba rakjuk, és kidagasztjuk. Ha már szépen összeállít, és elválik az edény falától, akkor cipóvá formázzuk, letakarjuk, és hagyjuk a duplájára kelni. Ha megkelt, lisztezett felületre borítjuk, átgyúrjuk, majd kétujjnyi vastagra kinyújtjuk. Egy pogácsaszaggatóval köröket vágunk ki belőle.
Egy kivajazott sütőtálba tesszük a kiszaggatott tészta felét, megkenjük olvasztott vajjal. Az almát tálba reszeljük, összekeverjük a darált dióval, a gyömbérrel, a fahéjjal és a cukorral, egyenletesen rászórjuk a tészta tetejére. Erre a rétegre jön a kiszaggatott tészta másik fele. Lekenjük a tetejét vajjal, megszórjuk barna cukorral. 170 fokos sütőbe toljuk, és 35-40 perc alatt pirosra sütjük.
Elkészítjük az öntetet: egy vastag talpú edényben felforraljuk a tejet és a tejszínt. Egy kis tálban a tojássárgájákat összekeverjük a keményítővel, a fahéjjal, a vaníliás cukorral és a cukorral (ha túl sűrű, pici vizet adhatunk hozzá). Ha felforrt a tej és tejszín keveréke, lassan, folyamatos keverés közben hozzáöntjük, és takaréklángon sűrűre főzzük. Hidegen kínáljuk az aranygaluska mellé.
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.