Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Mákos guba  recept
Mákos guba
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Alapételek

Trükk a nagyi konyhájából: ha így készíted az aranygaluskát, garantáltan nem szárad ki harmadnapra sem!

Ha neked is mindig kiszáradt másnapra az aranygaluska, pedig hermetikusan lezárt dobozban tároltad, akkor itt a recept, amivel elbúcsúzhatsz ettől a problémától!

Az aranygaluska, ez a cukrozott, darált dióval bőven meghintett, vaníliasodóval nyakon öntött foszlós kelt tészta sokak kedvence, az őszi-téli időszakban gyakran kerül az asztalra egy kiadós bableves vagy gulyás után, második fogásként. Ám másnapra - ha marad, ugye - sokszor kiszárad a tészta, és már a bőséges mennyiségű mártás sem tudja eléggé feljavítani. Ebben a receptben némi almával turbózunk a tölteléken, amitől szaftosabb lesz a végeredmény, a sodót pedig az alma legjobb barátjával, fahéjjal tesszük ellenállhatatlanná. 
Itt a szezon, érdemes kipróbálni ezt az almás-diós változatot is!

Almás-diós aranygaluska fahéjas vanílisasodóval
Almás-diós aranygaluska fahéjas vanílisasodóval
FOTÓ: VIDÉK ÍZE MAGAZIN

 

 

Hozzávalók (8 személyre):

A tésztához:  

  • 50 dkg liszt  
  • 1 kezeletlen citrom reszelt héja  
  • 1 csomag vaníliás cukor  
  • 2 tojás
  • 1 tojássárgája
  • 4 evőkanál cukor  
  • 3 dkg vaj  
  • 2,6 dl tej  
  • 1 csomag instant élesztő  

Az összeállításhoz és a tetejére:

  • 8-10 dkg vaj
  • 1 evőkanál barna cukor  
  • A töltelékhez:
  • 3 reszelt alma
  • 15 dkg darált dió  
  • 1 kávéskanál őrölt fahéj  
  • 1 csipet őrölt gyömbér  
  • 2 evőkanál cukor  

A sodóhoz:

  • 3 dl tej  
  • 1,5 dl tejszín  
  • 2 tojássárgája  
  • 2 evőkanál keményítő  
  • 1 kávéskanál őrölt fahéj  
  • 1 csomag vaníliás cukor  
  • 3-4 evőkanál cukor  

 

  1. A kelt tészta összes hozzávalóját egy tálba rakjuk, és kidagasztjuk. Ha már szépen összeállít, és elválik az edény falától, akkor cipóvá formázzuk, letakarjuk, és hagyjuk a duplájára kelni. Ha megkelt, lisztezett felületre borítjuk, átgyúrjuk, majd kétujjnyi vastagra kinyújtjuk. Egy pogácsaszaggatóval köröket vágunk ki belőle.  
  2. Egy kivajazott sütőtálba tesszük a kiszaggatott tészta felét, megkenjük olvasztott vajjal. Az almát tálba reszeljük, összekeverjük a darált dióval, a gyömbérrel, a fahéjjal és a cukorral, egyenletesen rászórjuk a tészta tetejére. Erre a rétegre jön a kiszaggatott tészta másik fele. Lekenjük a tetejét vajjal, megszórjuk barna cukorral. 170 fokos sütőbe toljuk, és 35-40 perc alatt pirosra sütjük.
  3. Elkészítjük az öntetet: egy vastag talpú edényben felforraljuk a tejet és a tejszínt. Egy kis tálban a tojássárgájákat összekeverjük a keményítővel, a fahéjjal, a vaníliás cukorral és a cukorral (ha túl sűrű, pici vizet adhatunk hozzá). Ha felforrt a tej és tejszín keveréke, lassan, folyamatos keverés közben hozzáöntjük, és takaréklángon sűrűre főzzük. Hidegen kínáljuk az aranygaluska mellé. 

 

  • Előkészítés: 1 óra
  • Kelesztés: 1 óra
  • Sütés: 35 perc
     

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.