Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Mákos guba  recept
Mákos guba
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
A saláták elmaradhatatlan sztárja, a gyerekbarát zöldségleves alapanyaga, a nyár megkerülhetetlen zöldsége a paradicsom.

 

Rengeteg színben, méretben, formában találunk paradicsomot
Rengeteg színben, méretben, formában találunk paradicsomot

 

A paradicsom története valahol az aztékok fémjelezte régmúltba nyúlik vissza. A paradicsom őshazája Nyugat-Dél-Amerika és Közép-Amerika. A közhiedelemmel ellentétben nem a nagy Kolumbusz fedezte fel az aztékok által afrodiziákumnak tekintett és előszeretettel termesztett paradicsomot, hanem 1519-ben a spanyol konkvisztádor, Cortez. A Montezuma kertjeiben meglelt, szerelmi ajzószernek tartott paradicsom magjai az ő jóvoltából jutottak el Európába, ahol inkább a kerti dísznövényként tartották, mint ették. Erre jó okuk volt.

A középkori Európában a paradicsom karrierje viszonylag rosszul indult. Egyrészt formájában nagyon emlékeztetett az igen mérgező nadragulyára, ezen kívül a gazdagabb családok edénykészlete sem segített a gyümölcszöldség elfogadásában. Az akkortájt használatos ón tányérokból a paradicsom sava mérgező anyagokat oldott ki, így néhány halálesetet követően megcsappant a paradicsomfogyasztási kedv. A szegényebb – fa tálakból étkező – dél-európai lakosság körében azonban igen nagy népszerűségre tett szert a paradicsom.

Az Európába érkező első paradicsomok valószínűleg a mai koktélparadicsom méreteivel bíró sárga példányok voltak. Erre utal a növény termésének olasz neve: pomo d''oro, azaz aranyalma. Az aranyalmákat szépségükért tartották a sevillai kolostorok kertjeiben, de a spanyolországi móroknak köszönhetően a növény egész Európában elterjedt.

 

A falatnyi koktélparadicsomok isteni édesek éretten
A falatnyi koktélparadicsomok isteni édesek éretten

 

Ahogy az aztékok hittek benne, úgy az európai hiedelemvilágnak is részét képezte, hogy az Újvilágból érkezett növény termése afrodiziákum, ám a növénnyel kapcsolatos félelmek okán egészen a 18. századig csak elvétve ették a paradicsomot. Az első áttörést a paradicsomot már régóta fogyasztó szegény dél-olasz régió érte el. A Margit királynő tiszteletére létrehozott Pizza Margheritán előkelő helyen szerepelt - a nemzeti trikolór egyik darabjaként - a paradicsom.

Angliában John Gerard, a neves angol fizikus és gyógynövénykutató ugyan elismerte, hogy Itáliában és Spanyolországban élnek és virulnak a paradicsomfogyasztók, sőt azt is megemlítette, hogy a paradicsom jó lehet fekélyek kezelésére, mégis arra intette a lakosságot, hogy tartózkodjanak a paradicsom fogyasztásától. Ennek ellenére a 18. században egyre több háztartásban, egyre több ételben jelenik meg a paradicsom, mint összetevő.

Franciaországban a 18. század végén, ikonikus piros színének köszönhetően a forradalmárok jelképévé vált a paradicsom.

 

A paradicsom utóérő: napra téve beérnek a félig érett darabok is
A paradicsom utóérő: napra téve beérnek a félig érett darabok is

 

Amerikában a nagy áttörést egy ezredes, Robert Gibbon Johnson hozta meg. 1820-ban, megelégelve a paradicsomra szórt hamis átkokat, a salemi városháza előtt összecsődült – s halálára valószínűleg fogadásokat kötő – tömeg előtt, tisztes mennyiségű paradicsomot evett meg. A helyi tűzoltózenekar ugyan gyászindulót játszott az ezredes mutatványa alatt, ám Johnson életben maradt, és a paradicsommal szembeni ellenállás lassacskán oszlani kezdett az amerikai társadalomban.

A paradicsom amerikai karrierjéhez még két dolog járult hozzá. 1897-ben, Joseph Campbell létrehozta a konzerv paradicsomot (amit aztán Andy Warhol tett halhatatlanná pop-art képein), másrészt a kínai eredetű ke-tsiap paradicsommal való turbósításából született - a Thomas Jefferson unokahúga által írt, 1824-ben megjelent szakácskönyvben szereplő - ketchup recept tette igazán elfogadottá a paradicsomot.

 

A még zöld paradicsomokból remek savanyúság vagy lekvár készíthető!
A még zöld paradicsomokból remek savanyúság vagy lekvár készíthető!

 

A paradicsom azóta igazi amerikai álomkarriert futott be. A krumpli után a második helyen áll a fogyasztott zöldségek listáján, állami növénye lett Nem Jersey-nek és Arkansasnak, sőt Ohio hivatalos állami itala a paradicsomlé.

A paradicsom Európában is igen kedveltté vált, sőt egy, az ötvenes években lezajlott veszekedés emlékére Spanyolországban még paradicsomdobálást is rendeznek. Ez a ma már turisztikai látványosságnak számító „La Tomatina”. A több mint 60 éves múltra visszatekintő fesztivál évente kerül megrendezésre a valenciai Buñolban. A fesztivál lényege a paradicsom, illetve a résztvevők paradicsommal történő megdobálása. Az egy órán át tartó őrült dobálózáshoz több kamionnyi kevéssé jóízű paradicsomot biztosítanak a szervezők.

 

Ilyen a Tomatina...
Ilyen a Tomatina...

 

Egészséges paradicsom

A paradicsom nagyon egészséges, kalóriaszegény gyümölcs. A benne lévő likopin nevű antioxidánsnak köszönhetően a gyümölcs fogyasztásával küzdhetünk a szabad gyökök, a rák és az idő előtti öregedés ellen. A likopin jó beépüléséhez valamilyen zsíros közeg szükséges, így például igen jót teszünk magukkal, ha vajas kenyér mellé 1-2 paradicsomot eszünk reggeli vagy vacsora gyanánt, sőt az sem véletlen, hogy a mediterrán vidékeken az olívaolaj-paradicsom megbonthatatlan egységet képez.

A paradicsom nagyon magas C-vitamin tartalommal bír, de nagyobb mennyiségű E- és B-vitamint, káliumot, kálciumot, magnéziumot, foszfort és vasat is tartalmaz. Jó rostforrás, alacsony zsírtartalmú, s minimális szénhidrát található benne.

 

Nagyon egészséges, fogyasszunk minél több paradicsomot nyersen!
Nagyon egészséges, fogyasszunk minél több paradicsomot nyersen!

 

Az éretlen paradicsom ellenben nem csak hasznos anyagokban gazdag. Az éretlen paradicsomban jelen van a szolanin toxin, aminek koncentrációja a gyümölcs érésével csökken, és nem okoz kárt a szervezetben.

Paradicsom a konyhában

A paradicsomnak igen sok fajtája létezik. A leggyakoribb a kerek, piros fajta, de nagyon népszerű az úgynevezett koktélparadicsom, illetve a sárga paradicsomok. Ezen kívül még kedvelt a befőzéshez ideális lucullus paradicsom, illetve az ökörszíve paradicsom, ami ugyan nem hozza az aranyalmától elvárható esztétikus külsőt, ellenben csodálatos paradicsomlevet lehet belőle készíteni.

Vásárláskor érett, de nem túl érett paradicsomokat vegyünk. Olyat keressünk, aminek feszes a bőre, nincsenek rajta hibák, puha foltok, zúzódások. A friss paradicsomot lehetőleg soha ne tároljuk a hűtőben, inkább hűvös, napfénytől védett helyen tartsuk. Ha nem tudjuk a hűtőben való tárolást elkerülni, akkor fogyasztás előtt hagyjuk legalább egy órát szobahőmérsékleten.

 

Az olasz konyha (is) elképzelhetetlen paradicsom nélkül!
Az olasz konyha (is) elképzelhetetlen paradicsom nélkül!

 

A paradicsom szinte minden téren szerephez jut a konyhában. Készülhet belőle vagy vele sokféle saláta, leves, szósz vagy öntet. A magyar konyha elképzelhetetlen lecsó vagy a paradicsomos lében főtt töltött paprika nélkül.

A paradicsomból készülhet ketchup, ivólé, olaszos fűszerezésű mártás, pizzaalap, vagy aszalhatjuk napon, sütőben. Leggyakrabban azonban a reggelizőasztaloknál jut szerephez, kenyér mellé fogyasztott zöldségként, vagy az olasz, spanyol hagyományokat követve fokhagymával bedörgölt pirítóssal.

A paradicsom legkedveltebb fűszerei a bazsalikom, az oregano, a kapor, a kakukkfű, a fokhagyma, a metélőhagyma, a petrezselyem és a babérlevél.

 

Meg is tölthetjük a paradicsomot, előételnek, főételnek
Meg is tölthetjük a paradicsomot, előételnek, főételnek

 

S hogy gyümölcs-e a paradicsom? Igen, de mit számít, ha az egyik legjobb zöldség a világon.

Sült caprese

Hozzávalók:
4 nagyobb, nem túl érett paradicsom
1 csomag minimozzarella
8 teáskanál bazsalikomos pesto

Elkészítés: A paradicsomok tetejét levágom, félreteszem. Egy grapefruitkanállal a közepüket kiszedem. Egy teáskanálnyi pestót szétkenek a paradicsom belsejében, majd megtöltöm mozzarellával, végezetül még egy kevés pestót adok hozzá, és hetyke kalap gyanánt visszaültetem a paradicsom lemetszett tetejét. 180 fokon addig sütöm, amíg a paradicsom meg nem roggyan, és a sajt meg nem olvad benne. Köretként vagy előételként is remek.

Töltött paprika

Hozzávalók:
10-12 db nagyobb tv paprika
70 dkg darált tarja
1 bögre rizs
0,5 l paradicsomlé
4 kávéskanál pirospaprika
1 fej vöröshagyma
2 tojás
1 rúd fahéj

4 teáskanál cukor

Elkészítés: A vöröshagymát apróra vágom és olajon megdinsztelem. A rizst olajon kicsit kifehérítem, sózom, majd kétszeres vízben megpárolom. Egy kevés olajon kis liszttel vékony rántást készítek, amit a tűzről lehúzva 2 kiskanál pirospaprikával gazdagítok, majd paradicsomlével és nagyjából fél liter vízzel felöntöm. Hozzáadom a fahéjat, sózom, cukrozom, majd felforralom. Eközben összekeverem a rizst, a dinsztelt hagymát, a húst és a tojásokat. Sózom, paprikázom és alaposan átdolgozom a masszát.
A paprikákat kicsumázom, a végüket levágom, majd mindet alaposan megtöltöm a masszával. A kész paprikákat a paradicsomszószba fektetem. A maradék töltelékből vizes kézzel gombócokat formázok és azt is a szószba engedem. Közepes lángon, félig lefedve nagyjából egy órát főzöm.
Friss kenyérrel vagy kiflivel, esetleg főtt krumplival kínálom.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.