Az anyák megünneplésének története az ókori Görögországba nyúlik vissza. Akkoriban tavaszi ünnepségeket tartottak Rheának, az istenek anyjának, és vele együtt az édesanyák tiszteletére. A történelem során később is voltak olyan ünnepek, amikor az anyákat is felköszöntötték.
Angliában az 1600-as években az ünnep keresztény vallási színezetet is kapott. Akkoriban a húsvétot követő negyedik vasárnapon, az anyák vasárnapján tartották az édesanyák ünnepét. A családjuktól messze dolgozó szolgálók szabadnapot kaptak, hogy hazamehessenek, és a napot édesanyjukkal tölthessék. A látogatás előtt külön erre a napra ajándékként elkészítették az anyák süteményét.
Az Egyesült Államokban először 1872-ben ünnepelték meg Bostonban az anyák napját, Julia Ward Howe segítségével. 1907-ben a philadelphiai Anna M. Jarvis próbálta az anyák napját nemzeti ünneppé nyilváníttatni. Az ünnepet május második vasárnapjára tűzte ki, elhunyt édesanyja emlékére. Rengeteg időt és energiát szánt arra, hogy az ünnepet előbb állami, majd nemzetközi ismertségűvé tegye. Jarvis a célját 1914-ben érte el, amikor Woodrow Wilson amerikai elnök a napot hivatalos ünneppé nyilvánította.
Február második vasárnapja: Norvégia
Március 8: Afganisztán, Bulgária
Március 21 a tavasz első napja: az arab világ legtöbb országa
Március 25.: Szlovénia
Május első vasárnapja: Dél-afrikai Köztársaság, Litvánia, Magyarország, Portugália, Románia, Spanyolország, Szerbia
Május második vasárnapja: Amerikai Egyesült Államok, Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Chile, Ciprus, Csehország, Dánia, Észtország, Finnország, Görögország, Hollandia, Japán, Kanada, Németország, Olaszország, Peru, Szlovákia, Svájc, Tajvan, Törökország
Május 10.: Latin-Amerika legtöbb országa (például Guatemala és Mexikó), Hongkong, India, Malajzia, Pakisztán, Szingapúr
Május 26.: Lengyelország
Május utolsó vasárnapja: Franciaország, Marokkó, Svédország
Jó anyámnak
Jó anyámnak két kezére
Csókjaimat hintem én,
Ezzel a két dolgos kézzel,
Áldd az Isten, amíg él,
Jó anyámnak két kezét,
Álld meg Isten jó szívét,
Két kezét, jó szívét,
Áldd meg Isten, amíg él,
Amíg él.
Ez a két kéz estenként,
Hogyha gond, bú, baj elér,
Elsimítja homlokodról
A búbánat fellegét.
Jó anyámnak két kezét,
Áldd meg Isten jó szívét.
Két kezét, jó szívét,
Álld meg Isten, amíg él,
Amíg él.
Receptnek pedig ezúttal nézzünk egy kínálót, egy desszertet és egy köszöntő italt!
Hozzávalók: 1 csomag fagyasztott leveles tészta, 15 dkg füstölt sonka, 2 db tojás, 1 dl tejföl, só, őrölt bors, őrölt petrezselyemzöld, szezámmag, esetleg reszelt sajt
Elkészítés: A füstölt sonkát ledarálom, keverőtálba teszem, a tojásokat felverem, a leveles tésztát miután kiengedett kinyújtom. A darált sonkához adom a tejfölt, az őrölt petrezselymet, a felvert tojás nagy részét (annyit meghagyok, amennyivel meg tudom kenni a sütés előtt táskácskáim tetejét), masszámat alaposan összedolgozom. A kinyújtott leveles tésztából négyszögeket vágok, közepükre helyezem a sonkás tölteléket. A négyszögeket félbehajtom, széleiket gondosan összenyomkodom. Tetejét a maradék tojással megkenem, megszórom a szezámmaggal, és 20 percre mehet be az előmelegített 200 fokos sütőbe. Igényesebbek a töltelékbe is tehetnek némi reszelt sajtot, illetve a táskák tetején a szezámmag mellet is elfér egy kevéske.
Hozzávalók: 25-30 dkg háztartási keksz, 5 cl rum, 5 dkg vaj, 4 dl sűrű natúr joghurt, 3 db magnélküli narancs, 20 dkg mascarpone sajt, 10 dkg porcukor, 1 dl tej, 2 dl tejszín
Elkészítés: A kekszet egy nejlonzacskóba teszem, nyújtófával összetöröm, majd egy keverőtálba helyezem. Felolvasztom a vajat, hozzáadom keksztörmelékhez, beleöntöm a rum felét is, alaposan elkeverem, egy csatos tortaformába kanalazom egyenletesen elosztva, rendesen belenyomkodom. Fél órára hűtőbe teszem, had pihenjen. Közben egy keverőtálba teszem a joghurtot, a mascarponét, belereszelem a három narancs héját, mehet bele a maradék rum (anyák napja lévén nem ittam meg), belekerül a porcukor és a tej is. Fakanállal alaposan összekeverem, a tejszínt sűrű habbá verem habverővel, őt is hozzáadom a krémhez, jól elkeverem. Kiveszem a hűtőből a tortaformát, a zúzott kekszre öntöm a mascarponés-narancsos krémet, szépen eligazítom, a tetejét narancsszeletekkel díszítem. Egy éjszakára visszakerül a hűtőbe. Ügyesebbek (tortakészítésben én nem igazán vagyok járatos, de eddig én is megoldom), lehúzhatják a kész tortát zselatinnal, de ezt már rátok bízom!
Hozzávalók: 5 dl tej, 1 rúd vanília, 1 db piros chilipaprika, 1 darab fahéj (egészben), 10 dkg étcsokoládé
Elkészítés: A vaníliarudat hosszában félbevágom, így teszek a chilipaprikával is, de őt ki is magozom, a csokit lereszelem. Felteszem melegedni a tejet a vaníliarúddal, a chilivel és a fahéjjal, csak melegítem, nem forralom. Hozzáadom a reszelt csokit, folyamatosan kevergetve addig melegítem, míg a csoki teljesen elolvad, akkor kiveszem a fűszereket. Csészékbe öntve kínálom, tejszínhabbal díszítem.
„Te adtál nekem életet, és ami még fontosabb, leckéket arra, hogyan kell élni. Te vagy minden jónak a forrása, amit elértem életem során. Mami, köszönetet mondok mindazért, ami vagy és ami én vagyok.” (David L. Weatherford)
Sok szeretetet és boldogságot minden édesanyának, nagymamának, dédinek!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.