Hagymás rostélyos
Klasszikus stíriai metélt
Dubarry-csirkemell
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Klasszikus kuglóf
Csupacsokis brownie
Epres blondie
Körömpörkölt csülökkel
A legfinomabb sajtos-tejfölös lángos
Tojásos nokedli fejes salátával
Farsangi szalagos fánk
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Tárkonyos csirkeraguleves
Mákos guba
Krémes spenótfőzelék
Zsemlegombóc
Klasszikus túrógombóc fahéjas tejföllel
Klasszikus grízgaluska leves
Rigójancsi, ahogy mi szeretjük
A legfinomabb sütőtökkrémleves
PR

Így tárold és hűtsd a friss húsokat - Széll Tamás tippjei

Mibe tegyük a friss húsokat a vásárláskor? Hány fokon tároljuk őket a hűtőben? Hány nap után tegyük át őket a fagyasztóba? Széll Tamás többek között ezekre is választ ad!

A húsok és húskészítmények - megfelelő mennyiségben és minőségben fogyasztva - kiemelkedő szerepet töltenek be táplálkozásunkban. Rendkívül jó minőségű fehérje források, megtalálható bennük az összes esszenciális aminosav, valamint zsírok, ásványi anyagok és vitaminok egyaránt.

Kiemelkedő ezek közül a B-vitamin csoport (B1, B2, niacin, B6, B12). A B12- vitaminnak, mely a vérképzéshez és az idegrendszer megfelelő működéséhez elengedhetetlen, természetes forrásai kizárólag az állati eredetű élelmiszerek. A zsírban oldódóak közül az A-, és a D-vitamin szintén említésre méltóak. Az ásványi anyagok közül pedig az állati eredetű és ebből adódóan rendkívül jól felszívódó vas, a kalcium, a foszfor, a nátrium, a cink, a réz, a mangán és a szelén. Amennyiben a főétkezéseink tartalmaznak állati eredetű termékeket, a felsorolt vitaminok és ásványi anyagok jelentős hányada fedezhető természetes forrásból.

Mennyi húst együnk naponta?

Minden főétkezés tartalmazzon teljes értékű fehérjét. 1 adag = 1 tenyérnyi szelet (10 dkg) hús vagy 1 szelet (15 dkg) hal vagy 3-4 szelet (5 dkg) felvágott vagy 1 db tojás.

A mértékletes húsfogyasztás mellett törekedjünk arra, hogy az alacsonyabb zsírtartalmú húsféleségeket válasszuk, hiszen így elkerülhető a felesleges zsírbevitel és az ebből származó túlzott energia bevitel. Húsételeinket pedig készítsük zsírszegény módon és fogyasszuk sok zöldséggel, savanyúsággal, salátával kiegészítve.

Így hűtsük és tároljuk a friss húsokat a boltból hazáig:

- Tervezzük meg a bevásárlást! A húsokat hagyjuk utoljára, utána pedig egyből induljunk haza a boltból, hogy minél előbb betehessük őket a hűtőbe.

- Használjunk hűtőtasakot, esetleg kartondobozt - ez utóbbi nagyon jó hőszigetelő.

- Vigyünk magunkkal jégakukat, amiket be tudunk tenni a húsok alá a hűtőtasakban, kartondobozban vagy kosárban.

Így hűtsd és tárold a friss húsokat otthon:

- A hűtő legalsó polcára tegyük a friss húsokat, ugyanis ott van a leghidegebb. A legjobb, ha 0 és 2 fok közötti hőmérsékleten tároljuk őket.

- Ha 1-2 napon belül nem használjuk fel a húsokat, akkor tegyük fagyasztóba.

- Ha kivettük a húst a fagyasztóból, a hűtőben olvasszuk ki. Nem szabad siettetni az olvadást, ne tegyük hideg vagy meleg vízbe, esetleg mikróba.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.