Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Párolt lilakáposzta  recept
Párolt lilakáposzta
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
PR

Tudtátok? A jó fűszerezés nem titok, hanem művészet

Fűszerek
„Ne csak a szájnak, hanem a szemnek is legyen ingere!” – Művészeti kiállítás a fűszerek világnapja alkalmából a Kotányi támogatásával.

Az Élőfejek Művészeti Csoport 2002-ben hívta életre nagysikerű, TRAKTA elnevezésű kiállítását. A kiállítás tematikáját az első magyar nyelvű nyomtatott szakácskönyvben fellelhető receptek adták. Akkor több mint 50 alkotó fogalmazott meg vizuális véleményt a receptek szövegének felhasználásával. Arra gondoltunk, hogy ennyi év szünet után itt az ideje a második fogásnak, ám a jól bevált recepten nem akarunk változtatni.

„Jó ízű grafikus étkek bemutatása Misztótfalusi Kis Miklós uram Szakáts mesterségnek könyvetskéjének receptjeiből válogatván."

A feladat tehát 2023-ban is azonos volt a vállalkozó kedvű művészek számára: a kapott recept teljes szövegének felhasználásával grafikai műlakotást létrehozni!

Az idei pályázatra beérkezett több, mint 150 pályaművet szakértő zsűri bírálta el. A Barabás Villában 2023. október 27-én nyíló kiállításon a legjobb 60 pályamunka kerül bemutatásra. A 3 legjobb alkotás készítője és a Kotányi különdíjasa pedig pénzdíjban is részesül.

Október 24. a fűszerek világnapja. / Fotó: Kotányi
Október 24. a fűszerek világnapja. / Fotó: Kotányi

A fűszerek a kezdetektől fogva kiemelkedő szerepet töltöttek be az emberi történelemben. Az emberek eleinte a közvetlen tapasztalás alapján szereztek gyakorlatot használatukra, majd később az összegyűlt tapasztalatokat tudományos módszerekkel ötvözve alakult ki a fűszerkészítés, termesztés tudománya és művészete. A Kotányi 1881-óta büszkén gyakorolja ezt az izgalmas szakmát, és emeli mondhatni művészi magaslatokba fűszerkeverékeinek sokszínűségét, változatosságát. A napjainkban is családi kézben lévő márka mindig igyekszik megújulni és még jobbat alkotni. Termékprofilja ezért évről évre bővül, aminek köszönhetően mára már több száz féle, természetes fűszer és azok kreációja megtalálható a boltok polcain. A jól ismert alapfűszereken kívül, a Kotányi a hazai, sőt a világ minden tájáról ismert, számunkra egzotikus konyhák ízvilágához is tud ajánlani fűszerkeverékeket, amivel jócskán megkönnyíti a főzni szeretők dolgát.

A fűszerek a kezdetektől fogva fontos szerepet töltöttek be a gasztro-történelemben. / Fotó: Shutterstock
A fűszerek a kezdetektől fogva fontos szerepet töltöttek be a gasztro-történelemben. / Fotó: Shutterstock

„A gasztronómiában nagy szükség van fűszerekre, mivel ízükkel, színükkel élvezetessé teszik az alapanyagokat, továbbá elősegítik, hogy a szervezet az elfogyasztott étel tápanyagait megfelelően hasznosítsa. Mégis ritkán kerülnek előtérbe ezek a kicsi, de annál jelentősebb alapanyagok. A Kotányinál ezért arra gondoltunk, hogy októberben - fűszerek világnapja alkalmából – legyenek fókuszban az ízesítő, zamatosító, színesítő alkotóelemek, amelyekkel a főzés igazi konyhaművészetté emelkedhet.

Ezen időszakban hasznos és élvezetes tartalmakkal szolgálunk arról, hogy hogyan hatnak a fűszerek finom aromájukkal az ízlelésre, szaglásra és nem utolsósorban hogyan befolyásolják étvágyunkat az elkészített étel látványán keresztül. Mindezek mellett a honlapunkra látogatók megannyi tippet és trükköt leshetnek el a fűszerek tárolásáról; vagy arról, hogyan ismerhetik fel a jó minőséget; de számos praktikát is találnak, amelyek jól jöhetnek, ha az étel például túl fűszeres lenne. A vizuális élményhez pedig idén, fűszerektől szokatlan módon ’csak’ a szemet gyönyörködtető, művészeti kiállítással is hozzájárulunk, a Trakta2 – A második fogás kiállítás támogatásával, amellyel a gasztronómia művészi magaslatait szeretnénk kiemelni, továbbá arra ösztönözni látogatóinkat, hogy merjenek kísérletezni a konyhában, merjenek elrugaszkodni a megszokottól és valami újat kipróbálni." – nyilatkozta Galácz Márta, a Kotányi Hungária Kft. ügyvezető igazgatója.

A TRAKTA művészeti tárlat 2023. október 28. és november 7. között szabadon látogatható a Városmajori Barabás Villában.

További információkat a Kotányi és a TRAKTA oldalán találtok!

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.