A koronavírus-járvány 2019 végén kizökkentette a világot az addigi menetéből, és egész életünket átalakítja, illetve meghatározza azóta is. Nemcsak a munkánk folyamatát és környezetét szabta át (felborult a munkaidő és a magánélet egyensúlya, megváltozott az ahogyan és ahonnan dolgozunk), de a vírus a szociális érintkezéseinkre is nagy hatással volt (másképp és máshogy kapcsolódunk ki, mint korábban), ami arra sarkallt legtöbbünket, hogy visszafogottabban és tudatosabban éljünk, illetve jobban odafigyeljünk magunkra és a környezetünkre is. A járvány – és az ezt csak tetőző, már korábban megjelent klímaválság miatti aggodalom – alaposan felülírta mindennapi viselkedésünket, és attól függően, ki miként kezelte a változást, a bizonytalanságot és a bezártságot, úgy alakulhattak át a szokásaink is.
Dr. Petke Zsolt addiktológus szerint bár sokan a mai napig otthonról dolgoznak, így az eddigi feladatokat nyugodtabb környezetben tudták és tudják jelenleg is ellátni, ami – a munkahelyi stressz esetleges csökkenésével – visszaszoríthatta a különböző káros késztetéseket, sokaknál azonban éppen a szorongást erősítette fel. Egy stresszesebb időszak ugyanis mindig nagyobb kísértést jelenthet az ártalmas szenvedélyek iránt (például, hogy valaki rászokjon a dohányzásra vagy a mértéktelen kávé- és alkoholfogyasztásra, esetleg az online tér rabjává váljon, vagy akár étel-, vásárlás-, illetve játékfüggőségbe meneküljön). Az életünkre kiható korlátozások és a folyamatos bizonytalanságérzet miatt éppen ezért kedveltebbé válhatott minden olyan dolog, ami a szorongást csökkentéséhez járult hozzá ezekben az időkben.
Csakhogy nem szabadna megfeledkeznünk arról, hogy ezek a tévesen berögzült „stresszkezelési szokások” csupán ideig óráig tűnhetnek könnyebbséget jelentő megoldásnak, sőt, hatásuk súlyos következményekkel járhat hosszútávon mind az egyénre, mind a környezetére, a társas kapcsolataira nézve. Vegyük csak például a fenti listából a dohányzás esetét: a cigarettában megtalálható nikotin egy olyan erős függőséget okozó anyag, ami a többi között olyan mellékhatásokkal járhat, mint a fejfájás, szédülés, de megemeli a vérnyomást és a szívfrekvenciát is – hangsúlyozta a szakember. Bár ma már tudjuk, hogy a dohányzás minden formája káros az egészségre, és hogy számos betegség kialakulásáért felel, még ennek ellenére is jelenleg több mint egy milliárdan dohányoznak világszerte, Magyarországon pedig 2 millióan gyújtanak rá rendszeresen. Vagyis a dohányzás társadalmi jelentőségű kérdéskör, amely mindenkit érint, dohányzókat és nem dohányzókat egyaránt, így megkerülhetetlen, hogy beszéljünk e káros szokás ártalomcsökkentési lehetőségeiről.
A tudomány jelenlegi állása szerint nem elsősorban a nikotin, hanem az égés során keletkező füst és kátrány felelős a dohányzással kapcsolatos megbetegedések kialakulásáért. A cigaretta égése során keletkező füstben több ezer vegyi anyag van, amelyek közül az Amerikai Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyeztetési Hivatala (FDA) 93-ról megállapította, hogy káros vagy potenciálisan káros az egészségre. A cigarettafüst ráadásul nem csak a dohányosokra, hanem közvetlen környezetükre is káros, tehát szinte mindenki ki van téve a cigarettafüst okozta ártalmaknak.
Épp ezért a legjobb, ha eleve el sem kezdjük a dohányzást, így tudjuk a legjobban megvédeni saját magunk és szeretteink egészségét. Ha már dohányzunk, akkor törekedni kell arra, hogy mihamarabb abbahagyjuk ezt a káros szokást, hiszen hosszú távon csak a nikotin- és dohánytartalmú termékek végleges elhagyásával csökkenthetőek 100 százalékban a dohányzás ártalmai. „Habár a leszokás nem könnyű, aki elhatározta magát rá, minden eszközzel támogatni kell, hiszen már a leszokást követő első napoktól kezdve csökken a potenciális betegségek kialakulásának kockázata” – tette hozzá Petke.
Ugyanakkor vannak olyan felnőtt dohányosok, akik valamiért mégsem szoknak le. Az addiktológus azt tanácsolja, nekik érdemes segítséget kérniük a leszokáshoz, vagy tájékozódniuk az ártalomcsökkentés lehetőségeiről. Ma már léteznek a cigarettánál akár 70-95 százalékkal alacsonyabb károsanyag-kibocsátással járó füstmentes alternatívák, melyek a hagyományos dohánytermékeknél lényegesen alacsonyabb károsanyag-kitettséggel járnak azok számára, akik nem szoknak le. És bár az égés és füst hiánya miatt a cigarettánál lényegesen alacsonyabb károsanyag-kitettséggel járnak, hosszú távú hatásukkal kapcsolatban még jelenleg is folynak a kutatások.
Az égés és füst nélkül működő, úgynevezett füstmentes technológiák használatával – különböző mértékben, de – csökkenthetőek a dohányzás ártalmai. A hasonló elven működő technológiákon belül is nagy működésbeli különbségek lehetnek, a különböző technológiákra való áttéréssel pedig különböző fokú ártalomcsökkentés érhető el. A füstmentes technológiák közé tartozik például az e-cigaretta, a dohányhevítéses technológia, vagy a dohányt nem tartalmazó nikotinpárna. Előbbi dohány helyett nikotintartalmú folyadék felhasználásával állít elő nikotinpárát, míg a dohányhevítéses technológia olyan hőmérsékletre hevíti a dohányt, amely már elég ahhoz, hogy a dohány- és nikotinpára felszabaduljon, de még ne történjen égés, és így füst, valamint hamu se képződjön.
Ugyanakkor ezen technológiák sem kockázatmentesek – magyarázza a szakember, hiszen ezek is tartalmaznak például nikotint.
Egy dolog azonban biztos: a dohányzás ártalmait kizárólag csak úgy kerülhetjük el, ha tartózkodunk a dohány- és nikotintartalmú termékek fogyasztásától.
A hiteles forrásból történő tájékozódás elengedhetetlen. A témában tájékozódhat a füstmentes.hu megújult gyűjtőoldalon.
A cikk társadalmi célú reklám, megrendelője a Philip Morris Magyarország Kft.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.