Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Praktikus

11 étel, amit nem kell hűtőbe tenned: ezek szobahőmérsékleten is elállnak

Tojás
Vannak olyan élelmiszerek, amelyeket csak megszokásból teszünk hűtőszekrénybe. Rosszat persze nem tesz a hideg, de azért bőven akad a konyhában olyan alapanyag, amely kimondottan finomabb szobahőmérsékleten tárolva. És persze olyan is akad, amit fogyasztás előtt célszerű kivenni a hűtőből.

Először néhány jó tanács kezdő és nem annyira kezdő háziasszonyoknak: mindig vedd figyelembe a lejárati dátumot és kövesd a csomagoláson található tárolási útmutatót! Arra is ügyelj, hogy felbontás után már más szabályok vonatkozhatnak egyes élelmiszerekre. Ha kétségeid vannak, inkább tedd hűtőbe az adott élelmiszert! A kamra hőmérséklete ráadásul ingadozhat nemcsak szezonálisan, hanem akár napról napra is.

Ketchup

A legtöbb háztartásban van ketchup, hiszen a gyerekek számára elképzelhetetlen a pizza vagy a sült krumpli nélküle. A ketchupban lévő ecet és paradicsom savtartalma akár egy hónapig is frissen tartja a kibontott ketchupöt, így ha viszonylag sokszor és nagyobb mennyiséget fogyasztasz, akár a pulton is hagyhatod. Ha azonban ennél tovább is kitart egy flakon, tedd hűtőbe, és fogyasztás előtt kb. 30 perccel vedd ki a hidegről.

Friss mozzarella sajt

Ha szerencséd van, és hozzájutsz friss mozzarellához, akkor szobahőmérsékleten tárold fogyasztásig. A hűtőszekrény hideg, száraz levegője megkeményítheti a mozzarella állagát és tompíthatja az ízét.

A mozzarella tönkremegy a hűtőben/ Fotó: Shutterstock
A mozzarella tönkremegy a hűtőben/ Fotó: Shutterstock

Vaj

Forró pirítós, hideg vaj – bár ez így jó kombó, de azért tudjuk, hogy nem mindig pirítós kerül a tányérra. Ha szereted a kenyeret, péksütit vajjal megkenni reggelente, a legjobb, ha éjszakára kint hagyod a vajat, így elég puha és kenhető lesz másnap. Jó megoldás lehet a vajtartó használta.

Paradicsom

Függetlenül a paradicsom fajtájától a legjobb, ha szobahőmérsékleten tárolod a maximális íz és állag érdekében. A hidegen tárolt paradicsom húsa szemcséssé, kásássá válik, az íze pedig semleges lesz.

Csonthéjas gyümölcsök

Ha az őszibarackot és a nektarint keményen vetted meg a boltban vagy a piacon, hagyd pár napig a pulton, és gyönyörűen megérik. Hűtőben tárolva a csonthéjas gyümölcsök pépessé válnak, az ízük megváltozik, és elvesztik zamatukat.

Tojás

A tyúkólban nincs hűtőszekrény, így értelemszerűen a házi friss tojásokat akár egy-két hétig is tárolhatod szobahőmérsékleten. A szupermarketben kapható tojást azonban hűtve kell tárolni, és ha a recept igényli, felhasználás előtt szoba-hőmérsékletűre hűteni. Ezt legkönnyebben úgy tudod megtenni, ha néhány órával sütés-főzés előtt már kiveszed a hidegről, vagy ha elfelejtetted, 10 percre megmeríted a tojásokat egy tál meleg (de nem forró!) vízbe. (Kivétel, ha szét kell választanod a tojásokat, ugyanis a meleg tojássárgája nehezebben válik el a fehérjétől.)

Csak a bolti tojás igényel hűtést/ Fotó: Shutterstock
Csak a bolti tojás igényel hűtést/ Fotó: Shutterstock

Majonéz

Lehet, nem vetted észre, de a majonéz nem olyan gazdag és krémes hidegen, mint amikor szoba-hőmérsékletűre hűtöd. Az eltarthatósági idő miatt felbontás után tárold hűtőben, de fogyasztás előtt hagyd picit felmelegedni.

Csokoládé

Bár praktikus dolog a csokit hűtőben tárolni (különösen a forró nyári napokon vagy ha ha viszonylag meleg a konyhád), de fogyasztás előtt mindig vedd ki a hűtőből. A hideg tompítja az ízeket és törékennyé teszi a csokit.

Nutella

A mogyoróvajhoz hasonlóan a Nutellát is tárolhatod a kamrában vagy a konyhaszekrényben. Hűtve a benne lévő olajok kiválhatnak, és az állaga krétássá válhat, ráadásul kenni sem lehet.

Sült tojásos ételek

A maradék tojásos lepény, muffin hűtőben tárolva másnap is finom. Ügyelj rá, hogy ne gyorsan, mikrohullámú sütőben melegítsd fel, mert akkor gumiszerűvé válhat, hanem engedd szoba-hőmérsékletűre hűlni és utána sütőben melegítsd fel.

A muffint jól záródó dobozban, ne a hűtőben tárold/ Fotó: Shutterstock
A muffint jól záródó dobozban, ne a hűtőben tárold/ Fotó: Shutterstock

Lágy sajtok

A brie, a camembert és az összes krémes, lágy sajt szobahőmérsékleten a legfinomabb. Tárolhatod hűtőben, de mielőtt elfogyasztanád, hagyd szoba-hőmérsékleten állni.

Olvasd el ezeket a cikkeket is:


Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.