A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Puncstorta  recept
Puncstorta
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin recept
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Praktikus

12 hiba, amit a csirkehús sütése közben elkövethetsz

Sült csirke /Fotó: Shutterstock
A sült csirke egyszerű, de ízletes étel, amit bárki könnyen elkészíthet, hiszen a szakácskönyvek és az internet is hemzseg a tökéletes végeredményt ígérő receptektől. Ennek ellenére sokszor csalódtál már? A csirkesütés tényleg nem bonyolult, de a készítésekor viszonylag sokszor hibázhatsz. Mutatjuk a leggyakoribb, minőségromboló "tévedéseket".

Ha húsételekről van szó, akkor egy igazi jolly jokernek számít a sült csirke. Önmagában nem túl izgalmas, de kiválóan fűszerezhető, rengeteg szósz illik hozzá, és aránylag gyorsan elkészül. Viszont ahhoz, hogy kihozzuk belőle a maximumot, el kell kerülni néhány hibát. Ha az alábbi buktatókra fokozottan odafigyelünk, akkor isteni lesz a végeredmény.

1. Nem vásárolsz körültekintően

Bár vészhelyzetben jó megoldás a fagyasztóban található aranytartalékhoz nyúlni, a tökéletes sült csirkéhez válassz inkább friss húst. Mint ahogy minden élelmiszer, így a csirke is annál jobb minőségű, minél rövidebb az utat tesz meg a tenyésztőtől a boltig vagy a felhasználóig. Ha kistermelőtől vásárolsz házi vagy tanyasi csirkét, finomabb, zamatosabb lesz a hús.

2. Nem olvasztottad ki a húst

A fagyasztott csirkehúst sütés előtt olvaszd ki, különben könnyen megég. A legjobb, ha felhasználás előtt 8-10 órával a hűtőszekrénybe téve kezded a kiolvasztást, majd még kb. 3 órán át szobahőmérsékleten állni hagyod a csirkehúst. Így egyenletesebben sül át a hús és nem lesz száraz, hanem puha és lédús.

3. Megmosod a húst

Hiába mosod meg a csirkehúst felhasználás előtt, a vízzel nem távolítod el a baktériumokat. Sőt, még rontasz is a helyzeten, hiszen a mosogatóra is átkerülhetnek a mikrobák, ahonnan nagy valószínűséggel más élelmiszerekre is rákerülnek a szennyeződések.

A csirkesütés tényleg nem bonyolult dolog, mindössze néhány dologra kell odafigyelni /Fotó: Shutterstock
A csirkesütés tényleg nem bonyolult dolog, mindössze néhány dologra kell odafigyelni /Fotó: Shutterstock

4. Nem töröld át a húst sütést előtt

Mint fentebb említettük, megmosni nem kell, sőt egy papírtörlővel itasd fel az esetleges nedvességet a felületéről. Ha vizes marad a hús, a bőre nem karamellizálódik a kívánt módon, mert a sütés során nagyobb gőz keletkezik.

5. Túl sok olajban sütöd a csirkét

Logikusnak tűnhet, hogy bőségesen használsz olíva- vagy más növényi olajat, pedig a csirkében minden zsír benne van, amire a sütéshez szükség van. Egy pár csepp olaj a tetején egy kis extra ízt ad a sültnek, a túl sok olaj azonban olajossá, zsírossá teheti a végeredményt. Ha aranybarna, ropogós bőrű sült csirkére vágysz különösen figyelj a hozzáadott olaj mennyiségére.

6. Nem használsz extra fűszereket

A baromfihús szinte szívja magába az ízeket. A só és a bors jó kezdet, de bátran használj más fűszereket is, hogy aromásabb és finomabb legyen az étel. Mélyebb ízt ad a csirkehúsnak például a kakukkfű, a bazsalikom, a zsálya, a rozmaring, a petrezselyem és a fokhagyma. Kísérletezed ki a számodra leginkább megfelelő fűszer-kombinációt.

7. Csak az egyik rész sütésére koncentrálsz

A sült csirke egyben sütve a legfinomabb. Klasszikus probléma, hogy ha az egyik részére ügyelsz csak, az esetleg a másik rész minőségromlásával járhat: ha finom, omlós a mellhús, előfordulhat, hogy a comb még rágós, kevésbé átsült. De fordítva is igaz: ha ropogósra sütöd a combokat, a mell túlsül és száraz, fojtó lesz. Van azonban egy jól bevált módszer arra, hogy minden része tökéletes átsüljön a csirkének: áztasd sós vízbe a húst a sütés előtti éjszaka. A sós lé segít megkötni a nedvességet a csirke belsejében, így a mell nem fog kiszáradni.

8. Nem használsz rácsos sütőedényt

Rácsos serpenyőben sütve a csirkehús nem fürdik a saját levében. Ha így készíted a sült csirkét, nemcsak finomabb lesz a végeredmény, hanem sokat teszel az optimális testsúlyod megőrzéséért, a szív- és érrendszered egészségéért, hiszen jóval kevesebb zsírt fogyasztasz el.

A sült csirke egyben, vagy darabokban elkészítve is finom /Fotó: Shutterstock
A sült csirke egyben, vagy darabokban elkészítve is finom /Fotó: Shutterstock

9. Nem gondold végig, melyik rácsra teszed a sütőedényt

Ha hagyományos sütőd van, ne feledd, hogy a meleg felfelé száll: ha az alsó rácsra teszed a csirkét esetleg nem kap elég meleget, ha pedig túl magasra, könnyen megéghet. Általános szabály, hogy a legjobb hely a csirke sütéshez a középső állás. Légkeveréses sütőnél nincs jelentősége, hová teszed, hiszen a sütő keringeti a hőt és biztosítja, hogy egyenletesen, mindenhol érje a meleg az ételt. Légkeveréses sütőben érdemes legalább 20-25 fokkal alacsonyabbra venni a hőmérsékletet, mert könnyen megéghet a hús.

10. Gyorsan sütnéd a húst

A szakácsok legnagyobb ellensége a türelmetlenség, a sült csirke pedig kiváló példa erre. Lassú és megfontolt sütést igényel, még a "gyorsabb" sült csirke recepteknél is legalább egy órát kell számolni a sütésre. A csirkét 170-180 fokos sütőben süsd, ha zamatosabb ízt szeretnél akkor az utolsó percekben 220-250 fokra melegítheted a sütőt. Ne feledd, hogy a receptek csak becsült időt adnak arra vonatkozóan, hogy mennyi ideig kell sütnöd a húst! Vedd figyelembe a sütőd adottságait, a csirke méretét és azt, hogy te hogyan szereted a sült húst.

11. Nem feded le a húst a sütőben

Lehet, hogy ettől a "hibától" nem lesz rosszabb a sült csirke, viszont a sütő olyan zsíros lesz, amit majd nehezen tudsz megtisztítani. Sütés közben feloldódik a csirkében lévő zsír, a benne lévő nedvesség pedig gőzzé alakul. A forró zsiradék és a víz keveredése sercegéshez, fröcsögéshez vezet. A forró felülettel érintkezve ez a zsiradék égni, füstölni kezdhet. Hogy elkerüld a sütő szennyeződését, fedd le a húst alufóliával. Jó ötlet, ha a serpenyő alját kibéleled zöldségekkel – ezek felszívják a zsírt.

12. Türelmetlen vagy

Ha mindent jól csináltál, és minden lehetséges hibát kiküszöböltél, akkor a sült csirke gyönyörű aranybarna lesz: a húsa omlós, a bőre pedig ropogós. Egy egyszerű mozdulattal azonban tönkre tehetsz mindent! Ha azonnal elkezded feldarabolni a húst, a nedvesség gyorsan elillan a húsból. A sütőből kivéve hagyd állni a csirkét legalább 10-15 percet. Ennyi idő alatt a benne lévő nedvesség lehűl és leülepedik a húsban és majd csak az első harapáskor távozik. Hidd el, megéri türelmesnek lenni!

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.