Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Praktikus

A legfinomabb töltött zöldségek

Vannak olyan zöldségek, amelyek kiválóan alkalmasak arra is, hogy megtöltve kerüljenek a tányérra. Mivel általában nem igényelnek túl sok előkészültet, és könnyen arathatunk sikereket velük, a konyhában kevésbé jártasak is nagy kedvvel próbálkoznak elkészítésükkel. S akárcsak a tölteni valóknak, a töltelékeknek is csak a fantáziánk szab határt.

Hogyan készítsd elő? A megmosott, végeitől megszabadított cukkinit vagy tököt felvágjuk hosszában, húsát kikaparjuk. Enyhén megsózzuk, megborsozzuk, majd megtöltjük, és forróra melegített sütőben megsütjük.

Sajtos-sonkás töltött tök


Hozzávalók 4 személyre:
2 kisebb tök
1 húsleveskocka
1 tasak gyorsrizs
2 fej vöröshagyma
5 paradicsom
3 evőkanál olaj
15 dkg mozzarella
15 dkg sonka
fél csokor friss bazsalikom (vagy 1 teáskanál szárított)

Elkészítés: A tököt megmossuk, vékonyan meghámozzuk, hosszában kettévágjuk, és kiskanállal kikaparjuk a belsejét. A leveskockát felforraljuk 4 dl vízzel, és a rizst a dobozon feltüntetett ideig főzzük benne. Kivesszük, lecsepegtetjük, és hagyjuk kihűlni. A hagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk. A paradicsomot forró vízbe mártjuk, leöblítjük hideg vízzel, lehúzzuk a héját, és kockára vágjuk.
Serpenyőben felforrósítjuk az olajat, beletesszük a hagymát, és üvegesre pirítjuk. Hozzáadjuk a paradicsomot, és sóval, borssal ízesítjük. A mártást lassú tűzön, 15 percig, főzzük. A mozzarellát és a sonkát apró kockára vágjuk, a bazsalikomot megmossuk, leszárítjuk, és felaprítjuk. Mindezt összekeverjük a rizzsel, sóval, borssal fűszerezzük, és megtöltjük a kivájt tököket. A sütőt 200 fokra előmelegítjük. A paradicsommártást tűzálló tálba öntjük, ráültetjük a tököt, és a sütőben 30 percig sütjük.

A tököt, cukkinit tölthetjük rizzsel, hússal is
A tököt, cukkinit tölthetjük rizzsel, hússal is

Hogyan készítsd elő? A megtörölgetett gombák kalapját elválasztjuk a tönktől, amit aztán a töltelékben fel is használhatunk. A kalapokat óvatosan sózzuk-borsozzuk, és hagyjuk kicsit állni. Ezután lecsöpögtetjük, hogy a felesleges nedvességtől megszabaduljunk, és a gombafejeket tetszóleges töltelékkel betöltjük. Akár sütőben, akár grillen elkészíthető.

Juhtúróval töltött gomba


Hozzávalók:
60 dkg gomba (csiperke)
20 dkg juhtúró
12 dkg margarin
2 közepes hagyma
1 csomag petrezselyem
2-3 dl tejföl

bors

Elkészítés: 6 dkg vajon üvegesre pirítjuk a kockára vágott hagymát. Megmossuk, és megtisztítjuk a gombákat, és kiszedjük a kalapjaikból a tönköket. A gombák tönkjeit felaprítjuk, és a hagymához adjuk, majd élénk lángon megpuhítjuk. A zöldségeket hagyjuk kihűlni. A hagymás-gombás keverékhez hozzáadjuk a juhtúrót, az apróra vágott petrezselymet, megsózzuk, megborsozzuk és alaposan összekeverjük az egészet. Egy jénait kivajazunk. Minden egyes gombafejet megtöltünk a juhtúrós töltelékkel, majd szép sorban a gombafejeket egymás mellé a tálra fektetjük úgy, hogy a töltelék legyen felfelé. A gombákat a tejföllel és a maradék vajjal meglocsoljuk, majd előmelegített sütőben kb. 200 fokon 20 perc alatt megsütjük.

A juhtúróval, túróval töltött gomba nagy klasszikus
A juhtúróval, túróval töltött gomba nagy klasszikus

Hegyespaprika

Hogyan készítsd elő? A paprika száránál kis részt levágunk, hogy könnyebben kimagozhassuk. Ezután kevés lobogó, sós vízbe fektetjük, kicsit puhulni hagyjuk, majd lecsepegtetjük, és hagyjuk kihűlni. A töltelékkel megtöltjük, közben a kezünkkel "megtámasztjuk" a puha paprikát. Megtöltjük, száját betűzzük, lisztbe forgatjuk és forró olajban átsütjük.

Hogyan készítsd elő? A színes paprikát megmossuk, kalapját levágjuk és óvatosan megszabadítjuk a magházától. Belsejét megsózzuk, megtöltjük a töltelékkel, majd a kalapját visszaillesztjük a helyére. Forróra melegített sütőben vagy parázson sütjük meg.

Pörkölttel töltött kaliforniai paprika

Hozzávalók:
8 db közepes nagyságú kaliforniai paprika
étolaj
20 dkg kész pörkölt
1 dl tejföl
8 db tojás

Elkészítés: A paprikák szár felöli részéről egy kalapot levágunk, a csumájukat és az ereiket kiszedjük. Üregükkel felfelé kiolajozott tűzálló tálra helyezzük, és félig megtöltjük az apróra vágott és tejföllel elkevert pörkölttel. (Tölthetjük 20 dkg gombából készült gombaraguval is.) Ezután mindegyikbe 1-1 tojást ütünk úgy, hogy a sárgájuk egészben maradjon. Forró sütőbe toljuk, és addig sütjük, amíg a tojások fehérje megkocsonyásodik. Ezalatt a paprika is kicsit átpuhul, és a töltelék is átforrósodik.

Újszerű töltött paprika
Újszerű töltött paprika

A következő oldalon remek töltött káposzta, karalábé, szőlőlevél, padlizsán és paradicsom recepteket találsz!

Hogyan készítsd elő? A leveleket enyhén sós vízben 2-3 percig főzzük, hogy kissé megpuhuljanak. Ezután terítsük ki őket, majd mindegyik közepére helyezzünk tölteléket, hajtsuk be minden oldalról és kössük át, vagy tekerjük fel jó szorosan. A töltelékeket főzzük ki, és tálaljuk ízlés szerinti mártással.

Török töltött szőlőlevél


Hozzávalók:
4 hagyma
olívaolaj
1 csokor friss kapor
1 csokor friss petrezselyem
2 evőkanal szárított menta (jobb 1 csokor friss)
2 paradicsom
1 citrom leve
2 pohár rizs
1 kiskanál fahéj

1 üveg tölteni való szőlőlevél
ha van, de kihagyható: 1 kanál gránátalmaszósz vagy szójaszósz

Elkészítés:
Töltelék: 4 hagymát összevágjuk, olívaolajon megpároljuk, majd rádobjuk a következőket egymás után: menta, rizs, paradicsomok meghámozva, összetörve, 1 citrom leve kifacsarva és felengedve vízzel, hogy 2 dl legyen, gránátalmaszósz vagy szójaszósz, két csipet só, összevágott kapor, petrezselyem. 10 perc lassú főzés után le lehet zárni, és lefedve állni hagyni 40 percet - 1 órát. Mielőtt otthagynánk, kóstoljuk meg, hogy elég sós-e.
Szőlőlevelek: Magyarországon már sok helyen kapható tölteni való szőlőlevél. A leveleket vegyük ki a léből, és tegyük forró vízbe, hogy felpuhuljanak. Vegyünk elő egy tűzálló tálat és béleljük ki a szakadt, vagy túl kicsi levelekkel.
Tekerés: Ha kész a töltelék, jöhet a bonyolultabb rész. Tegyünk egy levelet egy tálcára úgy, hogy a csúcsa legyen felfelé. Tépjük ki a csumáját, tegyünk egy kiskanalnyi tölteléket az aljához, hajtsuk be az oldalát, és szorosan tekerjük fel úgy, hogy a széleket mindig behajtjuk a henger előtt. 3-5 cm széles hengereket kell csinálni. (A török nagymamák szerint olyan vékony kell legyen, mint a készítő kisujja.) Az elkészült tekercseket tegyük szorosan egymás mellé a tálba, majd a tetejükre a következő sort. Ha végeztünk, fedjük be az egészet egy sor levéllel, és öntsük le 1 pohár vízzel. Lassú tűzön főzzük 30 percig.

Szőlőlevelet tölthetünk hús nélkül is, mandulával és mazsolával dúsított rizzsel is
Szőlőlevelet tölthetünk hús nélkül is, mandulával és mazsolával dúsított rizzsel is

Hogyan készítsd elő? A megmosott padlizsán végét vágjuk le, majd vágjuk ketté hosszában. A vágott felületet rácsosan vagdossuk és sózzuk be, aztán hagyjuk egy kicsit állni. A magos részt hegyes késsel kivájjuk, ennek a helyére töltjük a tölteléket, és forróra melegített sütőben megsütjük.

Gombás töltött padlizsán


Hozzávalók (2 adag):
1 kb. 40 dkg-os padlizsán
30 dkg gomba (bármilyen lehet)
2 közepes fej hagyma
vaj
paprika

kakukkfű

Elkészítés: A padlizsánt félbe vágjuk, kivájjuk a közepét, és megkenjük belül vajjal. Beletesszük egy tepsibe, és aláöntünk egy csepp vizet. 20 percig sütjük, s amíg sül, addig a hagymát vajon megpirítjuk, hozzáadjuk a kockára vágott padlizsánbélt és a gombát. Fűszerezzük és egy kis vízzel rövid ideig pároljuk. Ha a padlizsán megpult a sütőben, beletöltjük a gombás tölteléket, és 15-25 percig sütjük.

A padlizsánt tölthetjük hússal, rizzsel, fűszeres kenyérbéllel is
A padlizsánt tölthetjük hússal, rizzsel, fűszeres kenyérbéllel is

Hogyan készítsd elő? Az érett, de kemény paradicsom felső részét levágjuk, húsát éles kiskéssel eltávolítjuk. Belsejét kissé megsózzuk, majd szájával lefelé konyhai papírtörlőre állítjuk, hogy a felesleges leve kicsurogjon. Ezután töltjük, és forróra melegített sütőben megsütjük.

Sült töltött paradicsom sajtos paprikával


Hozzávalók 4 személyre:
8 közepes paradicsom
1 zsemle
10 dkg gépsonka
60 dkg színes húsú paprika, vegyesen
1 evőkanál vágott petrezselyem
1 evőkanál tejföl
5 dkg reszelt füstölt sajt
2 evőkanál olaj
15 dkg krémsajt
2 dl tejszín

Elkészítés: A paradicsomokat lobogva forró vízbe mártjuk 10 másodpercre, majd lehűtjük, és lehúzzuk a héját. Levágjuk a tetejüket, kikaparjuk a magjukat. Nagyon apróra összevágjuk a zsemlét és a sonkát. A paprikát megmossuk, kimagozzuk, húsát szeletekre vágjuk.
A zsemlét és a sonkát összekeverjük a petrezselyemmel, a tejföllel, és sóval, borssal ízesítjük. Ezt a tölteléket betöltjük a paradicsomokba. A sütőt 200 fokra (gázsütő 3. fokozat) előmelegítjük. A paradicsomokat tűzálló tálba rakosgatjuk, a töltelék tetejére reszelt füstölt sajtot szórunk, és a sütőbe rápirítjuk. Felforrósítjuk az olajat, megfuttatjuk benne a paprikát, és sózzuk, borsozzuk. Amikor kicsit megpuhult, rátesszük a krémsajtot és a tejszínt. Alaposan összekeverjük. A paradicsomok levágott kalapját kicsire szeleteljük, és hozzáadjuk a raguhoz. Összeforraljuk, majd a sült paradicsomok mellé öntjük.

A paradicsomot tölthetjük rizses hússal, sajttal
A paradicsomot tölthetjük rizses hússal, sajttal

  • Még több töltött paradicsom >>>

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.